Mano Gargždai



Konferencijoje džiaugtasi puikiais pasiekimais

Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“ nuotr. Vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“ nuotr.

Trečiadienį Vėžaičių konferencijų centre vietos veiklos grupė „Pajūrio kraštas“ organizavo konferenciją „Vietos veiklos strategijos įgyvendinimas: rezultatai, iššūkiai, svajonės“, kurioje aptarti įgyvendinti projektai, pasidalyta patirtimi ir svajonėmis.

 

Projektai įgyvendinti kokybiškai

Konferencijoje dalyvavo gausus būrys vietos bendruomenių atstovų, Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas, Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, jo pavaduotoja Ligita Liutikienė ir kiti. Taip pat sulaukta svečių – atvyko Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento direktorė Vilma Daugalienė, Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministerijos Alternatyviosios veiklos skyriaus vyriausioji specialistė Ilona Sadovskaitė, Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro Programos LEADER ir informavimo skyriaus specialistas Simonas Pusvaškis, Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Guoda Burokienė.

Renginio metu ne kartą skambėjo sveikinimai, bendruomenių padėkos rajono savivaldybei ir merui, taip pat pagyros VVG pirmininkei Raimondai Damulienei.

„Kaip pas gerą siuvėją. Viskas gerai pamatuota, sustyguota. Tai yra toks spektras projektų, kur visą regioną padengia visais aspektais. Projektai – labai įvairiapusiški. Jie pagal savo turinį, mano supratimu, yra siekiantys netgi toliau, negu buvo keliami tikslai visam laikotarpiui šioms vietos veiklos grupių strategijoms, – kalbėjo LR Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento direktorė V.Daugalienė. – Manau, kad ta kokybė labai didele dalimi priklausė nuo VVG vadovės. Raimonda yra tyli, ne ta, kuri daug čirškia ir daug klausia, ji ta, kuri klauso, atvažiuoja su komanda, tyliai dirba. Ir mes matome rezultatą. Jis kokybine prasme yra labai geras, gražus, įkvepiantis“.

 

Pristatė pranešimus

Konferencijoje buvo pristatyti 5 pranešimai: „Viešųjų erdvių sutvarkymas – vietos bendruomenių indėlis į kaimo aplinkos gražinimą ir pritaikymą gyventojų poreikiams“, „Bendruomenės namai – daugiafunkcės veiklos koncepcija“, „Bendruomenių paslaugos – ekonomiškai naudingos ir bendruomeninės veiklos derinys“, „Laisvalaikio praleidimo galimybės – kaimo bendruomenių nuveikti darbai“ ir „Vietos bendruomenių mokymai – efektyvi priemonė verslumo skatinimui“.

Juos pristatė Agluonėnų seniūnė Laima Tučienė, Dovilų seniūnė Nijolė Ilginienė, kaimo bendruomenės „Smilgynai ir kaimynai“ pirmininkė, rajono tarybos narė Rasa Petrauskienė, Veiviržėnų kultūros centro direktorė Laura Netalimova ir VšĮ „Mano Gargždai“ direktorius Vytautas Kundrotas.

 

Interesų konflikto nėra

Konferencijos pabaigoje norintieji galėjo gauti atsakymus į rūpimus klausimus. Savivaldybės administracijos direktoriui S.Karbauskui pasidomėjus, ar VVG pirmininkas gali dirbti ir administracijoje, buvo išsklaidytos jo abejonės.

„Jei VVG pirmininkas dirba savanoriškais pagrindais, jis gali dirbti administracijoje. Tai yra suderinama. Toks išaiškinimas gautas iš Tarnybinės etikos komisijos“, – kalbėjo LR Žemės ūkio ministerijos Alternatyviosios veiklos skyriaus vyriausioji specialistė I.Sadovskaitė.

Specialistė nurodė, kokie yra skirtumai tarp VVG pirmininko ir valdybos.

„Valdybos nariai priima sprendimą dėl pinigų suteikimo. Pirmininkas tokio sprendimo nepriima, jis vadovauja administracijai, vietos veiklos grupės politiką formuoja, dirba darbą. O valdyba yra interesų grupės, kurios susirinkusios nusprendžia, kam duoti pinigų ir kam neduoti. Jie neturi teisės prisiliesti prie dokumentų įvertinimo, skaitymo, analizavimo ir paskui patys nuspręsti. Čia yra interesų konfliktas“, – informavo I.Sadovskaitė.

S.Karbauskui pasiteiravus, kiek VVG pirmininkų Lietuvoje dirba ir administracijoje, I.Sadovskaitė patikino, kad beveik visi.

„Neturėjome mes jokio nei teisinio, nei moralinio pagrindo nušalinti nuo pirmininkavimo vienu sprendimu visus asmenis, kurie įkūrė vietos veiklos grupes. Jie didžiąja dalimi buvo steigėjai, dėl to liko garbės pirmininkais, kaip mes juos įvardijame, kadangi tai nėra atlygintinas darbas. Ir jie turi teisę dirbti VVG, bet neturi teisės dalyvauti priimant finansavimo sprendimus“, – dėstė I.Sadovskaitė.

 

Pamatė įgyvendintus projektus

Galiausiai konferencijos dalyviai išsiruošė į kelią – lankė vietos projektus ir įsitikino jų nauda.

Svečiuotasi 8 vietose: visuomeninėje organizacijoje Vėžaičių bendruomenėje (projektas „Vėžaičių konferencijų centro įkūrimas“), Šiūparių bendruomenėje (projektas „Šiūparių bendruomenės siuvimo dirbtuvių įrengimas“), Agluonėnų seniūnijos bendruomenėje (projektas „Agluonėnų sodas – poilsiui ir laisvalaikiui“), visuomeninėje organizacijoje Priekulės bendruomenėje (projektas „Priekulės bendruomenės namų pritaikymas socialinei bei kultūrinei veiklai“), taip pat Drevernos bendruomenėje (projektas „Daugiafunkcinių Drevernos bendruomenės namų įkūrimas“), Veiviržėnų bendruomenėje (projektas „Klaipėdos rajono amatų centro įkūrimas Veiviržėnuose“), asociacijoje „Šaltupė“ (projektas „Veltinio namų įkūrimas „Gubrės“ poilsio parke ir pritaikymas bendruomenės poreikiams“) ir Judrėnų Stepono Dariaus bendruomenėje (projektas „Judrėnų bendruomenės daugiafunkcinių namų įrengimas“).

 

Konferencijos akimirkos – Donato Končiaus nuotraukose:

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 339 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,