Mano Gargždai



Informacija keliautojams apie Ebola karštligę

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotrauka. Asociatyvi Corbis nuotrauka.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, nuo 2013 m. gruodžio mėn. iki 2014 m. spalio mėn. 12 d. septyniose šalyse (Gvinėja, Liberija, Siera Leone, Nigerija, Ispanija ir JAV) užregistruoti 8997 Ebola hemoraginės karštligės atvejai, iš jų 4493 baigėsi mirtimi.

Per pastaruosius mėnesius besivystant Ebola hemoraginės karštligės epidemijai, padidėja tikimybė, kad ES gyventojai ir keliautojai į šalis, kuriose registruojami Ebola hemoraginės karštligės atvejai, kontaktuos su užkrėstais arba sergančiais asmenimis.

   

Infekcijos pavojus gyventojams ir lankytojams tose šalyse laikomas žemu, jei jie laikysis rekomenduojamų priemonių.

Europos Komisijos Sveikatos Saugumo komitetas 2014 m. spalio 21 d. patvirtino Informaciją keliautojams apie Ebola karštligės virusą, 3 versiją.

   

Kas yra Ebola karštligės virusas?

Ebola karštligė yra Ebola viruso sukeliama sunki, dažnai mirtina liga. Ji perduodama tiesioginio sąlyčio su gyvų ar mirusių užsikrėtusių asmenų krauju ar kitais kūno skysčiais (pavyzdžiui, seilėmis, šlapimu, vėmalais, sėkla) metu.

Užsikrėtus virusu simptomai paprastai išryškėja per 2–21 dienas. Liga gali prasidėti staiga:

karščiuojama, jaučiamas silpnumas, dingsta apetitas, vemiama, viduriuojama, skauda pilvą, galvą ir

raumenis, gali būti ir kitų nespecifinių simptomų. Vėliau kai kuriems ligoniams gali prasidėti gausus vidinis ir išorinis kraujavimas ir vienu metu sutrikti kelių organų veikla.

Nuo šios ligos patentuotų skiepų nėra, taip pat nėra patvirtinto šios ligos gydymo būdo.

   

Pavojus užsikrėsti Ebola virusu ir ligos prevencija

Net jei gyvenate užkrėstose teritorijose ar į jas keliavote, užsikrėtimo Ebola virusu pavojus yra mažas, nebent turėjote tiesioginį sąlytį su mirusių ar gyvų užsikrėtusių asmenų ar gyvūnų kūno skysčiais. Be to, sąlytis su kūno skysčiais įmanomas per nesaugius lytinius santykius su ligoniu tris mėnesius po išgijimo.

Viešose vietose per įprastą kontaktą su žmonėmis, kurie neatrodo sergantys, Ebola užkratas neperduodamas. Virusu neužsikrėsite per sąlytį su pinigais, maisto produktais ar baseino vandeniu.

Ebola viruso neplatina moskitai. Skirtingai nei gripas, Ebola virusas oru neperduodamas.

Ebola virusas lengvai sunaikinamas muilu, balikliu, saulės šviesa, aukšta temperatūra arba išdžiovinant. Ebola virusas žus, jei drabužiai, ant kurių pateko užkrėstų skysčių, bus išskalbti skalbyklėje. Užkratas labai trumpai išlieka ant saulės apšviestų ar išdžiūvusių paviršių. Ant rūbų arba daiktų su krauju arba kitais kūno skysčiais patekęs virusas nežūsta ilgiau.

Pavojus užsikrėsti Ebola virusu kyla liečiant užkrėstus medicinos instrumentus arba daiktus medicinos įstaigose, jeigu nesilaikoma griežtų infekcijų kontrolės priemonių.

      

2014 m. protrūkis

Pasaulio sveikatos organizacija dabartinį Ebola viruso protrūkį Gvinėjoje, Liberijoje ir Siera Leonėje paskelbė visuomenės sveikatai svarbiu tarptautinio masto įvykiu.

      

Toliau pateikiama patarimų į užkrėstas teritorijas atvykstantiems ar iš jų išvykstantiems keliautojams.

    

Patarimai į Gvinėją, Liberiją, Siera Leonę ir kitas užkrėstas teritorijas atvykstantiems keliautojams

Susipažinkite su šalių, kurių teritorijose yra užkratas, nacionalinių valdžios institucijų parengta atvykstantiems keliautojams skirta informacija. Vykstant į šalį, kurios teritorijoje yra užkratas, toliau išvardytos prevencinės priemonės turėtų sumažinti pavojų užsikrėsti:

• venkite bet kokio sąlyčio su ligonio ar mirusiojo krauju ar kūno skysčiais ir su daiktais, kurie

galėjo būti užkrėsti;

• reguliariai plaukite rankas su muilu arba antiseptinėmis priemonėmis;

• venkite kontakto su gyvais ar mirusiais laukiniais gyvūnais, nevalgykite laukinių gyvūnų

mėsos;

• neikite į šikšnosparnių gyvenamas vietas, pvz., rūsius, apleistus pastatus ar kasyklas;

• neturėkite nesaugių lytinių santykių.

Atkreipkite dėmesį, kad didesnis pavojus užsikrėsti virusu kyla medicinos įstaigose. Todėl pravartu laikytis šių atsargumo priemonių:

• padedami vietos verslo partnerių, organizacijų, draugų ar šeimos narių sužinokite, kurios šalies

medicinos įstaigos veikia tinkamai, ir

• pasirūpinkite kelionės draudimu, kad ligos ar nelaimingo atsitikimo atveju medicininės evakuacijos išlaidos būtų padengtos ir išvengtumėte pavojaus užsikrėsti virusu vietos medicinos įstaigose.

       

Patarimai iš Gvinėjos, Liberijos, Siera Leonės ir kitų užkrėstų teritorijų išvykstantiems keliautojams

Pavojus, kad užsikrėtėte Ebola virusu, mažas, nebent bendravote su juo užsikrėtusiais asmenimis, lietėte užkrėstus kūnus ar lankėtės medicinos įstaigose.

Vis dėlto, jei per tris savaites po išvykimo iš užkrėstos teritorijos imsite karščiuoti, jausite nepaaiškinamą nuovargį, viduriuosite ar pajusite kitų sunkių simptomų (pvz., vemsite, jums atsiras nepaaiškinamų kraujosruvų, skaudės galvą), turėtumėte:

• skubiai kreiptis į gydytoją ir nurodyti, kur buvote išvykęs, ir

• prieš atvykdamas telefonu susisiekti su medicinos įstaiga, kad personalas užtikrintų tinkamą asmeninę apsaugą Jus priimdamas.

     

Atkreipkite dėmesį, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomendavo Ebola viruso paveiktoms šalims tikrinti, ar išvykstantiems keliautojams nepasireiškia simptomų, panašių į Ebola viruso sukeliamos ligos simptomus, ir kad Ebola virusu užsikrėtę arba sąlytį turėję asmenys neturėtų keliauti, nebent tokia kelionė yra deramos medicininės evakuacijos dalis.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 228 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,