Mano Gargždai



Ką reikia žinoti apie PVM susigrąžinimą transporto įmonėms?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įmonės nuotr. Įmonės nuotr.

Transporto įmonės, vykdančios veiklą Europos Sąjungoje (ES), dažnai susiduria su situacijomis, kai už teikiamas paslaugas ar prekes užsienio šalyse sumokamas pridėtinės vertės mokestis (PVM). Kadangi PVM gali būti reikšminga išlaidų dalis, PVM susigrąžinimas transporto įmonėms tampa svarbiu finansiniu įrankiu, leidžiančiu sumažinti veiklos kaštus ir padidinti pelningumą. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius aspektus, kuriuos transporto įmonės turi žinoti apie PVM susigrąžinimą iš ES.

 

Kas gali susigrąžinti PVM?

PVM susigrąžinimas yra galimas tik toms transporto įmonėms, kurios yra registruotos PVM mokėtojų registre savo šalyje ir vykdo komercinę veiklą ES šalyse, tačiau nėra registruotos PVM mokėtojų registre toje ES valstybėje, iš kurios nori susigrąžinti PVM. Svarbu pažymėti, kad PVM gali būti susigrąžinamas tik už tas išlaidas, kurios yra susijusios su įmonės veikla, pavyzdžiui, degalų, kelių mokesčių, transporto priemonių remonto, nakvynės viešbučiuose, maitinimo ir kt.

 

PVM susigrąžinimo procesas

PVM susigrąžinimo procesas paprastai vykdomas per internetinę platformą, esančią kiekvienos ES šalies mokesčių institucijos svetainėje. Įmonės privalo pateikti paraišką per savo šalies mokesčių institucijų platformą, kuri perduoda paraišką atitinkamai užsienio šaliai. Paraiška turi būti pateikta ne vėliau kaip iki kitų metų rugsėjo 30 dienos už praėjusius kalendorinius metus. Pavyzdžiui, už 2023 m. patirtas išlaidas paraišką būtina pateikti iki 2024 m. rugsėjo 30 d.

 

Reikalingi dokumentai ir informacija

Pateikiant paraišką PVM susigrąžinimui, būtina pridėti išlaidas pagrindžiančius dokumentus, tokius kaip sąskaitos faktūros ar kvitai. Taip pat gali būti reikalaujama pateikti papildomą informaciją, pavyzdžiui, transporto priemonės registracijos numerį arba detalią informaciją apie vykdytą veiklą. Svarbu užtikrinti, kad visi pateikti dokumentai būtų tikslūs ir atitiktų PVM susigrąžinimo reikalavimus, kad būtų išvengta prašymo atmetimo.

 

Svarbūs niuansai ir iššūkiai

PVM susigrąžinimo procesas gali skirtis priklausomai nuo šalies, todėl svarbu atidžiai susipažinti su kiekvienos ES šalies reikalavimais ir terminų laikymusi. Taip pat reikia atsižvelgti į tai, kad PVM susigrąžinimo procesas gali būti ilgalaikis – nuo paraiškos pateikimo iki pinigų gavimo gali praeiti keli mėnesiai. Norint optimizuoti procesą ir sumažinti klaidų riziką, rekomenduojama pasikonsultuoti su mokesčių specialistais arba pasinaudoti PVM susigrąžinimo paslaugas teikiančių įmonių pagalba.

 

Išvados

PVM susigrąžinimas transporto įmonėms iš ES yra naudingas būdas sumažinti veiklos kaštus ir padidinti konkurencingumą rinkoje. Svarbiausia yra laikytis nustatytų terminų, užtikrinti pateikiamų dokumentų tikslumą ir suprasti kiekvienos šalies specifinius reikalavimus. Tinkamai vykdant PVM susigrąžinimo procesą, transporto įmonės gali efektyviau valdyti savo finansus ir investuoti į tolimesnį augimą.

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 147 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,