Mano Gargždai



Pokyčius „Vaivorykštės“ gimnazijoje kuria ir patys moksleiviai

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Lauko „chill" zonos atidarymo akimirka. Dominykos Ambroževičiūtės nuotr. Lauko „chill" zonos atidarymo akimirka. Dominykos Ambroževičiūtės nuotr.

     Mokslo metų pradžia Gargždų „Vaivorykštės" gimnazijoje pažėrė džiaugsmingų ir, svarbiausia, visiems naudingų projektų. Praėjusiais mokslo metais generuotas idėjas šią savaitę gimnazistai pavertė realybe – aktyvių moksleivių iniciatyva čia buvo atidarytos vidaus ir lauko poilsio erdvės. Taip pat netrukus gimnazijos savivalda prisijungs prie Lietuvos moksleivių sąjungos, o asmeninio tobulėjimo siekiantiems gimnazistams atsivėrė galimybė dalyvauti „DofE" apdovanojimų programoje.


     Džiugins dvi „chill" zonos

     Nuo šiol kiekvienas gimnazistas pertraukų metu galės atsipūsti tiek mokyklos vidiniame kiemelyje įrengtoje lauko, tiek prie aktų salės esančioje vidaus „chill" zonoje.

     Prie aktų salės įkurtame jaukiame kampelyje pastatyti 6 sėdmaišiai, kuriuos mokyklai padovanojo rajono liberalai ir iškilmingai per Rugsėjo 1-osios šventę įteikė Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

     „Sėdmaišiai yra labai labai naudojami, visada užimti, – apie erdvės patrauklumą pasakojo mokyklos prezidentas Povilas Kelbauskis. – Ir mokytojai, kurie ant jų buvo atsisėdę, sakė, kad norėtų ir namie tokį panašų nusipirkti. Tai labai gera erdvė, skirta atsipalaiduoti, pabėgti pertraukų metu į neformalią vietą".

 

Gargždų „Vaivorykštės" gimnazijos prezidentūra.


     Tiesa, mokyklos prezidentas atviravo, kad sėdmaišių šiandien čia yra per mažai, todėl ateityje planuojama šią erdvę praplėsti, praturtinti žaidimais.
Ketvirtadienį mokykloje buvo dar viena proga švęsti – atidaryta ir lauko „chill" zona, kuri iniciatyviausių gimnazijos moksleivių buvo sukurta per 2 savaites.

     Ši poilsio erdvė buvo padaryta iš 50 naujų statybinių padėklų, kuriuos moksleivių prašymu padovanojo UAB „Mida LT". Padėklus įmonė ir pristatė, tačiau juos konstruojant ir dažant darbo negailėjo gimnazijos aktyviausi nariai.

     „Prie zonos kūrimo itin prisidėjo Kristijonas Karnauskas ir Vilius Lukošius. Taip pat Dominyka Ambroževičiūtė, Akvilė Žiliūtė, Enrika Gailiūtė, Gabija Gaigalaitė, Martynas Martišauskas, Greta Baužytė, Valentinas Kairys, Gabrielė Gedvilaitė", – vardijo ir dėkojo draugams P.Kelbauskis.

     Idėja sukurti tokią erdvę, anot gimnazijos prezidento, gimė gegužę Agluonėnuose vykusio „Erasmus+" programos finansuoto projekto „Aktyvaus piliečio formulė" metu. Projekto veiklose dalyvavo ir kūrė iniciatyvas, kurios padėtų išspręsti jaunimo problemas, 21 gimnazijos moksleivis ir 2 mokytojos. Viena iš problemų, kurią tuomet įžvelgė jaunimas, – poilsio erdvės mokykloje trūkumas.

     Kaip prisiminė P.Kelbauskis, gimnazistai prieš mokyklos prezidento rinkimus į jo išsakytą norą parūpinti sėdmaišius žiūrėję kaip į neįgyvendinamą tikslą.

     „Sakė: „Utopinė idėja", lygino su prieš tai buvusių kandidatų mintimis išasfaltuoti krepšinio aikštelę. „Iš kur tu pinigų gausi? Ką čia nusišneki?", – šypsodamasis po zonos atidarymo kalbėjo mokyklos lyderis, pridūręs, kad viskas, esant norui, yra įmanoma.

     Erdvę lauke moksleiviai žada išnaudoti maksimaliai – jau šiandien, penktadienį, 19.00 val. čia organizuojamas filmų vakaras.

 

     Idėjas palaiko ir verslininkai, ir mokyklos bendruomenė

     Norėdami sukurti patrauklią lauko zoną moksleiviai ieškojo ir vietinių verslininkų paramos.

     „Ieškojome rėmėjų, kurie galėtų padovanoti paminkštinimus ant padėklų. Noriai lėšomis sutiko prisidėti įmonės „Litimbera", „Toplita", privačiai parėmė Kęstutis Zabinas. Esame visiems labai dėkingi", – prezidentūros vardu padėką reiškė dvyliktokas.

     Nors paminkštinimų šiuo metu pirkti neplanuoja, skirtus pinigus moksleiviai žada panaudoti tikslingai.

     „Galvojame, kad sukauptus rėmėjų pinigus labiau investuosime į vidaus zoną, bet ne į lauko, kuri yra stacionari, o paminkštinimus reikėtų labai saugoti nuo aplinkos poveikio. Neskubame išleisti pinigų, galbūt organizuosime diskusiją su moksleiviais, kaip galėtume juos panaudoti", – kalbėjo vaikinas.

 

Lauko „chill" zona mokyklos vidiniame kiemelyje.

 

     Anot „Vaivorykštės" prezidento, lėšų pritraukti nėra sunku, pirmiausia reikia pradėti daryti, prašyti, klausti: „Jeigu pradėsi kalbėtis, bet kokiu atveju rasi kompromisą. Tikiuosi, kad dar ne tokių projektų moksleiviai įgyvendins".

     Aktyvistas itin pasidžiaugė ir mokyklos direkcija, noriai priimančia ir skatinančia moksleivių pasiūlymus.

     „Direkcija laimina mūsų visas idėjas, labai palaiko ir skatina iniciatyvas. Kai kiti sako, kad valdžia kažko neleidžia daryti, tai pas mus tikrai taip nėra. Itin norime padėkoti direktoriaus pavaduotojai ugdymui Danutei Mockienei", – kalbėjo mokyklos prezidentas.

 

     Mokykla įsilieja į šalies visuomeninių organizacijų veiklą

     „Vaivorykštės" gimnazijos mokinių prezidentūra netrukus prisijungs ir prie Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) – visuomeninės, savanoriškos, pelno nesiekiančios, pagrindinės Lietuvos moksleivių interesams atstovaujančios ir Lietuvos mokinių savivaldas vienijančios organizacijos.

     „Jau susitarėme dėl įstojimo, suplanavome, kada galėtų mokymus suorganizuoti ir papasakoti apie save, taip prisijungsime prie mokyklų Lietuvos politikos, dalinsimės idėjomis, dalyvausime diskusijose", – įstojimu džiaugėsi gimnazistas.

     Nuo praėjusių metų Lietuvos mokinių parlamento nariu esantis P.Kelbauskis neabejojo teigiama dalyvavimo visuomeninėse organizacijose nauda.

     „Pamačiau, kaip vyksta mokyklų gyvenimas Lietuvos mastu, kaip mokiniai dalinasi idėjomis, tarsi išeini iš mažo mokyklos kambarėlio į Lietuvą ir pamatai, kokios yra galimybės", – naudą vardijo pašnekovas.

     Aktyvus vaikinas džiaugėsi ir pertvarkomis pačioje „Vaivorykštės" gimnazijos prezidentūros struktūroje.

     „Anksčiau būdavo, kad į mokyklos veiklą įsiliedavo keletas aktyviausiųjų, prezidentūros senbuviai. Šiemet viskas daroma šiek tiek kitaip – į veiklą įjungiant daugiau žmonių, leidžiame pasireikšti lyderiams. Susidarėme veiklos planą, kurį norime įgyvendinti per mokslo metus, kiekvienas renginys ir uždavinys turi savo darbo pirmininką, kuris renka komandą. Mokiniai noriai įsilieja ir nori išbandyti save lyderio pozicijoje", – apie pokyčius pasakojo P.Kelbauskis.


     Prisijungė prie „DofE" programos

     Be visų šių pokyčių „vaivorykštiečiai" nuo šiol gali save išbandyti pasaulyje gerai žinomoje „DofE" apdovanojimų programoje (The Duke of Edinburgh's International Award), kurioje jaunimas mokosi iš patirties ir yra skatinamas tobulėti.

     Dalyvaudami „DofE" apdovanojimų programoje jaunuoliai išsikelia asmeninio tobulėjimo tikslus. Kadangi kiekvienas žmogus yra unikalus, jaunuolių tikslai taip pat yra individualūs. Siekdami savo tikslų, jie dalyvauja reguliariuose susitikimuose su programos vadovais, kurie padeda įveikti kylančius iššūkius, padeda atrasti vidinę motyvaciją tobulėjimui. Vadovai taip pat padeda pastebėti vykstantį pokytį, atpažinti situacijas, kuriose jaunas žmogus ugdosi efektyviausiai.

     Be to, kad ši programa yra itin naudinga kiekvienam žmogui kaip asmenybei, įvykdę programą, dalyviai gauna ženklelius ir tarptautinius sertifikatus, kuriuos itin vertina ir užsienio universitetai bei organizacijos.

 

     Lauko „chill" zonos atidarymo akimirkos – Dominykos Ambroževičiūtės nuotraukų galerijoje:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 384 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,