Mano Gargždai



Mažametį sugėlė pulkas bičių

Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Keturias dienas bičių sugeltą 2,8 metų berniuką ligoninėje stebėjo medikai. Asmeninio archyvo nuotr. Keturias dienas bičių sugeltą 2,8 metų berniuką ligoninėje stebėjo medikai. Asmeninio archyvo nuotr.

Šią savaitę pasivaikščiojimas prie Gargždų „Minijos“ progimnazijos mažamečiui miesto gyventojui ir jo tetai baigėsi kraupiai – juos sugėlė pulkas bičių.

 

Ant kūnų – dešimtys įgėlimų

Nelaimė nutiko, kai nė trijų metų neturintis berniukas bėgdamas įkišo koją į seną, žolėmis apaugusį kelmą. Paaiškėjo, jog ten gyveno bitės.

Sutrikdyti vabzdžiai sugėlė vaiką ir jo tetą. Berniuko mama Sonata Etminienė ant sūnaus kūno suskaičiavo 16 įgėlimo žymių – daugiausia ant nugaros, galvos, ausų. Jis keturias dienas praleido ligoninėje, medikų prieglobstyje. Moters seseriai teko per 20 įgėlimų. Po apžiūros ligoninės priimamajame ir skirto gydymo, ji sveiksta namuose.

S. Etminienė neliko abejinga ir apie pavojingą vietą informavo socialiniame tinklapyje Facebook bendraujančių Gargždų mamų bendruomenę, portalą mano-gargzdai.lt.

 

Skambinti 112

Gargždų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Tomas Taučius informavo, kad pavojaus prie progimnazijos nebėra – kelmas šiandien buvo užsandarintas ir užklotas maišais.

„Jeigu panaši bėda yra privačiame sektoriuje, rūpinasi patys gyventojai – turi kviesti vabzdžius naikinančias įmones. Atvirose vietose, prie mokyklų, darželių atvažiuojame mes“, – aiškino T. Taučius.

Jis nurodė, kad žmonės, pastebėję minėtose vietose apsigyvenusias bites, gali skambinti ir Bendruoju pagalbos telefono numeriu 112.

 

Ką daryti, jei įgėlė vabzdys?

Įgėlus vabzdžiui, pirmiausia reikia ištraukti geluonį. Tai geriausia daryti su buku peiliu. Jį reikia prispausti prie odos šalia geluonies, stipriai spaudžiant, gremžti odos paviršių kartu su geluonimi. Taip ne tik bus pašalintas geluonis, bet ir pavyks išvengti nuodų injekcijos.

Įvairios liaudies priemonės tik palengvina negalavimus, medikai pataria ant pažeistos vietos dėti į audinį susukto ledo, tačiau ne ilgiau nei 15 min. Taip pat patariama naudoti vietinius anestetikus, analgetikus, antihistamininius ir priešuždegiminius preparatus, tepalus su kortikosteroidais. Bičių, vapsvų ir širšių įkandimams alergiški žmonės turėtų nešiotis švirkštą su adrenalinu.

Į medikus būtina kreiptis, jei po vabzdžio įgėlimo atsirado išbėrimų, pasunkėjo kvėpavimas, patino veidas, sunku ryti, svaigsta galva ar atsirado kitų negalavimų. Minėti požymiai dažniausiai išryškėja praėjus kelioms minutėms ar valandai po įgėlimo.

Į gydytojus derėtų kreiptis ir jei vietinė reakcija pasireiškia stipriu skausmu, patinimu ir dėl to sutrinka darbingumas bei miegas.

Jei įgeltą žmogų ištiko anafilaksinis šokas, kvieskite greitąją medicinos pagalbą Bendruoju pagalbos telefono numeriu 112. Nukentėjusįjį paguldykite į jam patogią padėtį ir pakelkite kojas aukščiau arba pusiau pasodinkite. Neverskite jo vaikščioti ar stotis – tai gali sukelti staigią mirtį. Jei žmogus neteko sąmonės, patikrinkite kvėpavimą ir pulsą, šiems nesant – pradėkite gaivinti.

 

Asmeninio archyvo nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 97 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,