Mano Gargždai



STEAM savaitė su MoMoLab Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
R. Kundrotienės nuotr. R. Kundrotienės nuotr.

Gegužės 27–29 dienomis Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje vyko didelis STEAM renginys, skirtas 7–11 klasių mokiniams, kurio tikslas – sudaryti sąlygas mokiniams atskleisti savo gebėjimus tyrinėjant aplinką, kuriant ir ieškant naujų technologinių sprendimų. Gimnazistai susipažino su įvairiais prietaisais ir moksline įranga, eksperimentavo ir atliko mokslinius tiriamuosius darbus.

 

Pagal TŪM projektą buvo numatytas Mobiliosios mokslinės laboratorijos (MoMoLab) vizitas Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje. Vizito metu apie 500 „Vaivorykštės“ gimnazijos I-IV klasių mokinių, 22 „Minijos“ ir 46 „Kranto“ progimnazijų 6-8 klasių mokiniai pasinaudojo galimybe apsilankyti unikalioje laboratorijoje ant ratų, susipažinti su modernia moksline įranga, žiūrėti filmą „Gyvybės paieška Visatoje“ planetariume, pastatytame gimnazijos sporto salėje.

„Vaivorykštės“ gimnazijos mokiniams buvo organizuotos keturios skirtingos teminės veiklos skirtingose mokymosi erdvėse. Viena mokinių grupė dirbo pačioje mobiliojoje laboratorijoje, kurioje vyko mikrobiologijos užsiėmimai. Konsultantė dr. Alisa Gricajeva gimnazistams pateikė teorinę medžiagą apie mikroorganizmus, jų paplitimą, formas, rūšis. Mokiniai mikroskopavo bei identifikavo bakterijas. Darbas vyko produktyviai ir smagiai. Mokiniai dėkojo už galimybę eksperimentuoti ir praktiškai pamatyti pasiektus rezultatus.

Kita mokinių grupė atliko genetikos tyrimus. Vienuoliktos klasės atnaujintose programose yra temos apie ląstelės ciklą, genetiką, elektroforezę, todėl gimnazistai teorines žinias, įgytas per biologijos pamoką, padedami konsultantės dr. Astos Stapulionytės, galėjo įtvirtinti praktiškai atlikdami tris skirtingus darbus: „Šaknų augimo inhibicija įvairiuose tirpaluose, poveikio koncentracijos EC50 nustatymas“, „DNR denatūracija karščiu, poveikis įvairiais veiksniais (mokrobangos, UV ekspozicija, mechaninis poveikis – vibracija) ir nustatymas elektroforeze“, „Ląstelės ciklas (mitozė) augaluose, nustatomi rodikliai: MI, CA, MB“.

Trečioji mokinių grupė mokėsi dirbti su spekrofotometru ir atliko tyrimą „Karotinoidų ir chlorofilo koncentracija augaluose“, gimnazijos gamtos mokslų laboratorijoje. Užsiėmimus vedė konsultantė dr. Diana Miškelytė. Mokiniai užsiėmimui ruošėsi iš anksto, augino žirnius keisdami aplinkos sąlygas, t. y. vienus žirnius laistė paprastu vandeniu, o kitus – gliukozės tirpalu. Paaiškėjo, jog žirniai, laistomi gliukozės tirpalu, augo sparčiau, turėjo daugiau chlorofilo ir karotinoidų.

Ketvirta mokinių grupė, padedant konsultantui dr. Dariui Valiuliui, atliko fizikinius tyrimus: termovizoriumi matavo temperatūrinius pokyčius, stebėjo, kaip moksliniuose tyrimuose gali būti pritaikoma greitaveikė kamera, nustatinėjo medicininių ir savadarbių veido kaukių dalelių filtravimo efektyvumą. Paaiškėjo, jog medicininės kaukės nuo kietųjų dalelių apsaugo efektyviau nei savadarbės.

Konsultantas dr. Darius Valiulis gimnazijos aktų salėje gimnazistams skaitė paskaitą „Klimato kaita“. Svečias pasakojo apie priežastis, kurios turi įtakos klimato kaitai. Kartu su mokslininku gimnazistai diskutavo, ką reikėtų daryti ir kaip mokiniai galėtų prisidėti prie taršos mažinimo.

Džiugu, kad MoMoLab vadovo Stepo Šafranausko iniciatyva „Kranto“ progimnazijoje 220 mokinių turėjo galimybę susipažinti su lazerių veikimo principais, stebėti lazerių šou bei praktiškai pažinti lazerių galimybes per fizikos pamokas, kurias organizavo fizikos mokytoja metodininkė Ilona Tulabienė.

Šios edukacijos buvo labai naudingos ir teorinėmis žiniomis, ir praktinėmis tiriamosiomis veiklomis. Tikimasi, kad individualus mokslininkų darbas su mokiniais paskatins juos domėtis STEAM krypties mokslais, įkvėps ir įgalins atlikti tiriamuosius darbus mokykloje, padės sėkmingiau pasiruošti brandos darbui, gamtos mokslų konkursams.

Dėkoju MoMoLab mokslininkams ir jos vadovui Stepui Šafranauskui, gimnazijos gamtos mokslų ir kitų dalykų mokytojams, prisidėjusiems, kad MoMoLab veiklos gimnazijoje vyktų sklandžiai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 291 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,