Mano Gargždai



Apie energetinį efektyvumą vartotojus privalo informuoti ir internetinės parduotuvės

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

     Nuo 2015 metų sausio 1 d. internetinės parduotuvės privalo informuoti vartotojus apie parduodamų gaminių energetinį efektyvumą, nurodant energijos ženklinimo etiketes. Internetinės parduotuvės nuo metų pradžios privalo aiškiai ir išsamiai informuoti apie parduodamos prekės savybes ir charakteristikas matomai pavaizduojant energijos ženklinimo etiketę. Šis reikalavimas taikomas modeliams, kuriais rinkoje pirmą kartą pradedama prekiauti nuo 2015 metų.


     Energetinio ženklinimo etiketės yra neatsiejama ir labai reikšminga produkto informacija, padedanti vartotojui įvertinti gaminį ir pasirinkti efektyvų prietaisą. Akivaizdžiai populiarėjant pirkimui internetu, svarbi informacija turi būti suteikta ne tik prekybos vietose, bet ir internetinėse parduotuvėse. Energetinio ženklinimo etiketės padės vartotojams greičiau susipažinti su esminėmis prekės savybėmis taip pat palengvins gaminių palyginimą.


     „Vartotojai turi teisę būti supažindinti su energijos ženklinimo etikete visais atvejais – tiek pirkdami, tiek nuomodami prietaisą prekybos vietoje, tiek internetu. Naujas teisinis reguliavimas internetines parduotuves taip pat įpareigoja įdiegti elektronines produktų etiketes. Pasitaiko atvejų, kad aprašytos gaminio techninės charakteristikos neatitinka realybės, reklaminiai aprašymai klaidina vartotojus. Tokiais atvejais sunku nustatyti, kas kaltas dėl neteisingos informacijos pateikimo - gamintojas ar pardavėjas. Svarbu atkreipti dėmesį, kad klaidinanti informacija yra ir socialiai žalinga - vartotojai vis dar tiki, kad energijos klasė A ar A+ yra efektyviausia. Oficiali ženklinimo etiketė privalo nurodyti tikrąsias gaminio charakteristikas, todėl klaidų atvejų tikrai sumažės. Šiandien, praėjus mėnesiui, apžvelgusi didžiausių buitinės technikos pardavėjų internetinės prekybos tinklapius informacijos pagal naująjį reglamentą dar neradau." – pažymi Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos racionalaus vartojimo projekto www.top-10.lt vadovė Edita Petrauskaitė.

 

     Nuo sausio mėnesio elektronine ženklinimo etikete privaloma ženklinti buitines indaploves, šaldymo prietaisus, skalbimo mašinas, skalbinių džiovintuvus, dulkių siurblius, televizorius, elektros lemputes, apšvietimo prietaisus, oro kondicionierius. Balandžio mėnesį šį sąrašą papildys orkaitės ir kaitlentės, rugsėjo mėnesį – elektriniai vandens šildytuvai, karšto vandens talpyklos, šildytuvai. Ateityje energetinio ženklinimo ir informavimo reikalavimai bus taikomi ir kitoms produktų grupėms.

 

     Europos Sąjungos Reglamento nuostatos numato, kad energetinio ženklinimo etiketė privalo būti aiškiai matoma, pavyzdžiui, nurodoma šalia produkto kainos. Aiškiai matomos etiketės turi būti pateikiamos interneto parduotuvėse rodant produktų sąrašus: jeigu juose matoma produktų kaina, turi būti matoma ir etiketė. Atitinkamai turi būti įvertinamas pateikiamos informacijos matomumas ir dydis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 303 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,