Mano Gargždai



Kodėl slenka plaukai? 10 priežasčių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įmonės nuotr. Įmonės nuotr.

Plaukų slinkimas yra dažna problema, kuri gali paveikti tiek vyrus, tiek moteris. Yra daug įvairių priežasčių – kodėl plaukai slenka. Kartais jos identifikuojamos greitai, o kartais gali būti sunku nustatyti tikslią slinkimo priežastį.

 

Svarbiausia, žinoma, ne susitaikyti su ta situacija, kurioje esate, tačiau ieškoti išeičių, kurios gali padėti vėl pasitikėti savimi. Taip pat reikia ne malšinti problemą, simptomus, tačiau tiksliai nustatyti priežastis, kurias išsprendus plaukai slinks mažiau.

Tiesa, kol problema yra identifikuojama – vitaminai nuo plaukų slinkimo gali būti puiki pagalba. Bent jau šiek tiek plaukai atauginės, pavyks jais džiaugtis, kol išspręsite tikrąją plaukų slinkimo priežastį. Kokia ji gali būti? Aptarsime 10 dažniausių to priežasčių.

 

Androgeninė alopecija

Tai labiausiai paplitusi plaukų slinkimo priežastis tiek vyrams, tiek moterims. Ją sukelia genetiniai veiksniai ir hormonų disbalansas, ypač dihidrotestosterono (DHT) kiekio padidėjimas. DHT gali sutrumpinti plaukų augimo ciklą ir sukelti plaukų folikulų miniatiūrizavimą, o tai galiausiai lemia plonėjančius plaukus ir plikimą. Kadangi šio tipo plikimas dažniausiai yra susijęs su amžiumi, gana sunku imtis kokių nors konkrečių gydymo priemonių. Geriausia kasdienai rinktis vitaminus, kurie gali padėti sulėtinti slinkimą arba dar geriau – skatinti naujų plaukelių auginimą.

 

Telogeninis plaukų slinkimas

Tai laikinas plaukų slinkimas, kurį sukelia įvairūs veiksniai, tokie kaip stresas, liga, nėštumas, gimdymas ar staigūs svorio pokyčiai. Šio tipo plaukų slinkimas paprastai prasideda praėjus 2-3 mėnesiams po pradinio veiksnio poveikio. Plaukai paprastai atauga per keletą mėnesių pašalinus priežastį. Visgi, kad ataugimas būtų kur kas greitesnis ir tuo pačiu, kad ataugantys plaukeliai tikrai būtų sveiki – labai svarbu, kad būtų vartojami vitaminai, kurie pripildo organizmą reikalingomis medžiagomis. Taigi, investuokite į juos ir laikinas nuplikimas nebus toks gąsdinantis, problema bus greitai sutvarkoma.

 

Alopecija areata

Tai autoimuninė būklė, kuri sukelia apvalių ar netaisyklingos formos plikimo dėmes ant galvos odos. Alopecija areata gali paveikti bet kokio amžiaus žmones, tačiau dažniausiai pasireiškia vaikams ir jaunimui, paaugliams. Šios būklės gydymo nėra, tačiau yra keletas gydymo būdų, kurie gali padėti paskatinti plaukų augimą. Pirmiausia – minėti geros kokybės vitaminai. Juose yra visų Jūsų plaukams reikalingų medžiagų, tad didesnė tikimybė, kad ne tik greičiau augs nauji plaukeliai, tačiau taip pat ir sulėtės plikimo procesas.

 

Geležies trūkumas

Geležis yra gyvybiškai svarbi maistinė medžiaga, kuri reikalinga deguonies pernešimui į kūną (įskaitant plaukų folikulus). Geležies trūkumas gali sukelti plaukų slinkimą, ypač moterims. Atlikite tyrimus ir tiksliai sužinosite – ar šios medžiagos sankaupos Jūsų organizme yra pakankamos.

 

Skydliaukės sutrikimai

Tiek hipotirozė (nepakankama skydliaukės veikla), tiek hipertirozė (padidėjusi skydliaukės veikla) – gali sukelti plaukų slinkimą. Skydliaukės hormonai vaidina svarbų vaidmenį plaukų augimo cikle, o jų disbalansas gali sutrikdyti šį procesą. Pirmiausia reikia susitvarkyti problemą, o tik tada galima tikėtis, kad plaukai slinks mažiau. Dėl gydymo būtinai reikia tartis su gydytojais, kurie matydami Jūsų tyrimus gali patarti ir dėl labiausiai tinkamo metodo.

 

Infekcijos

Tam tikros galvos odos infekcijos, tokios kaip grybelinė infekcija, vadinama tinea capitis – gali sukelti plaukų slinkimą paveiktoje vietoje. Vėlgi, svarbus tikslus gydymas. Jis taikomas tik atlikus tyrimus ir tiksliai identifikavus diagnozę.

 

Tam tikri vaistai

Kai kurie vaistai, tokie kaip chemoterapiniai vaistai, antidepresantai ir kraujo krešėjimo vaistai – gali sukelti plaukų slinkimą kaip šalutinį poveikį. Papildomai vartokite vitaminus, kurie gali bent jau kiek sumažinti vaistukų poveikį. O dažniausiai plaukai nustoja slinkti, kai vaistai nebevartojami.

 

Netinkama mityba

Be geležies trūkumo, kitų maistinių medžiagų trūkumų – taip pat gali atsirasti plaukų slinkimas. Rinkitės kasdienai vitaminus, kurie padengia vitaminų trūkumus. Tuomet ne tik plaukai geriau augs, tačiau ir jūs jausitės tiesiog energingesnis, laimingesnis ir sveikesnis.

 

Pernelyg didelis plaukų formavimas

Pernelyg dažnas karštų formavimo įrankių naudojimas, tokių kaip plaukų džiovintuvai, lygintuvai ir garbanojimo geležys – gali pažeisti plaukus ir sukelti plaukų slinkimą.

 

Stresas

Nors stresas nėra tiesioginė plaukų slinkimo priežastis, jis gali paaštrinti kitas slinkimo priežastis, tokias kaip androgeninė alopecija ir telogeninis plaukų slinkimas. Bandykite gyventi taip, kad Jūsų kasdienybėje būtų kuo mažiau streso bei kitų psichologinių dirgiklių. Tikėtina, kad tuomet Jūsų plaukais ne tik geriau augs, tačiau ir bus žvilgantys bei gražūs, tankūs.

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 654 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,