Mano Gargždai



Šiandien – Statybininkų diena

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

     Šiandien, kaip ir kasmet antrąjį rugsėjo šeštadienį, šalies statybininkai pažymės savo profesinę šventę. Statybininkų diena Lietuvoje minima nuo 2000-ųjų.

 

     „Statybininkas, mokytojas ir gydytojas – trys profesijos, be kurių visuomenė negali apsieiti. Jų klaidos kainuoja brangiausiai, nes jas sunku ištaisyti, o kai kada ir neįmanoma. Todėl ir atsakomybė jiems tenka itin didelė", – sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, praėjusį penktadienį pasveikinęs Panevėžyje susirinkusius šalies statybininkų bendruomenės atstovus. Ministro padėkomis buvo pagerbti labiausiai nusipelnę šalies statybų sektoriaus darbuotojai.

     Statybų sektorius – viena svarbiausių Lietuvos ūkio sričių. Jo sukuriama bendrojo vidaus produkto dalis sudaro nuo 6 iki 10 proc. Per pirmąjį š. m. pusmetį statybos darbų šalyje atlikta už 1058 mln. eurų – 7,7 proc. daugiau negu per tą patį praėjusių metų laikotarpį. „Ir plika akimi matyti, kad sektorius atsigauna po 2008-2010 m. ekonominės krizės. Palyginkime, pavyzdžiui, statybos darbų apimtis per pirmąjį 2010 m. ir 2015 m. pusmetį. Šiemet šių darbų atlikta net perpus daugiau", – sako ministras.

     Daugėja ir statybų sektoriuje dirbančių žmonių. Pastaruoju metu jų yra apie 100 tūkstančių. Tai sietina ir su naujų butų statyba, ir su įsibėgėjančia daugiabučių namų renovacija. Modernizuodamos šiuos namus triūsia 258 statybos įmonės. Jos dabar atlieka darbų už beveik 400 mln. eurų. Tai svarus indėlis visam sektoriui, kurio bendra statybos darbų apyvarta pernai siekė apie 2,7 mlrd. eurų.

     Kokia šio sektoriaus ateitis ir jo plėtros vizija, kaip bus sprendžiami dabartiniai iššūkiai (nepakankama darbuotojų kvalifikacija, per mažas darbo našumas, per menkos investicijos moksliniams tyrimams ir kt.), numato Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento parengtas Lietuvos statybų sektoriaus plėtros ir vystymo 2015-2020 m. gairių projektas. Pastabų ir siūlymų šiam projektui laukiama iki rugsėjo 18 d.

     Gairių iškeltiems tikslams pasiekti numatoma gerinti statinių tvarumą, efektyviau naudoti išteklius gaminant, transportuojant ir naudojant statybos produktus, skatinti darnią miestų ir gyvenviečių infrastruktūros plėtrą, statyboje diegti sumanias informacines technologijas ir kt.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 301 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,