Mano Gargždai



Problema, kuriai pasiruošę tik ketvirtadalis Lietuvos gyventojų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

     Tik ketvirtadalis Lietuvos gyventojų teigia esantys apsirūpinę santaupomis juodai dienai, 46 proc. sako papildomų lėšų nenumatytiems atvejams neturintys, arba turintys nepakankamai, rodo „Aviva" grupės užsakymu atliktas tarptautinis tyrimas.


     Daugiausia nenumatytiems atvejams pakankamai lėšų sukaupusių lietuvių gyvena Klaipėdos ir Vilniaus regionuose, ten finansiškai saugiai jaučiasi beveik po trečdalį apklaustųjų. Ramesni dėl savo finansinės ateities yra ir didesnes pajamas, 1300 eurų ir daugiau, uždirbantys apklaustieji.

     „Finansinio saugumo jausmas didelei daliai Lietuvos gyventojų vis dar yra svetimas. Savo biudžete turėti taupymo eilutę reikėtų visiems dirbantiems žmonėms", - tyrimo rezultatus komentuoja „Aviva Lietuva" generalinė direktorė Asta Grabinskė.

     Nors finansiškai saugiai jaučiasi tik ketvirtadalis šalies gyventojų, du iš trijų sako siekiantys taupyti, o ne gyventi šia diena.
     „Augant šalies ekonomikai, o kartu ir gyventojų pajamoms vertėtų pasistengti, kad taupymo dalis asmeniniame biudžete proporcingai didėtų. Apsisaugoti nuo netikėtų finansinių duobių padėtų bent 3-6 mėnesių atlyginimų dydžio rezervas. Tačiau svarbu pagalvoti ir apie ateitį, finansinę padėtį senatvėje ir tam reguliariai atidėti dalį pajamų", - teigia A. Grabinskė.

     17-oje pasaulio valstybių atliktas tyrimas atskleidė, jog kaimynai lenkai yra dar prasčiau pasirengę nenumatytiems atvejams - tik 18 proc. jų mano turintys pakankamai lėšų juodai dienai. Tačiau santaupomis lietuviai dar atsilieka nuo Vakarų: pakankamai lėšų nenumatytiems atvejams teigia turintys 37 proc. britų, 38 proc. kanadiečių, 32 proc. amerikiečių, 28 proc. prancūzų.

     Bendrai vertindami savo finansinę padėtį Lietuvos gyventojai pasiskirstė į dvi dalis - pusė jų savo finansinę būklę vertina puikiai arba gerai, likusieji sako galintys gyventi tik patenkinamai arba sunkiai suduriantys galą su galu. Įdomu tai, kad net ir turtingose Vakarų valstybėse gyventojai savo finansinę padėtį vertina tik nežymiai geriau: patogiai gyventi galintys teigia 58 proc. britų, 56 proc. amerikiečių, 52 proc. prancūzų. O štai kaimyninėje Lenkijoje finansine padėtimi užtikrinti jaučiasi vos trečdalis apklaustųjų.

     „Žvelgdami į ateitį dauguma Lietuvos gyventojų tikisi stabilumo - 40 proc. apklaustųjų mano, kad per artimiausius metus nei jų, nei Lietuvos ekonomikos padėtis nesikeis. 18 proc. baiminasi, kad per ateinančius metus jų asmeninė finansinė padėtis blogės. Optimistiškai ateitį vertina ketvirtadalis apklaustųjų", - sako A. Grabinskė.

     „Aviva" Vartotojų taupymo įpročių tyrimas atliekamas nuo 2004 metų. Šiemet tyrime kovo 23 d. - balandžio 3 d. tarptautinė tyrimų bendrovė „Ipsos MORI" apklausė 17 545 gyventojų 17-oje pasaulio valstybių, 1000 iš jų - Lietuvoje.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 401 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,