Mano Gargždai



Kartu su rudeniu grįžo ir ligos

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotrauka. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotrauka.

Atvėsus orams bei po vasaros atostogų vaikams ir jaunimui sugrįžus į mokslo ir ugdymo įstaigas, t.y. padidėjus kontaktų galimybėms, padaugėjo ir sergamumo gripu ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų (ŪVKT) ligomis atvejų, registruojamų Klaipėdos rajono pirminės sveikatos priežiūros įstaigose.

 

Jei vasaros savaitėmis registruojamas sergamumas ŪVKT ligomis būdavo 5-9 atvejai 10-čiai tūkstančių gyventojų, tai paskutiniąsias penkias savaites siekė nuo 36,53 iki 48,08 atvejų/10 000 gyventojų. Iš viso per pirmąsias penkias rudens savaites buvo užregistruota virš 1200 susirgimų ŪVKT ligomis. Didžiąją dalį sirgusiųjų sudarė vaikai ir jaunuoliai iki 17 m. amžiaus. Susirgimų gripu nebuvo registruota.  Toks sergamumas yra būdingas šiam sezonui. Praeitais metais tokiu pat laikotarpiu sergamumas ŪVKT ligomis buvo šiek tiek didesnis: paskutiniąją rugsėjo savaitę siekė 63,23 atv./10 000 gyventojų.

Plintant gripui ir kitoms virusinėms kvėpavimo takų ligomis, rekomenduojama kruopščiai plauti rankas su muilu ir vandeniu, nes daugiausia infekcijų, taip pat ir gripo bei kitų ŪVKT ligų, sukėlėjų iš aplinkos į burną, nosį, akis mes atsinešame savomis rankomis.

Kosint ar čiaudint reikia užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis. Būtina dažnai vėdinti patalpas, drėgnu būdu valyti horizontalius paviršius, tinkamai apsirengti, vengti sąlyčio su sergančiais žmonėmis. Susirgus, kuo skubiau kreiptis į gydytoją ir neiti į darbą, kolektyvus bei nevesti vaikų į ugdymo įstaigą.

Prasidėjus gripo sezonui, kol dar nėra didelis sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, rekomenduojama pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina. Sezonine gripo vakcina jau yra apsirūpinusios visos rajono pirminės sveikatos priežiūros įstaigos. Nemokamai, t.y. už valstybės lėšas, gripo sezonine vakcina yra skiepijami asmenys, sergantys lėtinėmis širdies-kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai; vyresni nei 65 amžiaus žmonės; nėščiosios. Klaipėdos rajono pirminės sveikatos priežiūros įstaigos yra gavusios 1119 nemokamų gripo vakcinos dozių, per rugsėjo mėnesį 143 asmenys pasiskiepijo nuo gripo nemokama vakcina.

 

Sergamumas gripu ir ŪVKTI Klaipėdos rajone 2015 m. 36–41-ąją metų savaitę:

sergamumas rugs spal

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 463 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,