Mano Gargždai



Specialistai įspėja: narkotinės ir psichotropinės medžiagos gali būti ir guminukuose

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
NTAKD nuotr. NTAKD nuotr.

Pastaruoju metu Europos rinkoje vis dažniau aptinkami įvairūs produktai ir gaminiai, savo sudėtyje turintys kanapės veikliųjų medžiagų, pavyzdžiui, Tetrahidrokanabinolio (THC), Kanabidiolio (CBD) ir kitų kanabinoidų, ar pusiau sintetinių kanabinoidų, kurie gali kelti pavojų sveikatai.

 

Europos Sąjungos narkotikų agentūra (EuropeanUnionDrugsEgency, EUDA) informuoja, kad pusiau sintetiniai kanabinoidai dažniausiai gaminami iš kanabidiolio (CBD), išgaunamo iš pluoštinių kanapių. Šie pusiau sintetiniai kanabinoidai dažnai yra atvirai parduodami kaip „teisėti“ THC ir kanapių pakaitalai įvairiose patraukliose formose, kaip, pavyzdžiui, maisto produktai (saldainiai, ypač guminukai), elektroninės cigaretės, o taip pat – pluoštinės kanapės dalys, apipurkštos arba sumaišytos su pusiau sintetiniais kanabinoidais (pvz., HHC, THCP, THCH, HHCO ir kt.).

Susirūpinimą kelia tai, kad rinkoje auga tokių produktų su pusiau sintetiniais kanabinoidais paklausa, ypač tarp esamų kanapių vartotojų bei naujų vartotojų, kuriems poveikis ir teisinis tokių produktų statusas gali atrodyti patraukliai. Svarbu pažymėti, kad sintetiniai bei pusiau sintetiniai kanabinoidai dažnai būna stiprios, pavojingos medžiagos ir gali sukelti pavojų sveikatai, ypač tarp vaikų bei jaunimo.

EUDA duomenimis, birželio mėnesį Europos valstybėje jau buvo pranešta apie ūmų apsinuodijimo atvejų protrūkį, kuomet per trumpą laiką 30 asmenų prireikė skubios medicininės pagalbos dėl ūmaus apsinuodijimo suvalgius guminukų, kurių sudėtyje buvo pusiau sintetinių kanabinoidų. Produktai buvo įsigyti parduotuvėse, prekiaujančiose CBD ir kitais pluoštinių kanapių gaminiais.

NTAKD turima informacija rodo, kad Lietuvoje taip pat jau pasitaiko atvejų, kai iš Europos valstybių yra siunčiamasi įvairių pluoštinių kanapių produktų, sudėtyje turinčių draudžiamų pusiau sintetinių kanabinoidų ar kitų kanabinoidų. Dažniausiai tokios prekės atsisiunčiamos internetu arba įsigyjamos pluoštinių kanapių produktų bei gaminių parduotuvėse.

Atkreipiame dėmesį, kad daugelis sintetinių bei pusiau sintetinių kanabinoidų dėl keliamo pavojaus visuomenės sveikatai ir žmogaus gyvybei yra įtraukti į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus Lietuvoje. Šie sąrašai yra nuolat papildomi, atsižvelgiant į dinamišką narkotinių ir psichotropinių medžiagų rinką.

NTAKD įspėja, kad rinkoje vartotojams tiekiami produktai bei gaminiai gali būti parduodami klaidingai paženklinti, nenurodant tikrosios jų sudėties ir vartotojai gali net nežinoti, kad perka preparatus, kurių sudėtyje yra pavojingų jų gyvybei sintetinių kanabinoidų ar kitų narkotinių ir psichotropinių medžiagų.

Atkreipiame dėmesį, kad vartodami narkotines ir psichotropines medžiagas, rizikuojate pakenkti centrinės nervų sistemos ir psichinių bei gyvybinių funkcijų veiklai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 453 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,