Mano Gargždai



Atsisakė vaikus žeidžiančių žodžių

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Socialinė akcija „Nustokime barti – pradėkime girti“ sulaukė didelio susidomėjimo. Aktyviai dalyvavo šešios Klaipėdos rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigos – tėveliai noriai atsisakė vaikus žeidžiančių žodžių ir pažadėjo juos pakeisti pagiriančiais bei skatinančiais.

 

Klaipėdos rajonas prie akcijos prisijungė Savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausiosios specialistės Kristinos Siminauskienės iniciatyva, todėl ji tapo ir akcijos koordinatore rajone. Akcijoje buvo nuspręsta pasiūlyti dalyvauti ikimokyklinio ugdymo įstaigoms, nes amžiaus tarpsnis iki septynerių metų – ypatingai svarbus vaiko raidai. „Į darželius vaikus atveda patys artimiausi žmonės, kurie nuo mažens su vaiku turi kalbėtis gražiai. Jeigu vaikas sulaukia daug neigiamų žodžių, nuolat yra negražiai vadinamas, lieka didelė skriauda visam gyvenimui“, – sakė akcijos koordinatorė K. Siminauskienė.

   

Jau pirmomis akcijos dienomis mamos ir tėčiai  buvo aktyvūs – sudalyvavo didžioji dauguma Gargždų vaikų lopšelių-darželių „Gintarėlis“, „Ąžuoliukas“, „Saulutė“, Gargždų ugdymo centro „Naminukas“, Priekulės vaikų lopšelio-darželio ir Slengių mokyklos-daugiafunkcio centro vaikų tėvelių. Šiose šešiose įstaigose iš viso ugdoma daugiau kaip 800 vaikų. „Kai kurie tėveliai kartu su vaikučiais aptarė, kokių žodžių atsisakyti, paties vaiko klausė, kokiais žodžiais jis nenori būti vadinamas“, – pasakojo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė.

  

Gargždų ugdymo centre „Naminukas“ akcija buvo užbaigta renginiu, kuriame dalyvavo visų grupių vaikai su auklėtojomis ir akcijos koordinatorė. Tėveliai ant kortelių užrašė tokius vaikus žeidžiančius žodžius, kaip „nenaudėliai“, „begėdžiai“, „žioplys“, „nenoriu net girdėti“, „tu nieko nesugebi“, kurių daugiau pažadėjo nebesakyti. Centro direktorė Birutė Kasperavičienė pabrėžė, kad barimas yra monologas, todėl ši akcija pakvietė suaugusiuosius išmokti kalbėtis su vaikais.

   

Ant kortelių užrašyti žodžiai, kurių suaugusieji nebevartos auklėdami savo vaikus, buvo sumesti į specialias  dėžes ir iškeliavo į Vilnių. Vietoj netinkamų žodžių, kiekvienas akcijos dalyvis gavo kortelę su vaiką pagiriančiais ir skatinančiais žodžiais. Ketvirtadienį, balandžio 30 dieną, tarptautinės konferencijos „Apsaugok mano vaikystę!“ metu akcijos rezultatai bus apibendrinti ir pristatyti Seime.

   

Pirmadienį, balandžio 27 dieną, Vaiko teisių apsaugos skyrius akcijoje dalyvavusių įstaigų vadovus pakvietė aptarti rezultatus, išsakyti pastabas, pasidalyti patirtimi ir įteikė padėkos raštus. Sėkmingai pavykusia akcija kartu pasidžiaugė ir Savivaldybės tarybos narė Audronė Balnionienė.

   

Šią akciją, kuri Lietuvoje įvyko pirmą kartą, suorganizavo ir remia VšĮ Paramos vaikams centras bei bendradarbiaujančių organizacijų tinklas „Eurochild“. Pasak centre dirbančios psichologės Ievos Daniūnaitės, bendras tikslas – sumažinti emocinę prievartą, kuri yra labiausiai paplitusi prievartos rūšis prieš vaikus. Ji yra pagrindas kitų smurto rūšių: „Nesakome, kad iš viso nereikia vaikų drausminti – reikia, tačiau pozityviai, vaiką pagiriant. Emocinę prievartą atpažinti sudėtinga net specialistams, todėl norėjome atkreipti ne tik tėvų, bet ir specialistų dėmesį į tai, kaip tėvai bendrauja su savo vaiku. Didelė žala lieka, kai vaikas nuolat kritikuojamas, ignoruojamas, su juo kalbama tik neigiamais žodžiais. Vaikai tampa nedrąsūs, nepasitikintys, nevertina savęs, būna liūdni, nerimastingi, pradeda netinkamai elgtis“.

 

 

padekosistaiguvadovams

Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 272 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,