Mano Gargždai



Moteris gyvsidabrį norėjo... sudeginti

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotrauka. Asociatyvi Corbis nuotrauka.

Vakar ugniagesiai skubėjo spręsti neįprastos problemos. Gargždiškė sudaužė termometrą, o gyvsidabriu nusprendė atsikratyti išpildama jį į kieto kuro katilą.

 

Kovo 31 d., antradienį, 20.32 val. gautas pranešimas, kad Gargžduose, Butkų Juzės gatvėje, namuose, sudaužytas termometras, o pranešėja gyvsidabrį surinko ir išpylė į kieto kuro katilą.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informuoja, kad iki atvykstant ugniagesiams moteris surinko visą nedidelį kiekį gyvsidabrio į stiklainį su vandeniu ir įmetė į rūsyje degantį kieto kuro katilą.

Gyvsidabris buvo pasklidęs ant virtuvės grindų linoleumo dangos. Katilo pakura užgesinta milteliniu gesintuvu, iš vidaus išimti pelenai. Virtuvės patalpa dezinfekuota chlorkalkių mišiniu. Atvykę medikai moterį ir vaiką išvežė į ligoninę apžiūrai. Surinktus pelenus PGP išsivežė.

   

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena, kad gyvsidabris – toksiškas metalas, garuojantis kambario temperatūroje. Jo garai į žmogaus organizmą patenka per kvėpavimo takus, virškinamąjį traktą, odą ir gleivines. Gyvsidabris sukelia ūmų arba lėtinį apsinuodijimą.

Sudaužius termometrą ir gyvsidabriui pasklidus ant stalo ar grindų, jokiu būdu negalima valyti jo šluoste – gyvsidabris pasklis tik dar plačiau ir tuo padidinsite jo garavimo paviršių.

Gyvsidabriui rinkti pasiruoškite butelį su vandeniu ir sandariu kamščiu, turėkite lazdelę (medinę arba stiklinę), guminę kriaušę, voką arba storesnio popieriaus lapą, lipnią juostą arba klijais pateptą popieriaus lapą, 0,2% vandeninį kalio permanganato tirpalą (2 g kalio permanganato 1 litrui vandens).

Pačius didžiausius rutuliukus lazdele sustumkite į voką arba ant storesnio popieriaus ir supilkite į butelį. Paskui gumine kriauše susiurbkite mažesnius rutuliukus, o pačius mažiausius lašelius surinkite su lipnia juosta ar klijais suteptu popieriumi. Visą surinktą gyvsidabrį supilkite į butelį su vandeniu ir sandariai uždarykite.

Paviršių, ant kurio išsipylė gyvsidabris, nuvalykite kalio permanganato tirpalu, patalpas išplaukite ir gerai išvėdinkite.

Kreipkitės pagal gyvenamąją teritoriją į avarines tarnybas dėl indo su gyvsidabriu perdavimo.

 

Ką daryti išsiliejus gyvsidabriui?

Nedelsiant skambinkite pagalbos telefonu 112 ir kvieskite ugniagesius. Jie atliks mechaninę ir cheminę demerkurizaciją.

Į patalpas, kur buvo išsiliejęs gyvsidabris, jūs galite sugrįžti tik gavę Visuomenės sveikatos centro įvertinimus.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 144 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,