Mano Gargždai



„Vaivorykštės“ gimnazijos mokytojai – ir klausytojai, ir lektoriai

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Dalyvių nuotr. Dalyvių nuotr.

     Spalio 28 d. Gargždų „Vaivorykštės" gimnazijoje vyko kvalifikacijos tobulinimo sesijos „Kolega – kolegai: (ne)paprasti dalykai irgi įkvepia". Tai jau keleri metai vykstantis tradicinis renginys, kuriame dalyvauja dauguma gimnazijos mokytojų, svečių ir kviestiniai lektoriai.


     Vienas iš šiųmetinių sesijos renginių – seminaras „Mąstymo strategijos ugdant mokinių mąstymo gebėjimus bei gebėjimą savarankiškai mokytis". Buvo pakviesti respublikos mastu žinomi lektoriai: Klaipėdos „Ąžuolyno" gimnazijos direktorė, chemijos mokytoja metodininkė Vilija Prižgintienė ir Šiaulių „Saulėtekio" gimnazijos lietuvių kalbos mokytojas metodininkas Vytautas Šalavėjus. Lietuvių kalbos mokytojai klausėsi lektoriaus V.Šalavėjaus seminaro „Kaip padėti vaikui mokytis lietuvių kalbos: metodai ir patarimai", gamtos mokslų pedagogai – lektorės V.Prižgintienės pranešimo „Mąstymo strategijos ugdant mokinių mąstymo gebėjimus bei gebėjimą savarankiškai mokytis gamtos mokslų pamokose". Gimnazijos mokytojai ne tik smalsiai klausėsi lektorių vedamų seminarų, bet ir patys skaitė pranešimus, aktyviai dalinosi „Mąstymo mokyklos" rekomenduojamais metodais, aptarė savo praktiką, pasakojo, kaip aktyviuosius metodus – mąstymo žemėlapius – taiko pamokose.

     Lietuvių kalbos mokytojai seminarą pradėjo Dekarto sentencija „Cogito, ergo sum". Išties „mintis ,,Mąstau, vadinasi, egzistuoju" yra labai svarbi mokant(is)", – akcentavo seminaro moderatorė Zofija Vaitkuvienė. Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Nijolė Balčikonytė pastebėjo, kad „Dabartinės lietuvių kalbos žodyne" žodžiai mąstyti, galvoti, protauti yra susiję ir jų reikšmė aiškinama sinonimiškai: galvoti – mąstyti, protauti, svarstyti; mąstyti – galvoti, protauti; protauti – mąstyti, galvoti. Pedagogai ugdomojoje veikloje jau seniai taiko minčių lietaus, voratinklio, minčių ežio, sokratiškųjų klausimų metodus. Vadinasi, visi mokiniai mokydamiesi ir galvoja, ir protauja, ir mąsto. Pastaruoju metu atsiradusi ir į savo veiklą įtraukusi net trisdešimt Gargždų „Vaivorykštės" gimnazijos mokytojų „Mąstymo mokykla" siekia svarbių tikslų: ugdyti mokinių aukštesniojo lygio mąstymo įgūdžius ir išmokyti mokinius mokytis. Tai (pa)siekti padeda mąstymo žemėlapių ir mokymo mokytis strategijų panaudojimas pamokose. Pranešimus apie mąstymo žemėlapių panaudojimą lietuvių kalbos pamokose skaitė Gargždų „Vaivorykštės" gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui N.Balčikonytė ir lietuvių kalbos mokytojai R.Rusteikienė, Z.Vaitkuvienė, V.Vaitkus, J.Buivydienė, G.Poškienė, D.Toliušienė.

     Antroji seminaro dalis buvo skirta klausyti lektoriaus V.Šalavėjaus pranešimo „Kaip padėti vaikui mokytis lietuvių kalbos: metodai ir patarimai". Lektorius pateikė įvairių metodų, padedančių mokiniui mokytis, planuoti laiką, rašyti rašinį, dalinosi patarimais, kaip skatinti mokinio vidinę motyvaciją, pademonstravo besimokantiems aktualią interneto svetainę gimnazistas.lt, o lietuvių kalbos mokytojams – seminaras.weebly.com. Ilga seminaro diena mokytojams neprailgo, juk, dalinantis pamokų sėkmės istorijomis, tiek daug sužinota, prisiminta, pakartota... Svarbiausia – mąstyta kartu!

 

     Renginio akimirkos – dalyvių nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 518 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,