Mano Gargždai



Sergančiųjų daugėja - neperšalkime

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

     Analizuojant sergamumą gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, 39-osios savaitės duomenimis, gripo sezono sergamumo lygis jau yra pasiektas, nors gripo sezonas kasmet skaičiuojamas nuo 40-osios metų savaitės (2014 m. rugsėjo 29 d.) iki 20-osios metų savaitės (2015 m. gegužės 17 d.). Todėl siekiant išvengti peršalimo ligų, būtina pasirūpinti savo sveikata jau dabar. Geriausias būdas apsisaugoti nuo gripo ir jo komplikacijų yra skiepai.

 

     Tačiau šiuo metų laiku galima užsikrėsti ir kitais virusais, sukeliančiais kvėpavimo takų ligas (sloga, sinusų, gerklės ar gerklų uždegimas ir kt.), kurias lydi daugiau ar mažiau į gripą panašūs simptomai. Nuo šių ligų patariama saugotis ir kitais būdais, pasirenkant paprastas, tačiau gana efektyvias priemones.

 

Svarbiausios jų yra:

Atsparumą ligoms mažinančių situacijų išvengimas. Labai svarbu neperšalti, vengti didelių oro temperatūros skirtumų ir skersvėjų, jeigu esate sušilę.

 

Geras patalpų mikroklimatas.
Patalpose turėtų būti ne per šalta ir ne per šilta - tinkamas mikroklimatas taip pat gali padėti išvengti peršalimo.
Optimaliausia kambario temperatūra, kurioje yra ikimokyklinio amžiaus vaikų, turėtų būti 20-22 0C, vyresniems vaikams ir suaugusiems, pakanka – 18-19 0C. Patalpų oro drėgnis turėtų būti 40-60 proc., o oro judėjimo greitis šaltuoju metų laikotarpiu turi būti ne didesnis kaip 0,15 m/sek, šiltuoju - ne didesnis kaip 0,25 m/sek.
Negalima pamiršti natūralaus patalpų vėdinimo, net ir šaltuoju metų laiku. Vėdinti rekomenduojama sudarant skersvėjį, t.y. atidarius langus nors 10 min.
Dažnas vėdinimas ir patalpų bei kitų paviršių valymas drėgnu būdu, užkerta kelią patalpose esančių virusų plitimui.


Tinkama apranga. Drabužiai, liečiantys kūną, turėtų būti iš natūralaus pluošto, nes tik tokie geriausiai padeda išsaugoti šilumą. Reikėtų dėvėti sezonui tinkamus rūbus bei apavą. Geriausiai tiktų drėgmei nepralaidi avalynė. Jei vis dėlto sušlapote kojas, būtina kuo greičiau pasikeisti avalynę. Šaltu oru, net ir trumpam išbėgant į lauką, reikėtų apsivilkti šiltais drabužiais ir apsiauti tinkama avalyne.


Asmens higiena. Geriausia priemonė, norint išvengti ligų, plintančių oru yra rankų plovimas. Virusus gali platinti sergantys arba užsikrėtę, bet dar nesusirgę asmenys. Todėl patariama vengti čiaudinčių ar kosėjančių asmenų, kurie gali užkrėsti jau turimu virusu. Svarbu nepamiršti kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo ir žinoti, kad saugus atstumas nuo sergančiojo yra apie 1 m.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 406 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,