Mano Gargždai



„Vaivorykštėje“ paminėta Europos kalbų diena

Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Protų kovų dalyviai apdovanoti padėkos raštais ir simbolinėmis dovanėlėmis. G.Našlėno nuotr. Protų kovų dalyviai apdovanoti padėkos raštais ir simbolinėmis dovanėlėmis. G.Našlėno nuotr.

     Tautos kultūra yra gana abstrakti sąvoka, nusakanti tradicinį maistą, šventes, tautinius rūbus, papročius, bendravimo ypatybes... Tačiau svarbiausia – kalba. Juk ji – tai tautos sielos veidrodis. Pasak rašytojo A.Baranausko, „kalba - dvasios organas, žmogaus minties ir jausmo išraiška, <...> Ryšys, siejantis laiką ir erdvę, vienijantis visas kartas ir asmenybes, individus ir kartu – gyvas, tradicinis svarbiausių įvykių bei genčių tarpusavio santykių metraštis." Todėl visais laikais kalbai skiriamas nemenkas dėmesys.

 

Viskas prasidėjo nuo Europos kalbų metų
      Europos Sąjungos, Europos tarybos bei UNESCO (Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos) iniciatyva 2001 metai buvo paskelbti Europos kalbų metais. Jais buvo norima atkreipti žmonių dėmėsį į kalbų įvairovę, savitumą ir jų mokymosi svarbą.


     Europos kalbų dienai paminėti organizuojami įvairūs renginiai, skirti skatinti žmones puoselėti ir skleisti Europos kalbų palikimą. Gargždų „Vaivorykštės" gimnazija taip pat prisideda prie šių tikslų ir jau keletą metų rugsėjo 26 dieną vykdo įvairias veiklas, organizuoja renginius. Šiais metais gražiai bendradarbiavo skirtingų dalykų mokytojai, jų vadovaujami ugdytiniai: dailės mokytoja Joana Lukienė su mokiniais sukūrė plakatą, užsienio ir lietuvių kalbos mokytojai gimnazijos I-II klasių mokinius paragino kurti haiku (japonų poezijos forma, trieilis, kurio pirma ir trečia eilutė turi po 5 skiemenis, o antra 7) apie rudenį bei iliustruoti. Gimnazistai rinkosi, kuria kalba - lietuvių, anglų ar rusų – kurti, savo sumanumą demonstravo ir išradingomis iliustracijomis. Štai keli kūrybiniai darbai:

Neramią naktį...
Pakilo jūroj bangos...
Paukštis jau negrįš...
(Benita Srėbaliūtė, IIh klasė)

 

Sombere sky
Rain started pouring
Autumn comes.
(Ignas Jurjonas)

 

Цветные листья
Опять землю накрыли
Видел ли это..?
(Laurita Račkutė, IIh klasė)

 

        Mokinių kūrybinių darbų paroda surengta gimnazijos II aukšto fojė sulaukė daug dėmesio ir palankių vertinimų.
     Gimnazijos antrokė Gabija Gečaitė, konsultuojama informacinių technologijų mokytojos Neringos Zaveckaitės, parengė informatyvų lankstinuką, kuris buvo dalijamas rugsėjo 26-os rytą.

    Tą pačią dieną gimnazijos trečiokų dvylika komandų dalyvavo protų kovose „Europa pasaulyje". Renginį organizavo gimnazijos anglų kalbos mokytojos Inga Ulonienė ir Violeta Jurjonienė bei rusų kalbos mokytojos Aldona Veikšienė ir Ilma Agajan. Trys turai vyko anglų, o ketvirtas – rusų kalba. Žaidimo dalyviai, į klausimus atsakinėdami anglų, rusų kalbomis, parodė savo žinias apie Europos šalis, jų istoriją, geografiją, šventes. Sėkmė lydėjo komandą „Potatoes". Antrą vietą užėmė komanda „West Coast", o trečią vietą pasidalino dvi komandos: „Venckauskiukai" ir „Who run the World-Girls!". Dalyviai apdovanoti padėkos raštais ir simbolinėmis dovanėlėmis.

 

Gintauto Našlėno nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 325 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,