Mano Gargždai



Judrėnų šeimininkės kulinarinio paveldo patiekalais sužavi kiekvieną

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Maisto gamybai Judrėnų kulinarės naudoja tik natūralius produktus. Maisto gamybai Judrėnų kulinarės naudoja tik natūralius produktus.

Į Judrėnus užsukę svečiai įsitikina – iš čia niekas neišvyks alkanas. Nuo seno seniūnijos moterys garsėja kaip puikios sūrininkės. Negana to, čia didelis dėmesys skiriamas ir kitiems kulinarinio paveldo patiekalams, tad Judrėnų šeimininkės gali pavaišinti gardžiausiomis gėrybėmis, kurių receptai perduodami iš kartos į kartą.

 

Receptai – seniai žinomi

Kai kalbama apie Judrėnus, kiekvienas prisimena, kad ši gyvenvietė garsėja burnoje tirpstančiais sūriais. Iš tiesų čia yra gausus būrys šeimininkių, galinčių pasiūlyti ypač plačią jų įvairovę: keptų, rūkytų, saldžių ar paprastų tradicinių.

Judrėnų bendruomenės namų virtuvėje mėgstančios suktis šeimininkės ant vaišių stalo gali patiekti ir kitokių gėrybių. Bendruomenės namuose kalbintos kulinarinius šedevrus kuriančios moterys neslėpė girdėjusios, kad žmonės, sužinoję, jog vyks į Judrėnus, atvirai rėžia, kad tikrai ūkiškai paviešės ir pavalgys. Ir tai – ne melas. Bendruomenės namuose gaminami tradiciniai maisto patiekalai, spaudžiami sūriai, vyksta įvairūs mokymai. Šeimininkės maisto pagamina miestelio švenčių, renginių metu.

„Viena moteris iš Aukštaitijos negalėjo atsistebėti, kad anksčiau tokių gardumynų nebuvo valgiusi. Kitur juk ir kastinio nedaro“, – pabrėžė viena iš Judrėnų darbštuolių – Irena Marauskienė.

Moteris pasakojo, kad ji gamina kastinius, spirginę, kraujinius vėdarus, cepelinus, cibulynę. Pastarosios puodai Judrėnuose vykstančių renginių metu ištuštėja ypač greitai.

I.Marauskienė atskleidė, kad cibulynę pasigaminti nėra itin sunku.

„Reikia išvalyti silkę, suvynioti ją į foliją ir kepti ant anglių. Tada lieka silkę sutrinti, įdėti krapų, svogūnų laiškų ir užpilti rūgpienio. Kas jo neturi, gali naudoti kefyrą. Ir cibulynės, ir kastinio receptus jau seniai žinau“, – tvirtino kulinarė.

Moteris pabrėžė, kad toks kaimiškas maistas visiems patinka.

 

moterys vidine

 

Pasak judrėniškių, kaimiškas maistas visiems patinka.

 

Sūriai – visų skoniui

Judrėnų sūrininkės taip pat neatsilieka. Jos teigė galinčios pasiūlyti pačių įvairiausių, kokių tik kas pageidauja.

Sūrininkė Regina Kasiliauskienė atskleidė, kad, pavyzdžiui, rūkytas sūris, išskirtinis tuo, jog turi dūmo kvapą.

„Pradinė jo gaminimo technologija – ta pati, kaip ir paprasto sūrio. Pasidarai sūrį, išsitrini prieskoniais. Į vidų reikia dėti daug česnako. Tada reikia jį dėti į šaldytuvą, kad šiek tiek panoktų, nes šiltas labai lydosi. Tik gaila, kad turėti naminiai česnakai jau baigiasi, o parduotuviniai – jau ne tas“, – kalbėjo moteris.

Janina Zambrinienė patikino daranti paprastą tradicinį sūrį – tokį, kokį senelė darydavo.

„Mano pirkėjai sūrį daugiau valgo su medumi, uogiene, todėl mėgsta paprastą“, – aiškino J.Zambrinienė.

Sūrininkės teigė, kad specialiai neveža sūrių kažkur parduoti – žmonės žino, kas Judrėnuose juos gamina, todėl kreipiasi ir užsisako.

 

 

Gamina tik iš natūralių produktų

Maisto gamybai Judrėnų kulinarės naudoja tik natūralius produktus.

„Aš ir prieskonius pati darau, parduotuvėje neperku. Į stiklainius galima prisidėti visokių sumaltų gėrybių, kurias randi darže: svogūnų, česnakų, morkų, pomidorų, petražolių, krapų. Reikia gausiai uždėti druskos ir vėliau bus galima gardinti sriubas ar kitus patiekalus. Tik agurkų nededam“, – juokėsi I.Marauskienė.

J.Zambrinienė atskleidė mėgstanti ne tik tradicinius valgius. Ji tvirtino šiemet jau suvalgiusi daugybę kiaulpienių, kurias kiti laiko paprasčiausiomis piktžolėmis.

„Padariau kiaulpienių ir kitų daržovių bei augalų salotų. Kaip tik užsuko sūnus. Kai pavalgė paklausiau jo, ar skanios buvo salotos. Nustebo, kodėl turėtų būti neskanios“, – šypsojosi moteris.

Ji atskleidė, jog norint, kad kiaulpienės nebūtų karčios, reikia užpilti ant jų šilto sūraus vandens ir palaikyti 30 minučių.

 

Semiasi žinių ir patirties

Nors Judrėnų šeimininkės mėgsta laiko patikrintus receptus, yra žingeidžios ir nori, kuo daugiau visko išmokti. Jos aktyviai ir noriai renkasi į įvairius Aidos Šermokaitės vedamus mokymus, kurių metu jau sužinojo karštų patiekalų, salotų, vieno kąsnio užkandžių ir kitų patiekalų gaminimo subtilybių.

Neseniai ir sūrininkės nutarė praplėsti savo žinių klodus. Daugybės rūšių sūrius jau mokančios gaminti moterys nusprendė, kad įdomu būtų išmokti ir fermentinio sūrio gamybos. Šią sūrio ruošimo technologiją mokymu metu judrėniškėms atskleidė mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas.

 

vvg

Daugiau informacijos apie pajūrio bendruomenes – internetinėje svetainėje www.pajuriobendruomenes.lt 

 

mano-gargzdai.lt nuotraukos:

Atnaujinta 15 birželio 26, Penktadienis 17:22

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 402 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,