Mano Gargždai



Policija ragina prisiminti sąmoningumą ir savisaugą

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi R. Rapalienės nuotrauka. Asociatyvi R. Rapalienės nuotrauka.

Eismo priežiūrą vykdantys policijos pareigūnai, siekdami gerinti avaringumo situaciją šalies keliuose, atkreipti pėsčiųjų, dviračių vairuotojų, taip pat ir kitų eismo dalyvių dėmesį į padidėjusius pavojus tamsiuoju paros metu, būtinybę naudoti atšvaitus, dėvėti ryškiaspalves liemenes ar kitus drabužius su šviesą atspindinčiais elementais, iki spalio 19-osios organizuoja prevencines priemones. Tokios priemonės, skatinančios eismo dalyvių sąmoningumą, savisaugą, rūpinimąsi savo ir kitų saugumu kelyje, numatytos organizuoti ir lapkričio bei gruodžio mėnesiais.

 

Ruduo-žiema-ankstyvas pavasaris - tai laikotarpis, kai į eismo įvykius tamsiuoju paros metu daugiausia patenka ir juose nukenčia pėstieji, dviračių vairuotojai, taip pat vadeliotojai. Tai kartu ir laikotarpis, kai eismo sąlygas sunkina ilgas tamsusis paros metas, blogas matomumas, lietus (dulksna), šlapdriba, slidūs keliai.

Transporto priemonių susidūrimai su minėtais eismo dalyviais dažniausiai įvyksta neapšviestuose kelio ruožuose, kai jie eina (važiuoja) per važiuojamąją kelio dalį, važiuojamąja dalimi ar netikėtai į ją įeina (įbėga). Pasitaiko ir atvejų, kai pėsčiuosius, gulinčius važiuojamojoje dalyje, transporto priemonės pervažiuoja. Dėl tokių eismo įvykių dažniausiai kalti būna patys pėstieji, dviračių vairuotojai, neturintys jokių šviesą atspindinčių elementų, dėvintys tamsius drabužius, prieš įžengdami į važiuojamąją dalį (važiuodami važiuojamąja kelio dalimi), neįvertinantys atstumo iki artėjančios transporto priemonės.

Be to, nors ir gausiai išdalyta atšvaitų, kitų šviesą atspindinčių elementų, nuolat vykdoma eismo dalyvių kontrolė, vedamos saugaus eismo pamokos jauniesiems eismo dalyviams, organizuojami susitikimai su bendruomene, tačiau eismo įvykių, kuriuose nukenčia žmonės, statistika rodo, kad eismo dalyvių sąmoningumo ir savisaugos stoka vis dar išlieka labai aktuali problema. 2013 m. spalio - 2014 m. kovo mėn. šalies keliuose žuvo 71 pėsčiasis, iš jų 58, arba 81,7 proc., - tamsiuoju paros metu, ir 7 dviračių vairuotojai, iš jų 5 - tamsiuoju paros metu.

 

Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos, atsižvelgdamas į tai ir siekdamas gerinti avaringumo situaciją šalies keliuose, atkreipti pėsčiųjų, dviračių vairuotojų, taip pat ir kitų eismo dalyvių dėmesį į padidėjusius pavojus tamsiuoju paros metu, būtinybę naudoti atšvaitus, dėvėti ryškiaspalves liemenes ar kitus drabužius su šviesą atspindinčiais elementais, nurodė policijos įstaigoms iki š. m. spalio 19 d. organizuoti sustiprintą minėtų eismo dalyvių kontrolę.

Policijos pareigūnai priemones vykdys prie bendrojo lavinimo mokyklų, gyvenvietėse, kaimo vietovėse, neapšviestuose keliuose ir gatvėse. Pagal galimybes į pagalbą bendrauti su eismo dalyviais bus pasitelkiami apskričių policijos kapelionai. Asmenims, neturintiems šviesą atspindinčių elementų, policijos pareigūnai juos įteiks.

Taip pat kviečiama prisijungti ir žiniasklaida: viešinti šviesą atspindinčių elementų naudojimo svarbą, teisingą jų pritvirtinimą prie drabužių, tėvų atsakingumą už savo vaikų, artimųjų, pažįstamų - už vyresnio amžiaus žmonių saugumą kelyje.

Tokios prevencinės priemonės, numatytos vykdyti ir šių metų lapkričio bei gruodžio mėnesiais.

 

● Pėstiesiems, dviračių vairuotojams, vadeliotojams primename Kelių eismo taisyklių reikalavimus tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, kurie yra ne rekomendacinio pobūdžio, bet privalomi:

pėstiesiems - vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegus kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą (-us), arba neštis šviečiantį žibintą;

dviračių vairuotojams - dėvėti šviesą atspindinčią liemenę, dviračio priekyje - turi degti baltos šviesos žibintas, gale - raudonos šviesos žibintas, ratų stipinai iš abiejų šonų turi būti pažymėti oranžiniais šviesos atšvaitais;

vadeliotojams - dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, vežimas (rogės) - turi būti tinkamai pažymėti atšvaitais.

 

Atsižvelgiant į tai, kad nuo 2014 m. liepos 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymo kai kurie pakeitimai, tarp jų „Reikalavimai dviračių vairuotojams“ (17 straipsnis), policijos pareigūnai kontroliuoja ir kaip dviračių vairuotojai vykdo vieną iš reikalavimų - šviesiuoju paros metu važiuojant važiuojamąja kelio dalimi privaloma dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltas šviesos žibintas, o gale - raudonos šviesos žibintas.

Primename, kad už šiurkščius Kelių eismo taisyklių pažeidimus eismo dalyviams taikomos ne tik prevencinio pobūdžio, bet ir administracinio poveikio priemonės.

 

● Kartu atkreipiame visuomenės, ypač pedagogų, dėmesį apie galimybę, suderinus iš anksto, atvykti į saugaus eismo (elgesio) pamokas, kurias saugaus eismo klasėse organizuoja Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus, Utenos apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų pareigūnai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 364 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,