Mano Gargždai



Seimas po svarstymo pritarė siūlymui tobulinti šalpos išmokų skyrimo tvarką

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Seimas po svarstymo pritarė Šalpos pensijų įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama panaikinti diskriminacines šalpos išmokų skyrimo ir mokėjimo sąlygas ir nustatyti teisingesnę šalpos negalios pensijų dydžių diferenciaciją.

 

Planuojama, kad nuo 2025 m. sausio 1 d. šalpos pensijos būtų skiriamos ir mokamos nepaisant to, kad jų gavėjai dirba. Visiems šalpos pensijų gavėjams būtų sudarytos vienodos galimybės dirbti neprarandant teisės gauti šalpos išmoką, skatinama asmenų su negalia integracija į darbo rinką.

Šalpos negalios pensijos taip pat būtų skiriamos ir mokamos asmenims, kurie pripažinti netekusiais 45–55 procentų dalyvumo (darbingumo) po 24 metų amžiaus. Taip būtų užtikrinta visų asmenų su negalia konstitucinė teisė gauti negalios pensijas. Pagal dabar galiojančią tvarką šie asmenys teisės gauti šalpos pensijos neturi.

Priėmus naujas nuostatas, šalpos negalios pensijų dydžiai būtų suskirstyti kas 5 netekto dalyvumo procentus. Taip būtų panaikintas diskriminacinis šalpos negalios pensijų dydžių nustatymo mechanizmas, šalpos pensijos dydis būtų labiau susietas su negalios laipsniu (išlaikyti tolygūs dydžių skirtumai).

Teisė gauti šalpos išmoką taip pat būtų nustatyta Lietuvos piliečių šeimos nariams, kuriems išduoti dokumentai, patvirtinantys ar suteikiantys teisę gyventi Lietuvoje. Asmenims, turintiems teisę į socialinio draudimo ar kitą pensiją, kuri yra mažesnė už šalpos išmoką, būtų sumokamas skirtumas iki šalpos išmokos dydžio.

Pagal svarstomą projektą, nuo rugsėjo 1 d. teisę didesnio dydžio šalpos pensijas gauti įgytų ne tik motinos, bet ir tėvai, išauginę 5 ar daugiau vaikų, šią pensiją mokant vienam asmeniui. Tokiu būdu būtų užtikrintos lygios galimybės pasinaudoti teise gauti didesnio dydžio šalpos pensiją. 

Pataisomis būtų sudaryta galimybė gauti šalpos išmokas ne už 6, bet už 12 mėnesių, kai asmuo praleidžia terminą kreiptis dėl išmokos skyrimo. Taip būtų suvienodinta socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų skyrimo praktika.

Prognozuojama, kad šalpos išmokas gaus apie 5000 naujų gavėjų.

Po svarstymo už šiuos teisės akto pakeitimus (projektas Nr. XIVP-3436(2) vieningai balsavo 114 Seimo narių. Tam, kad naujos nuostatos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 45 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,