Mano Gargždai



Projektinis valdymas Danijoje. Ko galime pasimokyti mes?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Prieš ketverius metus Klaipėdos rajono savivaldybėje startavęs projektinis valdymas pasiteisino su kaupu. Dalis į jį įtrauktų projektų – Gargždų miesto parko tvarkymas, Gatvių apšvietimo modernizavimas, Klaipėdos rajono gyventojo kortelės diegimas, Priekulės socialinių paslaugų centro atnaujinimas – jau įgyvendinti. Kiti, tokie kaip Gargždų ir Sendvario daugiafunkcių centrų statyba, Gargždų kultūros centro renovacija, Mazūriškių darželio statyba, jau įpusėjo ir sparčiai juda į priekį. Lietuvoje projektinis valdymas viešajame sektoriuje dar nėra įsitvirtinęs taip kaip versle, tačiau Klaipėdos rajono savivaldybė jį įsidiegė viena pirmųjų šalyje ir, siekdama dar labiau jį efektyvinti, semiasi patirties Skandinavijos šalyse. 

 

Klaipėdos rajono savivaldybės delegacija šią savaitę lankosi Danijos Holstebro savivaldybėje, kuri pagal projektinį valdymą įgyvendino ne vieną svarbų projektą gyventojams. Gerųjų pavyzdžių pritaikymą ir patirties dalijimąsi projektiniame valdyme su Islandija ir Danija daugiausia finansuoja Šiaurės ministrų taryba, todėl ir pasinaudota šia galimybe, siekiant ne tik įgyti naujų žinių, bet kai kuriuos projektinio valdymo metodus  pritaikyti ir Klaipėdos rajono savivaldybėje. 

Holstebro savivaldybė Klaipėdos rajono delegacijai pristatė net keletą projektų, kuriuos įgyvendina tiek pati, tiek su kitomis savivaldybėmis ir verslu. Pavyzdžiui, apžiūrėta vietovė, kurioje praeityje veikė ligoninė, tačiau dabar ji uždaryta ir miesto administracija ją planuoja pertvarkyti  į daugiafunkcę modernią erdvę miesto centre, įrengti čia gyvenamąsias vietas, parduotuves, kavines ir kultūros erdves. Klaipėdos rajono delegacija aplankė ir „Center for Sundhed“ – naujai pastatytą sveikatos centrą bei naują kultūros erdvę, kuri buvo performuota, pertvarkyta iš seno skerdyklos pastato ir pritaikyta įvairiems renginiams.

„Iš Holstebro savivaldybės mums tikrai yra ko pasimokyti. Tokie pavyzdžiai, kaip senų gamybinių pastatų pertvarkymas ir pritaikymas visuomenės poreikiams, kultūrai, menui, bendruomenių veikloms, jaunimui, verčia susimąstyti, ar mes einame teisinga linkme. Dar kartą pasitvirtina tiesa, kad turime išnaudoti visas galimybes vystytis miestui, ieškoti būdų, kad miesto centras būtų gyvas ir dinamiškas. Visa tai galima pasiekti tvariai, seniems daiktams, įrangai suteikiant naują gyvenimą“,  – sako Klaipėdos rajono delegacijos atstovai. 

„Dar kartą pasitvirtino, kad savivaldybės turi veikti regioniniu principu. Kai atstovaujama 7 savivaldybių interesams, galima gauti didesnę naudą turizmo ir verslo plėtojime. Turimi ištekliai gali būti panaudoti racionaliai ir gauta pridėtinė vertė didesnė tiek gyventojams, tiek atvykstantiems. Tai parodė ir Holstebro pristatyti pavyzdžiai apie dvi regioniniu principu veikiančias turizmo ir verslo organizacijas“, – sako Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas.

Susitikimo metu buvo aptartos galimybės tolimesniam bendradarbiavimui teritorinio planavimo, kultūros ir turizmo vystymo srityse, taikant tvarius, kūrybiškus ir inovatyvius sprendimus, paremtus projektinio valdymo principais. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 81 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,