Mano Gargždai



Klaipėdos rajono gyventojai įnirtingai vijo žiemą

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Morė liepsnojo Doviluose. Sandros Vaičienės nuotr. Morė liepsnojo Doviluose. Sandros Vaičienės nuotr.

     Nuo pat savaitgalio iki vakarykštės dienos, Klaipėdos rajone nerimo šventinis Užgavėnių šurmulys – gyventojai entuziastingai iš savo kiemų vijo žiemą.

 

     Sendvario seniūnijos Užgavėnių svita Trušeliuose, Ginduliuose, Jakuose, Sudmantuose žiemą iš kiemo varė sekmadienį. Susirinko gausus būrys norinčiųjų kartu sutikti šią nuotaikingą šventę.

     Antradienį Užgavėnių šventė praūžė Veiviržėnuose. Veiviržėnų kultūros centras, miestelio bendruomenė ir Jaunimo klubas „Ekipa" surengė Žiemos ratynes po miestelį. Gatvėmis keliavo didžiulė Morė, skambėjo dainos, o persirengėliai triukšmavo ir kvietė visus prisijungti.
     Vėliau Užgavėnių linksmybės buvo pratęstos miestelio aikštėje, kurioje ant lauko keptuvių keptais blynais vaišino bendruomenės nariai, linksmus žaidimus, konkursus ir ratelius organizavo Veiviržėnų kultūros centras. Užgavėnių tradiciniu akcentu tapo Morė, kuri buvo sudeginta ant laužo miestelio centre.

     Smagiai Užgavėnės buvo švenčiamos ir Lapių pagrindinės mokyklos stadione. Čia supleškėjo net dvi Morės, viena jų – net trijų metrų aukščio. Susirinkusieji žaidė įvairius žaidimus, šoko su Gavėniūte, tempė virvę – iš širdies stengėsi, kad žiema būtų išvyta ir greičiau prasidėtų pavasaris.

     Taip pat dvi Mores turėjo endriejaviškiai. Čia irgi nepritrūko geros nuotaikos ir gardžių vaišių – šventės dalyviai suskanavo 235 blynus.

     Šalpėnuose iniciatyviai Užgavėnes šventė mažieji J.Lankučio viešosios bibliotekos Šalpėnų skyriaus skaitytojai. Jie panoro persirengti žydukais ir aplankyti net 24 sodybas, kuriose kiekvienai šeimai padovanojo po akmenėlį iš žydų žemės. Grįžusius prie bibliotekos, persirengėlius pasitiko Morė ir laužas. Išvarę žiemą, visi suėjo į bendruomenės patalpas, kuriose kiekvieną sušildė karštos arbatos puodelis.

     Netradiciškai Užgavėnes šventė doviliškiai. Jie rinkosi į šiupinio vakarą. Su žiema nepamiršo atsisveikinti ir kitos gyvenvietės. Persirengėliai aplankė ir Dauparų-Kvietinių seniūniją, Gargždų krašto muziejų.

 

Užgavėnių šurmulys – bendruomenių, Sandros Vaičienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 326 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,