Mano Gargždai



Žmonėms su negalia – socialinė reabilitacija bendruomenėje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad žmonės su negalia turi galimybę gauti socialinės reabilitacijos paslaugas bendruomenėje. Tai kompleksiškai, pagal negalios pobūdį, sunkumą ir specifiką teikiamos socialinių, savarankiško gyvenimo, mokymosi, darbinių įgūdžių ugdymo, palaikymo ar atkūrimo paslaugos. Dėl šių paslaugų reikėtų kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybę.

 

„Labai svarbu padėti žmonėms su negalia savarankiškai gyventi bendruomenėje, ugdytis ir dalyvauti darbo rinkoje bei užimtumo veikloje. Būtent į tokią pagalbą yra nukreiptos socialinės reabilitacijos paslaugos bendruomenėje. Jos reikšmingai prisideda prie žmonių su negalia gyvenimo kokybės gerinimo, socialinės atskirties mažinimo“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.

Socialinę reabilitaciją asmenims su negalia bendruomenėje sudaro dvi pagrindinės paslaugos:

  • Socialinių, kasdienių savarankiško gyvenimo įgūdžių, gebėjimų ugdymas, palaikymas, atkūrimas, suteikiant bendrąsias žinias ir praktiškai mokant spręsti dėl negalios buityje ar aplinkoje kylančias problemas;
  • Mokymosi, užimtumo ar darbinių įgūdžių ugdymas, atkūrimas, stiprinimas, padedant pasirengti dalyvauti darbo rinkoje, įsidarbinti, išsilaikyti darbo vietoje ar dalyvauti užimtumo veikloje.

Pagal poreikį taip pat gali būti teikiamos ir papildomos paslaugos: palydėjimas ir (ar) transporto organizavimas, aktyvaus judėjimo ir sveikos gyvensenos įgūdžių ugdymas, saviraiškos įgūdžių ir meninių gebėjimų lavinimas bei palaikymas, individuali ar grupinė emocinė-psichologinė pagalba, savitarpio paramos grupės.

SVARBU: paslaugos teikiamos nemokamai. Jas turi teisę gauti asmenys su negalia, kuriems nustatytas šių paslaugų poreikis.

Socialinės reabilitacijos paslaugas bendruomenėje teikia socialinių paslaugų įstaigos, turinčios teisę teikti akredituotą socialinę reabilitaciją asmenims su negalia bendruomenėje. Dėl paslaugų reikia kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybę.

Daugiau apie tai, kas priklauso žmonėms su negalia, rasite čia: https://socmin.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/socialine-parama-kas-man-priklauso/as-ar-seimos-narys-turi-negalia/.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 179 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,