Mano Gargždai



Autentiška Lapių avikirpio šventė suartino ir praturtino (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
K. Abromavičiūtės ir E. Tarvydaitės nuotr. K. Abromavičiūtės ir E. Tarvydaitės nuotr.

Sekmadienio popietę Lapių kaimo bendruomenė kvietė į jau ketvirtąją kasmetinę avikirpio šventę. Jaukumu ir savo autentika išsiskiriantis renginys nepaliko abejingų – linksminosi ir suaugusieji, ir patys mažiausieji.     

 

Prasmingas ir jaukus renginys      

Nuo seno avies kirpimas žmonėms buvo reikšmingas įvykis. Nenuostabu, nes auginantys gyvulius žinojo, jog avis ir pamaitins, ir neleis žvarbiausios žiemos metu sušalti. Siekiant supažindinti visuomenę su tuo, kas anksčiau buvo įprasta, o šiandien gal kiek ir užmiršta, pirmasis avikirpio šventės Lapiuose sumanytojas Aurimas Rapalis davė impulsą gyvojo vilnos kelio pažinimo šventei. Šiemet Lapių kaimo bendruomenė ir Vėžaičių kultūros centras jau ketvirtą kartą lapiškius ir svečius iš aplinkinių miestų ir miestelių pakvietė į išskirtinį renginį. Organizuoti šventę savo kaimo turizmo sodyboje „Prie šaltinio“ kasmet priima jos savininkai Gintautas ir Rasa Rusteikos. Tiek šventės organizatoriai, tiek ir dalyviai pripažįsta, kad sodo gėlių, obelų ir senųjų klėčių apsupta vieta – tikras rojaus kampelis. Tačiau svarbiausia šventės ašis – besijuokiantys, bendraujantys ir puikią nuotaiką kuriantys žmonės.       

Renginį su puikiu humoru žemaičių tarme vedusi Vėžaičių kultūros centro direktorė Diana Ciparinė pasidžiaugė, kad kasmet šventė sulaukia vis daugiau smalsuolių, pasižiūrėti, kaip senoviniu būdu „nurengiama“ avis, atvyksta žmonės ir iš tolimesnių Lietuvos vietovių.     

Mūsų tikslas – išsaugoti ir puoselėti tradicijas, palaikyti jas gyvomis, padaryti taip, kad žmonėms būtų įdomu ir prasminga atvykti. Nesiekiame išsiplėsti, šokti aukščiau savo galimybių, nenorime perlenkti lazdos. Geriau tegul būna jaukiau, tegul žmonės žino, kad galima prasmingai praleisti popietę – dalyvauti edukacijose, susipažinti su tradiciniais amatais, galu gale, pačiupinėti ir uosti avies vilnelę. Šiam renginiui ir toliau linkiu išlikti paprastam ir žemiškam, – sakė D. Ciparienė.     

„Širdis džiaugiasi matant gražiai išpuoselėtą sodybą, taip gražiai pasipuošusius ir besišypsančius žmones. Ko daugiau reikia žmogui? Žmogus žmogui džiaugsmą dovanoja, gražią bendrystę“, – renginio metu susirinkusius sveikino ir renginio organizatoriams dėkojo Klaipėdos rajono savivaldybės vicemerė Violeta Riaukienė.     

 

Netrūko ką pamatyti ir paragauti     

Renginio metu buvo galima paragauti natūralaus medaus tiesiai iš bičių avilio. Bitininkas Virginijus Matikonis iš Šalpėnų atsivežė stiklinį avilį, kuriame buvo galima stebėti kaip zuja ir verda bičių gyvenimas. Be to, bitininkas demonstravo kaip su specialiu šaukštu galima kabinti šviežią, ką tik išsuktą medų, parodė ir papasakojo apie autentiškas, gerą šimtmetį skaičiuojančias Panevėžyje pagamintas lietuviškas svarstykles.     

„Bitininkyste užsiimu virš 20 metų, man patinka bitės, nes jos ūžia ir gelia“, – juokavo V. Matikonis.     

Daug smalsuolių pritraukė renginio metu vykusi šlepečių vėlimo iš vilnos edukacija, kurią vedė Regina Bieliauskienė. Vieni nusprendė prisiliesti prie vilnos ir savomis rankomis susikurti autentiškas šlepetes, kiti – būrėsi prie stalų ir mėgavosi gamybos procesu.     

Taip pat išskirtinių vilnos ir tekstilės gaminių buvo galima įsigyti iš savo gaminiais prekiavusių Daivos ir Arūno Dūdėnų iš Darbėnų.Gomurius pamaloninokarštas avienos troškinys, kurį sodyboje gamino „Brožių virtuvės“ šeimininkės.     

Apie šventę sužinojome pernai, tad šiųmetinei ruošiamės – nusipirkome avienos iš Tilvikų ir Judrėnų. Esame įsitikinę, kad valgant apims šiltas, per skrandį pereinantis malonus jausmas“, – šypsojosi „Brožių virtuvės“ vadovė Vida Riaukienė.

Avikirpyje dalyvavo ir svečias iš Šiaulių rajono, Rimantas Beneta, prie sodybos visus pasitikdamas su savo „gyvąja“ paroda. Atvykėlius džiugino išrikiuotuose narvuose patupdyti įvairiausių rūšių balandžiai, vištelės ir gaidžiai bei pūkuotieji triušiai. R. Benetis išsamiai atsakinėjo į susirinkusiųjų klausimus, papasakojo apie paukščių savitas ypatybes, jų laikymo ir auginimo sąlygas.     

„Nusipirkau sodybą Šiaulių rajone ir kiek save prisimenu, visą gyvenimą, užsiimu balandžių auginimu. Kiek aš jų iš viso turiu? Skaičiavau iki 500, dabar jau net ir pats nebežinau“, – sakė R. Beneta.     

Na, o gerą nuotaiką kūrė ir traukiant liaudies dainas šokti į ratelį kvietė Klaipėdos rajono etninės kultūros centro folkloro ansamblis „Lažupis“ ir jo vadovė Rūta Vildžiūnienė.     

 

Avis pasitikta su ovacijomis     

Jau nuo šventės pradžios, takeliu į sodybą žingsniavę smalsuoliai traukė link prie verpimo ratelio sėdinčios senjorės. Nuo 13 metų verpianti Ona Birutė Riaukienė, atvykusi su savo dukra tautodailininke Rita Riauke,nepraleidžia nei vienos avikirpio šventės. Gera nuotaika ir išmintimi išsiskirianti moteris negailėjo gražių žodžių šventės organizatoriams bei davė vieną kitą patarimą šiuolaikinėms jaunoms moterims – ragino būti darbščioms ir linksmoms.     

Su ovacijomis ir šūksniais buvo pasitiktas automobilis iš kurio iškelta avis. Uždarius į gardelį, ją specialiomis senovinėmis žirklėmis ėmė kirpti Roaldas Žiūra. Maži ir dideli susispietė pasižiūrėti kas klausimus uždavinėjo, kas dalinosi patirtimi.     

Tiesa, renginio organizatoriai pasakojo, kad šiemet galėjo nutikti taip, jog šventė įvyktų be šios svarbiausios, avies kirpimo, dalies, nes avį pažadėjęs ūkininkas ėmė ir „pradingo“.     

Šventės organizatoriai turėjo iššūkių, nes pažadėtosios avies negavome. Teko skubiai ieškoti kitos ir kai jau buvome kone praradę viltį, ėmė ir atsirado geras žmogus vėžaitiškis Vladas Kazlauskas, kuris leido iš savo ūkio parsivežti avelę. Visos šventės metu jautėsi bendrystė, bendruomenė sugebėjo susitelkti ir kartu spręsti iššūkius“, – sakė Lapių bendruomenės centro valdybos narė Elena Kundrotienė.     

„Avis dar ganėsi ganykloje, padėjome ją sugauti ir atvežėme į šventę. Viskas gerai baigėsi, atvežėme atgal, tikriausia bandoje kitos avys jos apkirptos nebepažino, – šypsojosi Vėžaičių kultūros centro Lapių skyriaus renginių organizatorė Laima Karbauskienė. – Buvo iššūkis, bet kartais net gražu, kai tokie dalykai įvyksta. Avies įvežimas įpusėjus renginiui visų nuostabai tapo gražiu akcentu. Apskritai, ši šventė be galo graži, sulaukianti puikių atsiliepimų.“     

Organizatoriai sakė jau pasimokę ir nuo šiol avies šventei teks ieškoti gerokai anksčiau.

 

 

Akimirkos iš šventės – Emilijos Tarvydaitės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 106 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,