Mano Gargždai



Užimtumo tarnyba: vasarą didėjo ir darbo paklausa, ir pasiūla

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepik.com nuotr. Asociatyvi Freepik.com nuotr.

Vidurvasarį darbo rinkoje fiksuojama didesnė darbo paklausa ir didesnis įsidarbinimas. Laisvų darbo vietų paskelbta dešimtadaliu daugiau nei prieš mėnesį, daugiau nei birželį darbo ieškančių asmenų sugrįžo į darbo rinką, tačiau ūgtelėjo ir į Užimtumo tarnybą besikreipiančių klientų, ypač jaunimo, srautas.       

 

Liepą darbdaviai paskelbė 16,5 tūkst. laisvų darbo vietų – 1,5 tūkst. (9,7 proc.) daugiau nei birželį. Darbo pasiūlymų pateikta 2 tūkst. (13,7 proc.) daugiau nei praėjusiais metais atitinkamu laikotarpiu.      

„Darbuotojų poreikis ūgtelėjo daugelyje sektorių, palyginti su birželiu: aktyviau darbuotojų ieškojo apdirbamosios gamybos, žemės ūkio, statybos, transporto ir saugojimo, žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo, administracinės ir aptarnavimo veiklos veiklą vykdančios įmonės. Daugiausiai nuo metų pradžios laisvų darbo vietų skelbta švietimo bei profesinės, mokslinės ir techninės veiklos sektoriuose (atitinkamai – 900 ir 500)“, – teigė Užimtumo tarnybos Stebėsenos ir analizės skyriaus vedėja Jurgita Zemblytė.

Mažiau darbo pasiūlymų skelbta apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, meninės, pramoginės ir poilsio organizavimo veiklos, kasybos ir karjerų eksploatavimo, vandens tiekimo ir nuotekų valymo sektoriuose, t. y. srityse, kur darbuotojų paieška ir samda įprastai suaktyvėja šiltojo sezono pradžioje, o vėliau nuslūgsta.      

Daugiausiai darbuotojų ieškota Vilniuje – įregistruota 3,9 tūkst. laisvų darbo vietų, Kaune – 2,3 tūkst. ir Šiauliuose – 1,5 tūkst.       

Pasak J. Zemblytės, ūgtelėjo ir įsidarbinimų skaičius. Liepą dirbti pradėjo 17 tūkst. Užimtumo tarnybos klientų –  3,5 proc. daugiau nei birželį, tačiau mažiau nei per mėnesį įsidarbindavo kovo-gegužės laikotarpiu. Įsidarbinusių skaičius augo 39 iš 60 savivaldybių.       

Įdarbinimas padidėjodaugelyje veiklos sektorių – statybos, žemės ūkio, žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo, administracinės ir aptarnavimo veiklos, informacijos ir ryšių, apdirbamosios gamybos.        

8,7 tūkst. Užimtumo tarnybos klientų pasirinko veiklą pagal verslo liudijimus – 900 (12 proc.) daugiau nei birželį ir panašiai tiek, kiek kovo–gegužės laikotarpiu. Palyginti su praėjusių metų liepos mėnesiu, pradėjusių dirbti su verslo liudijimais skaičius nepakito. Dar 1,2 tūkst. pradėjo dalyvauti užimtumo priemonėse, skirtose paskatinti ir palengvinti grįžimą į darbo rinką (pasinaudojo parama mokymuisi ar judumui, įdarbinti subsidijuojant ir pan.).        

Nepaisant padidėjusios darbuotojų paklausos, tebesitęsiant atostogų metui darbo ieškantys nėra tokie aktyvūs kaip kitu metų laiku, todėl vidurvasarį registruotas nedarbas didėjo 0,1 proc. punkto iki 8,6 proc. Rugpjūčio 1 d. šalyje registruota 156,5 tūkst. bedarbių – 1,2 proc. (1,8 tūkst.) asmenų daugiau nei prieš mėnesį.      

„Registruoto nedarbo didėjimas vidurvasarį atspindi darbo rinkai būdingus sezoninius svyravimus – pastaruosius trejus metus liepą taip pat fiksuotas nedidelis nedarbo augimas, palyginti su birželiu“, – atkreipė dėmesį Užimtumo tarnybos atstovė.       

Registruoto nedarbo rodikliai liepą didėjo 23 iš 60 savivaldybių, mažėjo – 28, išliko nepakitę – 9 savivaldybėse. Labiausiai registruotas nedarbas didėjo Lazdijų r. (0,5 proc. punkto), Kauno m. ir Mažeikių r. (po 0,4 proc. punkto) bei Klaipėdos m. ir Neringos (po 0,3 proc. punkto) savivaldybėse.        

Moterų registruotas nedarbas šalyje didėjo 0,2 proc. punkto ir siekė 8,9 proc., vyrų –  8,3 proc. Registruotas nedarbas vyresnių nei 50 m. asmenų grupėje mažėjo 0,1 proc. punkto iki 10 proc., o jaunuolių iki 24 m. nedarbas padidėjo 0,6 proc. punkto (iki 6,9 proc.).      

Palyginti su situacija prieš metus, registruotas nedarbas išliko nepakitęs – 8,6 proc.  

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 610 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,