Mano Gargždai



Rajono daugiavaikėms mamoms - 276 pensijos

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Savivaldybėje šiemet apsvarstyti 348 prašymai skirti antrojo laipsnio valstybines pensijas motinoms, pagimdžiusioms (įvaikinusioms) 5 ir daugiau vaikų, išauginusioms juos iki 18 metų ir gerai išauklėjusioms. Daugiausiai tokių prašymų sulaukta iš Gargždų bei Veiviržėnų seniūnijų. Apie Darbo grupės antrojo laipsnio valstybinių pensijų dokumentams nagrinėti reikalus kalbamės su pirmininke, mero pavaduotoja Rūta Cirtautaite.

 

Nuo šių metų darbo grupei tenka nagrinėti ženkliai daugiau prašymų, negu ankstesniais metais, nes anksčiau tokios pensijos priklausydavo tik 7 ir daugiau vaikų išauginusioms ir gerai išauklėjusioms motinoms? 

Taip, sulaukiame žymiai daugiau prašymų dėl antrojo laipsnio pensijos. Iki šiol kreipėsi trys motinos, pagimdžiusios ir išauginusios 10 vaikų, viena – 8 vaikus, devynios – 7 vaikus. Net 93 motinos, kurios pateikė prašymus, pagimdė ir išaugino po 6 vaikus, ir 242 – po 5 atžalas. Šiuo metu antrojo laipsnio pensija siekia dviejų valstybinių pensijų bazių dydį (400 Lt). Tačiau reikėtų įvertinti tai, kad pagal LR valstybinių pensijų įstatymą asmeniui, turinčiam teisę gauti kelias valstybines pensijas, jo pasirinkimu mokama tik viena iš jų, išskyrus valstybinę našlių ir našlaičių pensiją, kuri taip pat gali būti mokama tik viena su viena iš valstybinių pensijų. Daugiavaikei motinai reikės pasirinkti, kurią valstybinę pensiją labiau apsimoka gauti.

 

Su kokiomis problemomis susiduria darbo grupės nariai, nagrinėdami prašymus?

Dažnai kreipiasi daugiavaikės motinos, kurių vaikai buvo teisti už chuliganizmą arba vagystę iki Nepriklausomybės atkūrimo, o šie nusikaltimai pagal LTSR baudžiamąjį kodeksą buvo priskiriami prie sunkių nusikaltimų. Darbo grupė, nagrinėdama Informatikos ir ryšių departamento bei Lietuvos ypatingojo archyvo pateiktus duomenis apie teistumą, privalo vadovautis tuo metu galiojusiu Baudžiamuoju kodeksu, vadinasi daugiavaikei motinai antrojo laipsnio valstybinė pensija tokiu atveju nepriklauso. Teisingumo ministerija teikia nuomonę, kad daugiavaikės motinos vaikų nusikalstama veika, padaryta iki 2003 m., teismo sprendimu galėtų būti perkvalifikuojama ir iš naujo įvertinama pagal šiuo metu galiojantį Baudžiamąjį kodeksą. Dėl šios procedūros į teismą turi kreiptis pati šeima.

 

Vadinasi, jeigu bent vienas iš vaikų yra padaręs nusikalstamą veiką, antrojo laipsnio valstybinė pensija nepriklauso?

Įstatymai reglamentuoja, kad vaikai turi būti išauginti dorais žmonėmis, ištikimais piliečiais, kurie gerbia savo tėvus ir kitus šeimos narius, globoja juos senatvėje ir negalios atveju, tausoja jų palikimą ir pan. Jeigu, neatsižvelgiant į amžių, vaikas buvo teistas už sunkų arba labai sunkų nusikaltimą, nesvarbu, ar teistumas yra išnykęs, ar ne, laikoma, kad toks vaikas nėra gerai išauklėtas, taigi antrojo laipsnio valstybinė pensija tokiai daugiavaikei motinai negali būti skiriama. Taip pat pensija nepriklauso, jeigu vaikas buvo teistas už nesunkų nusikaltimą, tačiau teistumas nėra išnykęs. Reikėtų pažymėti, kad ir pačios motinos gyvenimo aprašymas turi atitikti visuomenėje priimtas elgesio normas. Tai reiškia, kad pensija negali būti mokama asocialiai gyvenusiai motinai, kuri nesirūpino savo vaikais, netinkamai juos išauklėjo.

 

Kiek daugiavaikių motinų rajone gauna antrojo laipsnio valstybines pensijas?

Kol kas antrojo laipsnio valstybinės pensijos paskirtos 276 motinoms. 28 prašymai nepatenkinti dėl vaikų nusikalstamos veiklos įvykdymo, 3 prašymai netenkinti, nes neatitiko kitų kriterijų, 3 daugiavaikės motinos mirė, nesulaukusios teigiamo atsakymo iš ministerijos, likusios dar laukia atsakymų iš Valstybinių pensijų komisijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

 

Ar daugiavaikės motinos dar gali kreiptis dėl antrojo laipsnio valstybinės pensijos skyrimo ir kokius dokumentus turi pateikti?

Motinos, sukakusios Valstybinių socialinių draudimo pensijų įstatyme nustatytą senatvės pensijos amžių arba pripažintos nedarbingos ar iš dalies darbingos, netekusios 60 procentų ir daugiau darbingumo, turėtų kreiptis į savo gyvenamosios vietos seniūniją arba Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių bei pristatyti reikalingus dokumentus: prašymą, gyvenimo aprašymą, asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, visų vaikų gimimo liudijimus, charakteristikas (išduotas mokymo įstaigų, darbdavių arba seniūnų, ne anksčiau kaip prieš 2 mėnesius iki prašymo pateikimo). Užsienyje dirbančių vaikų kompetentingos institucijos išduotos charakteristikos privalo būti išverstos į lietuvių kalbą. Pastebėjome, kad didžiausia problema – surinkti visų vaikų charakteristikas. Jų tenka laukti gana ilgai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 382 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,