Mano Gargždai



Darbo ginčai su transporto sektoriaus įmonėmis – vieni dažniausių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepik.com nuotr. Asociatyvi Freepik.com nuotr.

VDI informuoja, kad vieni iš dažniausiai nagrinėjamų ginčų darbo ginčų komisijose (DGK) – darbo ginčai su transporto sektoriaus įmonėmis.

 

„Ginčuose su transporto įmonėmis darbuotojai dažniausiai prašo priteisti nesumokėtą darbo užmokestį ir dienpinigius, taip pat pasitaiko ginčų dėl kasmetinių ir nemokamų atostogų suteikimo“, – informuoja Darbo ginčų komisijų darbo organizavimo skyriaus vedėja Irina Janukevičienė ir pabrėžia, kad neretai ginčą inicijuoja ir darbdavys, o dažniausiai jo keliamas reikalavimas – priteisti iš darbuotojo materialinę žalą, padarytą darbdaviui.

„Dienpinigiai turi būti mokami pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu nustatytus maksimalius dienpinigių dydžius, o mažesnius, tai yra ne mažiau kaip 50 proc., dienpinigių dydžius galima mokėti tik tuo atveju, jeigu mažesni konkretūs dydžiai, diferencijuoti pagal objektyvius kriterijus, nustatyti kolektyvinėje sutartyje, o jei jos nėra, – vietiniame norminiame arba vidaus administravimą reglamentuojančiame teisės akte, – akcentuoja I. Janukevičienė. – Taigi susitarimo dėl dienpinigių mažinimo įforminimas darbo sutartyje ar vienašališkas darbdavio sprendimas mokėti darbuotojui mažesnius dienpinigių dydžius nėra teisėtas.“

Darbo ginčų komisijų darbo organizavimo skyriaus vedėja džiaugiasi, kad didelė dalis ginčų DGK išsprendžiami taikiai – darbo ginčai, kurie išsprendžiami taikos sutarties patvirtinimu, taip pat ieškovui atsisakius visų reikalavimų iki DGK posėdžio ar jo metu, siekia 35 proc. Be to, pažymi, kad, nepavykus ginčo išspręsti taikiai ir bylą toliau nagrinėjant teisme, daugiau nei pusė DGK ir teismų sprendimų sutampa.

Paminėtina Vilniaus apygardos teismo 2023-11-07 nutartis Nr. e2A-2263-1097/2023, kurioje teismas, kaip ir DGK, pripažino darbo santykių buvimo faktą ir priteisė darbuotojui daugiau kaip 4 600 Eur darbo užmokesčio, kompensacijos už nepanaudotas kasmetines atostogas ir dienpinigių bei daugiau kaip 7 100 Eur netesybų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 86 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,