Mano Gargždai



Tilvikų kaimą „išjudina“ įkurta bendruomenė

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Nors Tilvikų gyvenvietė nėra didelė, čia veiklos netrūksta. Nors Tilvikų gyvenvietė nėra didelė, čia veiklos netrūksta.

Klaipėdos rajone, Raisų miško pašonėje, Žvelsos upelio draugėje, šalia kelio Plungė-Vėžaičiai, ramybe alsuoja Tilvikų kaimas. Tačiau tai – tik pirmas įspūdis. Nors gyvenvietė nėra didelė, čia veiklos netrūksta. Tuo pasirūpina entuziastingi ir idėjų nestokojantys gyventojai.

 

Domisi istorija

Gilius ir ryškius istorijos vingius mena Tilvikų apylinkės. Vėžaitynės miške pastatytas paminklas primena, kad čia – žydų žudynių vieta. Skaudžią tragediją byloja netoli esantis Žvaginių kaimas. Jame 1941 m. vokiečiai išžudė viso kaimo gyventojus. Ne vienam tilvikiškiui teko tremtinio dalia. Jiems pagerbti kaime pastatytas paminklas.

Tilvikų gyventojai nėra abejingi savo krašto praeičiai. Prieš ketverius metus jaunimas vykdė Klaipėdos rajono savivaldybės finansuotą projektą „Praeitis liudija“. Jo metu jaunuomenė domėjosi savo kaimo ir rajono istorija, lankėsi minėtose istorinėse vietose, bendravo su žydų sušaudymo Vėžaitynės miške liudininkais.

Tilvikų kaimo gyventojai gali didžiuotis vaizdingomis apylinkėmis. Jau vien ko vertas kaimo bendruomenės narių iniciatyva sutvarkytas parkas, kuriame ką nuveikti ras tiek pasyvaus, tiek aktyvaus laisvalaikio mėgėjai arba tiesiog norintieji pasigrožėti kvapią gniaužiančiu gamtos grožiu.

Tilvikų apylinkėse, kartu su Jurjonų, Šakinių, Sauserių ir Pažvelsio kaimo gyventojais, gyvena apie 220 žmonių. Kaime yra parduotuvė, veikia biblioteka, kultūros namai.

 

IMG 5634

Tilvikų kaimo gyventojai gali didžiuotis vaizdingomis apylinkėmis.

 

Ir dirba, ir pramogauja

Kad kaimo gyvenimas įgautų naują „kvėpavimą“ 2006 metais buvo įkurta bendruomenė. Šį procesą paskatino trys iniciatoriai: Barbora Petkevičienė, Violeta Vaitkienė ir Zigmantas Šauklys.

Tilvikų bendruomenės pirmininke buvo paskirta B.Petkevičienė, kaip pati sako, visada mėgusi visuomeninį darbą.

Šiemet, nuo sausio 17 d., bendruomenei pradėjo vadovauti naujas pirmininkas – Pranas Šiaulys. B.Petkevičienė jam linkėjo nestokoti optimizmo ir veiklos.

Bendruomenės valdybos narė B.Petkevičienė pasakojo, kad bendruomenei nuobodu nebūna – kartu dirbama, renkamasi į talkas, puoselėjamas kaimo parkas, sprendžiami kiti rūpesčiai.

Darbų sūkury tilvikiškiai randa laiko ir pakeliauti.

„Su bendruomene nemažai pakeliavome: ne tik po Lietuvą, bet ir Europą“, – kalbėjo B.Petkevičienė.

Pasak aktyvios Tilvikų gyventojos, bendruomenės nariai lankėsi Latvijoje, Biržuose, ne kartą džiaugėsi vandens pramogomis: Mingės kaime plaukė laivu, taip pat baidarėmis, viešėjo prie jūros.

 

vvg

Daugiau informacijos apie pajūrio bendruomenes – internetinėje svetainėje www.pajuriobendruomenes.lt

 

Atnaujinta 15 birželio 26, Penktadienis 17:21

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 221 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,