Mano Gargždai



Savivaldybės darbuotojai pasidžiaugė įgyvendintais projektais

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos darbuotojų profsąjunga praėjusią savaitę kartu su Administracijos direktoriumi Sigitu Karbausku, minėdami Vietos savivaldos dieną, išvyko į ekskursiją apžiūrėti Savivaldybės ir bendruomenių pastaraisiais metais įgyvendintų projektų. Pasidžiaugta ne tik rekonstruotais ir modernizuotais pastatais, bet ir verslių bendruomenės žmonių,  amatininkų veikla.

 

Pirmiausia važiavome į Dreverną, kur bendruomenė įgyvendino projektą „Daugiafunkcių Drevernos bendruomenės namų įkūrimas“. Čia įkurtos gintaro apdirbimo dirbtuvės, vyksta edukaciniai užsiėmimai, sukurta nedidelė gintaro gavybos bei apdirbimo istorinė ekspozicija – dirbtuvės, kur lankytojai susipažindinami su gintaro gavybos istorija bei apdirbimo keliu nuo žaliavos iki dirbinio, mato, kaip gimsta gintaro dirbiniai, bei patys kuria savo suvenyrus. Bendruomenės nariai kuria gintaro gaminius, pristato juos parodose bei mugėse tuo pačiu garsindami savo kraštą. Kol kas bendruomenė iš to išsilaiko. Apie dirbtuvių įkūrimą ir veiklą pasakojo Bendruomenės narė Renata Jaurienė su vyru Voldemaru.

Naujuosius, gražiuosius laiveliais išpuoštus Drevernos kultūros namus aprodė jų šeimininkė – renginių organizatorė Virgina Asnauskienė.

Lankėmės J. Gižo etnografinėje sodyboje, Drevernos prieplaukoje, apžvalgos bokšte.

Grįždami lankėme Priekulę: grožėjomės miesto aikšte, kultūros ir sporto centru, užsukome į Priekulės bendruomenės namus, apie kurių pritaikymą socialinei ir kultūrinei veiklai pasakojo darbuotoja Daiva Fetingienė. Vienoje šių namų patalpoje ypač skoningai įrengta šarvojimo salė.

Apie Priekulės evangelikų liuteronų parapijos namų pritaikymą Klaipėdos krašto tradicijų puoselėjimui pasakojo bendruomenės narė Edita Barauskienė. Čia vyksta susitikimai, paskaitos, knygų pristatymai, dažnai atvyksta svečių iš Vokietijos.

Šiūpariuose bendruomenės pirmininkė Marina  Žebelienė išpasakojo visus bendruomenės namų kūrimosi rūpesčius. Jau įsikūrus namams, kur buvo įrengta siuvykla, iš pradžių buvo sunku rasti vietinių siuvėjų, kurios mokėtų ne vien siūti, bet ir kirpti. Dabar dvi siuvėjos jau dirba, tiesa, - atvažiuojančios iš kito rajono kampelio, siuvykla turi užsakymų – pavyzdžiui, vienai įmonei siuva apvalkalus automobilių sėdynėms. Tuose pačiuose namuose įkurtoje kirpykloje dirba vietinė puiki kirpėja, kuriai klientų netrūksta.  

Pasivaikščioję po Agluonėnų bendruomenės sutvarkytą gyvenvietės sodą, kuris pritaikytas poilsiui ir laisvalaikiui, sportiniams ir kultūriniams užsiėmimams bei prekybai, sukome link Vėžaičių.

Vėžaičių bendruomenės pirmininkas  Vidmantas Gedvilas pasakojo ir demonstravo skaidrėse, kaip bendruomenė Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialo patalpose  kūrė konferencijų centrą, kaip savanoriškai dirbo, kaip jiems pasisekė šį darbą įvertinti ir suorganizuoti ekskursiją į Italiją. Konferencijų centrą bendruomenė nuomoja, čia vyksta ir tarptautinės konferencijos, − salėje apdairiai įrengta vertėjo kabina. Įrengtas energiją taupantis šildymas ir apšvietimas.  

Vėžaičių kultūros centrą, įrengtą Volmerių dvaro arklidėse, aprodė jo darbuotoja Amanda Zaleskienė. Pastatas jaukus, pritaikytas įvairioms veikloms, ypač puiki su veidrodžiais šokiams ir kitiems judesio užsiėmimams skirta salė.

Pakeliui pasigrožėjome kitu Savivaldybės projektu − pernai restauruota Vėžaičių dvaro sodybos koplytėle.

Veiviržėnų benruomenė įkūrė amatų centrą. Jį pristatė bendruomenės pirmininkė Valė Krauleidienė. Jau dabar jame verda gyvenimas. Lankytojams pristatomos septynios skirtingų amatų grupių edukacinės programos: audimo, medžio drožybos, mezgimo, keramikos, gaminių iš odos, duonos kepimo ir vytelių pynimo. Programų numatoma ir daugiau. Jos bus pritaikytos ne tik vaikams, bet ir jaunimui, suaugusiesiems bei senjorams.

Toliau sukome į Judrėnų kraštą, kur asociacija ,,Šaltupė“ įkūrė Veltinio namus Gubrės poilsio parke. Tai dvi veltini o jurtos, – vienoje iš jų – konferencijų salė, kitoje – pirtis. Apie įsikūrimą ir veiklas papasakojo aktyvi asociacijos pirmininkė Reda Poškienė ir bendruomenės narė Diana Radžienė. Nors Lietuvoje yra apie dešimt tokių neįprastų statinių, šiandien tai – vieninteliai veltinio namai su visais patogumais viduje: dušais, tualetais, o vilnonės pirties poveikis – tiesiog magiškas. Šalpėnų bendruomenė kviečia ne tik pasimėgauti gydomosiomis vilnos pirties programomis, bet ir organizuoti edukacinius renginius, paskaitas, seminarus, įvairius įmonių renginius kitokioje aplinkoje. 40 vietų konferencijų salėje bus suteikta reikiama vaizdo įranga: multimedija bei projektorius.

Apsilankyta Judrėnų kultūros namuose, apie kuriuos pasakojo renginių organizatorė Vilija Būdvytienė, o apie Judrėnų bendruomenės daugiafunkcinius namus pasakojo ir jų statybą vaizdžiai pristatė Judrėnų Stepono dariaus bendruomenės pirmininkė Vilija Norvilienė. Bendruomenė čia organizuoja ne tik daug renginių ir užsiėmimų, bet ir nuomoja juos.

Prie visų bendruomenių projektų, kuriuos bendruomenės įgyvendino pasinaudodamos Eurpos Sąjungos lėšomis, prisidėjo ir Savivaldybė, skirdama pastatus, žemės sklypus ar daliną finansinę paramą.

Už puikius pietus Savivaldybės darbuotojai dėkingi  Brožių kaimo bendruomenės pirmininkei Vidai Riaukienei. Jie taip pat įgyvendino projektą „Brožių kultūros namų negyvenamųjų patalpų pritaikymas bendruomenės socializacijai“.

Grįždami aplankėme Kalniškės piliakalnį.

 

Klaipėdos rajono savivaldybės nuotraukos:

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 146 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,