Mano Gargždai



R.Kernagienė: prioritetas – kelių būklės gerinimas

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Andriaus Kundroto nuotrauka. Andriaus Kundroto nuotrauka.

Prieš vietos savivaldos rinkimus rinkėjai atidžiai studijavo politikų pavardes, kam skirti savo balsą ir pasitikėjimą. Po rinkimų belieka stebėti, ar valdžios atstovai laikosi savo pažadų. Siekdami rajono gyventojus geriau supažindinti su vietos politikos „virtuve“, parengėme klausimus Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sudarytų komitetų pirmininkams.

Pirmiausia kviečiame susipažinti su Vietos ūkio ir Kaimo reikalų komiteto pirmininkės Reginos Kernagienės planuojamais darbais ir užmačiomis.

          

Esate paskirta Vietos ūkio ir Kaimo reikalų komiteto pirmininke. Darbą šiame komitete lėmė Jūsų asmeninis pasirinkimas ar tai daugiau politiniu susitarimu grįstas sprendimas?

Dirbti Kaimo reikalų komitete buvo mano asmeninis sprendimas, o dviejų komitetų (Vietos ūkio ir kaimo reikalų) sujungimas į vieną – politinis sprendimas. Kolegos palaikė mano norą prisiimti atsakomybę už vietos ūkio ir kaimo reikalus komitete. Mero teikimu buvau pasiūlyta Vietos ūkio ir Kaimo reikalų komiteto pirmininkės pareigoms. Mano pažiūros sutapo su daugumos politikų pažiūromis, be to, dauguma komiteto narių mano kandidatūrai pritarė.

Priminsiu, Vietos ūkio ir Kaimo reikalų komitete dirbs 7 Tarybos nariai: Andžela Šakinienė (pavaduotoja), Algirdas Liaudanskis, Česlovas Tarvydas, Aivaras Vosylius, Bronius Markauskas ir Egidijus Preibys. Kadangi manimi, kaip savivaldos politike, rajono gyventojai pasitikėjo rinkimų į savivaldybės tarybą metu (išreitingavo iš 7 vietos sąraše į trečiąją), jaučiu didžiulę atsakomybę prieš savo rinkėjus ir ketinu atsakingai dirbti.

              

Retas rajono gyventojas yra susidūręs su vietos politikos „virtuve“. Kokios bus Jūsų, kaip komiteto pirmininkės, funkcijos ir atsakomybės? Kaip apibūdintumėte savo komiteto darbą? Kokių darbų planuojate imtis pirmiausia?

Tarybos komitetai yra sudaromi Tarybai teikiamiems klausimams nagrinėti, pasiūlymams bei išvadoms teikti, kontroliuoti, kaip laikomasi įstatymų, kaip vykdomi Tarybos bei mero sprendimai. Vietos ūkio ir Kaimo reikalų komitete, kuriam aš vadovauju, kaip jau minėjau, dirbs septyni Tarybos nariai. Mano, kaip komiteto pirmininkės, pagrindinė veiklos forma – posėdžių ir išvažiuojamųjų posėdžių veiklos organizavimas. Savo ar Komiteto pavedimu inicijuosiu sprendimų projektus, teiksiu pasiūlymus bei išvadas.

Turiu pasakyti, jog Vietos ūkio ir Kaimo reikalų komitetas svarbus ir apima daug veiklos sričių. Tai žemės ūkio politikos formavimas ir teritorijų planavimas, miesto ir kaimo gyvenviečių infrastruktūra, komunalinių atliekų tvarkymas, želdinių ir žaliųjų plotų priežiūra, žemės naudojimo, eismo infrastruktūros, švaros palaikymo, atvirų vandens telkinių priežiūros, paplūdimių priežiūros, gatvių apšvietimo ir daugybė kitų ūkinių klausimų, kuriuos komitetas svarstys ir teiks pasiūlymus.

Kaip jau minėjau, pagrindinė komiteto veiklos forma – posėdžiai, kuriuose, be visų Tarybai svarstyti teikiamų sprendimų projektų, daugiausia dėmesio skirsiu rajono eismo (automobilių, dviračių, pėsčiųjų) infrastruktūrai gerinti, teiksiu siūlymus dėl rinkliavos už komunalines atliekas mokesčių tobulinimo tvarkos, didesnį dėmesį skirsiu žemės ūkio politikos formavimui, turiu minty ir glaudesnį bendradarbiavimą su rajono žemdirbių ir savivaldos organizacijomis. Pirmieji darbai – rinkliavos už komunalines atliekas taisyklių tobulinimas, deklaravimo tvarkos aprašo pakeitimas. Mano nuomonė nuosekli – ji nesikeičia daug metų nuo rinkliavos įvedimo pradžios. Gyventojai, pageidaujantys ir turintys galimybę atliekas rūšiuoti, tai turėtų ir daryti, todėl vienas iš pirmųjų darbų ir yra rinkliavos taisyklių tobulinimas.

Dalyvavau darbo grupės posėdyje, kuriame nuspręsta keisti komunalinių atliekų deklaravimo ir vietinės rinkliavos perskaičiavimo principus, kad maksimaliai būtų atsižvelgta į socialiai pažeidžiamų visuomenės sluoksnių interesus ir suteikta galimybė mažas pajamas gaunantiems asmenims mokėti ne daugiau kaip 1 proc. nuo šeimos gaunamų pajamų. Nauja tvarka turėtų įsigalioti nuo 2016 metų.

Daug diskusijų sukėlė komunalinių atliekų deklaravimo tvarkos aprašo 7 p.: „Vietinės rinkliavos mokėtojai gali deklaruoti komunalinių atliekų kiekį ateinantiems metams ne vėliau kaip iki einamųjų metų gruodžio mėn. 31 d.“ Manau, kad esant kitiems nenumatytiems pavėlavimo atvejams, t.y. praleidus komunalinių atliekų kiekio deklaravimo laiką, terminai gali būti pratęsiami. Sprendimo projektas turėtų būti paruoštas gegužės ar birželio mėnesio Tarybos posėdžiui.

              

Kaip yra inicijuojami, priimami Tarybos sprendimai? Koks vaidmuo tenka komitetams, Jums, kaip komiteto pirmininkei?

Šiais ir panašaus pobūdžio klausimais, atsižvelgdami į gyventojų bei visuomeninių organizacijų prašymus, pageidavimus bei išsakytas nuomones, teiksime rekomendacinio pobūdžio sprendimus Administracijai, merui, Tarybai. Komiteto posėdžių metu priimti sprendimai, aišku, bus tik rekomendacinio pobūdžio. Noriu informuoti, jog Komiteto darbe gali dalyvauti visuomenės atstovai ir kiti suinteresuoti asmenys. Visada labai svarbi visuomenės patariamoji nuomonė. Taigi, Komiteto vaidmuo priimant sprendimus – savo kompetencijos ribose nagrinėti ir svarstyti sprendimų projektus, teikti pasiūlymus, išvadas.

Pagal galiojantį reglamentą, Komiteto pirmininkas su Bendruoju skyriumi suderina komiteto posėdžio laiką ne vėliau kaip prieš 3 dienas iki Tarybos posėdžio. Taip pat pirmininko pareiga yra pirmininkauti posėdžiui, pasirašyti posėdžio protokolą. Visi posėdžiai protokoluojami, jo metu yra daromas garso įrašas. Rekomendaciniai sprendimai, pasiūlymai priimami visų komiteto narių balsų dauguma. Komiteto narių balsams pasiskirsčius po lygiai, lemia pirmininko balsas. Komiteto narys turi teisę pareikšti atskirą nuomonę, kuri įrašoma posėdžio protokole.

            

Ar esate detaliai susipažinusi su Jūsų kuruojamos srities bendra situacija ar tai yra nauja Jums sritis ir dar tik planuojate gilintis į esamas problemas?

Politikoje naujokė tikrai nesu. Turiu ir darbo Administracijoje patirties. Penktus metus dirbu LR Seimo nario Petro Gražulio padėjėja ir ne pirmą kadenciją esu išrenkama į Savivaldybės tarybą. Bendra situacija man tikrai žinoma, mintinai žinau svarbiausias problemas – ypač Gargždų miesto. Reikia tiek mažai – tik imti ir daryti. Kaip ir dauguma rajono gyventojų, aš noriu, kad kuo greičiau būtų sutvarkyta sankryža prie didžiosios „Maximos“ (kreipiausi į Klaipėdos regiono kelių direkciją dėl pavojingos automobilių eismui sankryžos ženklų ir linijų sutvarkymo ir buvau nustebusi, kad direkcijos iki tol niekas neinformavo apie situaciją). Sieksiu, kad pirmiausia būtų sutvarkyta dviračių tako iki Laugalių atkarpa, sujungsianti jau atnaujintą dviračių taką nuo Laugalių iki Dauparų. Prioritetą skirsiu įsisenėjusių problemų sprendimui, pavyzdžiui, Gargždų miesto gatvių sutvarkymui. Galiu paminėti dešimtmečius asfalto dangos nesulaukiančius Lakštingalų ar Užuovėjos gatvių gyventojus. Maksimaliai turi būti atsižvelgiama ir į daugiausiai ir seniausiai apgyvendintas ir ištisus dešimtmečius asfaltuotos dangos nesulaukiančias teritorijas, atsižvelgiant į gyventojų interesus.

Artimiausiu metu planuojamas išvažiuojamasis Vietos ūkio ir Kaimo reikalų komiteto posėdis, aplankysime rajone naujai įgyvendinamų vandentvarkos projektų objektus, stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles, susipažinsime su esama tvarka rajone.

              

Galbūt esate susipažinusi su kitų Europos sąjungos šalių gerąja praktika, susijusia su Jūsų kuruojama sritimi? Ką galėtumėte pritaikyti Klaipėdos rajone?

Teko pabuvoti ne vienoje užsienio šalyje. Mane sužavėjo Skandinavijos šalių geroji patirtis, ypač gerą įspūdį paliko gyventojų meilė savo kraštui, ji perduodama iš kartos į kartą. Kalbant apie savo šalies aplinkos kokybės gerinimą, pirmiausia kviečiu kiekvienam pradėti nuo savęs ir savo kiemo. Aš, kaip pilietė, kuriai rūpi mano vaikų ir vaikaičių ateitis, turiu galvoti apie tai, kokią gamtą, vandenį, žemę ir orą (užterštą ar švarų) po savęs paliksiu. Aktyvus atliekų rūšiavimas, jų kiekio mažinimas – dar vienas iš mano tikslų. Kai kam gal ir nepatinka, bet aš sieksiu, kad Klaipėdos rajono savivaldybės gyventojai turėtų galimybę komunalines atliekas rūšiuoti, o už jų pastangas ir mokesčiai jiems būtų mažesni.

                

Rinkimų kampanijos metu visi kandidatai į merus ir Tarybos narius Klaipėdos rajonui žadėjo permainų. Kokius esminius pokyčius ketinate inicijuoti iš savo Komiteto kuruojamos srities? Ar vis tik sprendimų inicijavimas – daugiau politinio pasitikėjimo postus užimančių politikų ir Administracijos vadovų darbas?

Kiekvienas priimtas sprendimas yra komandinio darbo rezultatas. Siekiant sklandaus darbo, turi būti sutarimas tiek tarp politinio pasitikėjimo postus užimančių politikų ir Administracijos vadovų, tiek tarp Tarybos narių. Pirmieji pokyčiai, kaip minėjau, atliekų rūšiavimo tvarkos įvedimas, rinkliavos už komunalines atliekas deklaravimo tvarkos tobulinimas ir aiškus mokestinių lengvatų nustatymas.

 

Nors Komiteto veikla gana plati, gal galėtumėte įvardinti tris prioritetines sritis, kurioms skirsite didžiausią dėmesį?

Pirmas prioritetas – Gargždų miesto ir rajono gyvenviečių kelių būklės gerinimas.

Antra svarbi sritis – komunalinių atliekų tvarkymo bei rūšiavimo įdiegimas, komunalinių atliekų deklaravimo ir vietinės rinkliavos taisyklių tobulinimas.

Trečia sritis, kur reikia atlikti nemažai darbų, – žemės ūkis. Turi būti skiriamas didesnis dėmesys melioracijai, vykti intensyvus bendradarbiavimas su žemdirbių savivaldos organizacijomis ir efektyviau naudojama rajono žemė (apleistų plotų mažinimas ir kontrolė). Ir dar viena svarbi sritis – Savivaldybės turto valdymas. Nustebau sužinojusi, kad apleistų ir neprižiūrimų pastatų rajone įregistruota tik vienas. Mano žiniomis, jų yra daugiau. Per teisingą ir subalansuotą mokesčių sistemą ir teigiamą požiūrį į verslą, savivaldos bendradarbiavimą su gyventojų, įvairių visuomeninių organizacijų atstovais, manau bus galima pasiekti teigiamų pokyčių.

 

1 komentaras

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 32 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,