Mano Gargždai



Atšvęstas seniausios Gargždų miesto mokyklos jubiliejus

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Mokyklos jubiliejaus akimirka. Monikos Sutkutės nuotr. Mokyklos jubiliejaus akimirka. Monikos Sutkutės nuotr.

     Seniausia Gargždų miesto mokykla visai neseniai atšventė 70-ies metų jubiliejų. Istorija liudija, kad 1945 m. vasario 20 d. Klaipėdos gatvėje Gargžduose buvo atidaryta progimnazija, kurioje savo mokslo kelią pradėjo 193 mokiniai, dirbo 9 mokytojai, veikė 6 skyriai.

 

     Šia garbinga proga „Minijos" progimnazijos bendruomenė surengė šventinių renginių ciklą. Moksleiviai dalyvavo akcijoje, kurioje dėliojo „gyvą" užrašą mokyklai, rungėsi sportinėse varžybose. Penktadienį buvo surengta istorijos pamoka „Noriu žinoti ir atsiminti", per miestą žygiavo šventinė eisena, vyko šv. Mišios, kiek vėliau visi buvo pakviesti į šventinį koncertą ir popietę.

     Į Gargždų „Minijos" progimnazijos aktų salę susirinko buvę ir esami mokyklos mokytojai, moksleiviai, darbuotojai, svečiai.

     „Mūsų mokyklai – 70 metų. Daug tai ar mažai? Svarbu, kuo matuosime. Jei žmonijos nueitu keliu, tai 70 metų – labai mažai, jei matuosime baigusių mokyklą mokinių prirašytais, o mokytojų ištaisytais sąsiuviniais, jų svajonėmis, nuveiktais darbais – tai susidarys gražus margaspalvis ilgas kelias", – šventę pradėjo vakaro vedėjos.

     Mokyklos direktorius Antanas Jacikas kalbėjo: „Labai džiaugiamės, kad mes šiandien susitikome, kad mūsų progimnazijai – jau 70 metų, o šiam pastatui šiemet bus 50 metų. Išleista daug laidų, daug pasiekimų pasiekta. Laikas nenumaldomai skaičiuoja metus. Nors neseniai tapome progimnazija, galime džiaugtis, kad mokyklą baigė akademikai, profesoriai, poetai, rašytojai, kunigai ir kitų profesijų atstovai, tapę puikiais savo srities specialistais. <...> Didžiuojamės, kad baigę šią mokyklą, į ją dirbti sugrįžo 27 buvę mokiniai."
     Mokyklos vadovas linkėjo nepristigti jėgų, ištvermės ir sumanumo eiti teisingumo, šviesos, doros ir pažangos keliu ir kad kitą dešimtmetį taip pat lydėtų prasmingi darbai bei mokslo pasiekimai.

     Sveikinimo žodžius tarė Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas, Administracijos direktorius Česlovas Banevičius. Švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio sveikinimą perskaitė ir įteikė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius.

     Susirinkusiesiems koncertavo mokyklos moksleiviai: pasirodė pramoginių ir tautinių šokių šokėjai, choristai, muzikantai bei dainorėliai.

     Iššautas „konfeti" ir mokyklos himnas užbaigė šventinį koncertą, tačiau vakarą tęsė popietė valgykloje, kurioje susirinkusieji vaišinosi jubiliejiniu tortu, garbūs svečiai negailėjo gražių žodžių ir linkėjimų seniausiai miesto mokyklai.

 

Mokyklos istorija

1945 m. vasario 20 d. Klaipėdos gatvėje Gargžduose atidaryta progimnazija.

Mokyklos archyvo nuotr.


Mokykloje buvo 193 mokiniai, 9 mokytojai, veikė 6 skyriai. Pirmieji mokytojai – Jurgulis Liudas, Jasinskas Kazys, Šikšnius Pranas, Vygontas Vytautas, Telšinskas Kazys, Kiulkaitienė Eugenija, Paulauskaitė Sofija. Mokyklai vadovavo direktorius Liudas Jurgulis.

 


Liudas Jurgulis. Mokyklos archyvo nuotr.

 

1949-1950 m. progimnazija buvo reformuota į vidurinę. Mokykla perkeliama į Laugalius (buvusį Muitinės pastatą). Pradinės klasės liko Klaipėdos g. pastate. Veikė 10 klasių, kuriose mokėsi 202 mokiniai, dirbo 18 mokytojų. 1950 m. buvo išleista pirmoji abiturientų laida, kurios auklėtojas – V.Blagnys.

Iki 1965 m. buvo išleista 15 abiturientų laidų.

 

1965 m. rugsėjo 1-oji buvo sutikta naujai pastatytoje mokykloje. Jos direktorius – L.Jurgulis.

Mokyklos archyvo nuotr.


Pamažu mokykloje daugėjo mokinių ir mokytojų. Nuo 1972 m. keitėsi mokyklos pavadinimas – tapo Gargždų I-ąja vidurine mokykla. Išradingai ir kūrybingai buvo organizuojami Naujametiniai karnavalai, konkursai „Na, vaikinai, na, merginos" ir kiti užklasiniai renginiai. Mokykla garsėjo sportiniais pasiekimais. Sėkmę sportiniame gyvenime užtikrino mokytojos B.Grybauskaitės entuziazmas, darbštumas, meilė vaikams.

Mokyklos archyvo nuotr.

 Mokyklos archyvo nuotr.

 

Nuo 1979 m. mokyklai pradėjo vadovauti Antanas Jacikas.


Nuo 1957 iki 1993 m. už labai gerą mokyklos baigimą buvo teikiami medaliai. Įteikta 12 aukso, 22 sidabro medaliai.


1988 m. prie mokyklos prijungtos buvusio 2-ojo lopšelio darželio patalpos, kuriose dabar dirba pradinės klasės.


1998-2012 m.m. mokykloje įsteigtos suaugusiųjų klasės, veikė vakarinė mokykla.


1999 m. gruodį Klaipėdos rajono savivaldybės taryba mokyklai suteikė „Minijos" vardą.


2012 m. išleista paskutinė abiturientų laida, mokykla tapo „Minijos" progimnazija.


2013 m. atidarytas naujas šiuolaikiškas stadionas.

 

Lino Gruzdžio ir Monikos Sutkutės nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 124 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,