Mano Gargždai



Debatuose kandidatams į merus rinkėjai pažėrė klausimų laviną (vaizdo įrašai)

Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)
Debatuose dalyvavo visi 7 kandidatai į Klaipėdos rajono merus. Gerdos Muldarytės nuotr. Debatuose dalyvavo visi 7 kandidatai į Klaipėdos rajono merus. Gerdos Muldarytės nuotr.

     Ketvirtadienio vakarą Gargždų kultūros centre lyg į egzaminą rinkosi kandidatai į Klaipėdos rajono savivaldybės mero postą – vyko vieši debatai, kuriuos surengė naujienų portalas „Mano Gargždai" ir Klaipėdos rajono laikraštis „Banga".


     Pretendentams į merus debatų dalyviai nešykštėjo klausimų. Jie domėjosi politikų planais ir siekiais, žymėjosi žarstomus pažadus, nepamiršo ir intriguojančių klausimų. Kuris kandidatas egzaminą išlaikė geriausiai, sužinosime po rinkimų.

 

Dalyvavo visi kandidatai
     Tai pirmas tokio pobūdžio renginys Gargžduose, į kurį buvo pakviesti kandidatai į merus – susigrumti vienas su kitu bei susitikti su rinkėjais. Debatų nepabūgo nė vienas kandidatas – atvyko visi septyni: Audronė Balnionienė, Česlovas Banevičius, Vaclovas Dačkauskas, Sigitas Karbauskas, Vaclovas Macijauskas, Bronius Markauskas ir Andžela Šakinienė.
     Į Gargždų kultūros centro salę sugūžėjo gausus būrys interesantų. Nemaža jų dalis buvo pasidabinusi atstovaujamų partijų atributika, tačiau ir partijoms nepriklausančių žmonių netrūko. Tie, kas dar buvo neišsirinkę favorito, už kurį balsuos artėjančiuose rinkimuose, arba dvejojo, gavo informacijos apie kandidatų profesionalumą, kompetenciją, taip pat gebėjimą ekspromtu atsakyti net ir į keblius klausimus. Renginys praėjo be didesnių nesklandumų, išvengta rietenų.
     Debatus vedė Veiviržėnų kultūros centro renginių režisierius Karolis Pronckus, nestokojęs humoro, tad renginys neprailgo.
     Pirmiausia kandidatams į merus buvo skirta po 2 minutes prisistatymui. Jie pasakojo apie save, patirtį ir politinius siekius.
     Vėliau kiekvienas kandidatas traukė po du klausimus iš krepšelių, kuriuose jie buvo suskirstyti pagal tematines grupes (švietimas, kultūra ir sportas, rajono biudžetas, infrastruktūra ir ekonomika, socialinė sritis, savivaldybės administravimas ir funkcijos), ir po vieną – iš indo, į kurį atgulė į debatus atvykusių klausytojų klausimai. Iš viso buvo apie 100 klausimų. Likus pakankamai laiko, kad susirinkusieji geriau susipažintų su kandidatais, šie atsakė į dar po du debatų klausytojų klausimus.
     Kiekvienas pretendentas į merus buvo pasikvietęs po du padedančius atstovus, su kuriais, prieš atsakydami į klausimus, galėjo pasitarti.

 

„Naminukė" – kultūrinis paveldas?
     Kone visi kandidatai akcentavo ir žadėjo išspręsti vietų darželiuose trūkumą.
     „Pradėjome spręsti Slengių darželio problemą. Tai daroma paprastu būdu, ieškant nuomojamų patalpų. Kiek žinome, tokių yra ir artimiausiu metu mes skelbsime konkursą patalpų nuomai. Ir, manau, rugsėjo 1 d. 40 vaikų pradės lankyti darželį puikiai įrengtose patalpose", – žadėjo dabartinis Klaipėdos rajono savivaldybės meras V.Dačkauskas.
     Nepamiršo politikai ir daugiafunkcio centro. Paprašius įvardyti vieną objektą, kuriam, laimėjus rinkimus, pirmiausia būtų skirtas dėmesys „tvarkietis" S.Karbauskas, pasitaręs su komanda, akcentavo būtent daugiafunkcio centro Gargžduose ir darželio Dituvoje būtinybę.
     Taip pat ne vienas pastebėjo, kad Gargždų kultūros centrui ypač reikalingas remontas, svarstyta, kaip reikėtų atgaivinti Dreverną ir jos prieplauką.
     B.Markauskui „papuolė" moralinėmis vertybėmis ypač besidominčio rinkėjo klausimas. Jam teko atkleisti, ką jis mano apie daugėjantį skyrybų skaičių, prostitucijos legalizavimą ir „naminukės" gamybos kaip kultūrinio paveldo Klaipėdos rajone įteisinimą.
     Kitas rinkėjas pasidomėjo, kaip kandidatai vertina Dievo įsakymą „Nesvetimoteriauk". Šypsodamiesi kandidatai į merus nesiryžo plačiau apie šį klausimą diskutuoti.

 

Bandė sužavėti idėjomis
     Susirinkusiųjų dėmesį prikaustė A.Šakinienei tekęs klausimas apie ketinamas įgyvendinti naujas idėjas Klaipėdos rajone.
„Daug idėjų jau išsakiau. Tai – inovatyvus darželis, kuris nebūtinai turi būti privatus, Gargždų turgaus modernizavimas ir infrastruktūros gerinimas..." – kalbėjo kandidatė.
     Ne oponuoti, o rinkėjus sužavėti gražiomis kalbomis panoro ir kiti kandidatai. B.Markauskas tvirtino, kad siektų aktyvesnio bendradarbiavimo su ūkininkais, V.Macijauskas prisiminė seną Gargždų skaudulį – miesto stotį. S.Karbauskas akcentavo, jog reikėtų labiau išnaudoti turizmo galimybes pamaryje, pajūryje, Karklėje ir kitur. V.Dačkauskas nurodė, kad viena iš idėjų – siūlyti Vyriausybei, kad būtų atkreiptas dėmesys į jaunų žmonių būsto problemą, t.y., kad jaunimui būtų skiriama didesnė parama, įsigyjant pirmąjį būstą. Č.Banevičius priminė ir socialinių būstų svarbą. A.Balnionienė pabrėžė, kad šalies Vakarų regionas unikalus turimais geoterminiais vandenimis. Ji atskleidė svajojanti Gargždų karjere įrengti SPA su atviru baseinu, kuriame tyvuliuotų gydomasis vanduo.
     Tačiau kandidatai nepanoro atskleisti, ką įdarbintų Administracijos direktoriumi bei ką pasirinktų vicemerų pareigoms.
     Aštraus klausimo apie nepasisekusius darbus išvengė V.Dačkauskas, patikinęs, kad sprendimus priėmė ne jis vienas, o visa komanda.

 

Daugiau atsakomybės
     Vykusius debatus stebėjo ir vėliau aptarė Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakulteto Politikos mokslų katedros vedėjas doc. dr. Saulius Šiliauskas.
     „Iš tam tikrų politologinių tyrimų yra nustatyta, kad dažniausiai bent nuo 5 iki 10 proc. potencialių rinkėjų būtent rinkimų kampanijos metu apsisprendžia, už ką jie balsuos", – dėstė S.Šiliauskas.
     Politologas tvirtino, kad po rinkimų meras nebegalės prisidengti kolegialia atsakomybe ir turės atsakyti už savo veiklą. Pasak S.Šiliausko, tai yra vienas iš tiesioginių mero rinkimų privalumų.
     Jis pastebėjo, kad ne visi rinkėjų užduoti klausimai priklauso savivaldybės tarybos kompetencijai.
     „Tikrai ne tarybos ir netgi ne Lietuvos Respublikos Seimo kompetencija yra svarstyti Dievo įsakymus. Kita vertus, rinkėjai nori žinoti tam tikrus kandidatų moralinius pasirinkimus", – svarstė S.Šiliauskas.
     Visiems kandidatams į merus ir kitiems asmenims dalyvaujantiems rinkimuose jis palinkėjo ugdyti politinį išprusimą, bendruomeniškumą.

 

Kviečiame žiūrėti debatų vaizdo įrašus. Filmavo Linas Gruzdys.

 

 

 

 

Gerdos Muldarytės nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 217 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,