Mano Gargždai



Internete – dešimt animuotų lietuvių liaudies dainelių vaikams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

     „Du gaideliai", „Plaukė žąselė", „Tindi rindi riuška" ir kitos žinomos lietuvių liaudies dainelės, rodos, neatsiejamos nuo kiekvieno lietuvio prigimties. Dešimt bene gražiausių lietuvių liaudies dainų tampa visiems pasiekiamos internetu – mažyliai kartu su suaugusiaisiais galės mėgautis lietuvių dailininkų ir animatorių sukurtais filmukais, įgarsintais grupės „Skylė" narių.


     „Užaugome su mūsų mamų ir močiučių dainuotomis liaudies dainelėmis. Gaila, kad jas beveik pamiršome, o mūsų vaikai vis dažniau kartoja angliškas ar kitas dainas, nugirstas per televiziją ar internetą. Mūsų tikslas – priminti smagias lietuviškas daineles, atgaivinti šį vertingą kultūros paveldą ir pristatyti jį šiuolaikinėmis priemonėmis visoms lietuvių šeimoms, kad ir kur pasaulyje jos begyventų", – sako viena projekto iniciatorių Evelina Žičkienė.

     Šio sumanymo autorės – Evelina ir Aušra Žičkienės, trimetės mergytės mama ir močiutė – ėmėsi jį įgyvendinti, kai pamatė, kad beveik nėra lietuviškų kokybiškų ir patrauklių animuotų dainelių mažyliams, kurias galima būtų žiūrėti, pavyzdžiui, per „YouTube", ir mokytis naudingų dalykų. Pasak jų, angliškų, vokiškų, rusiškų tokių kūrinių – apstu, jie labai patrauklūs, vaikai juos mielai dainuoja, pagal juos šoka ir jų mokosi.

     Projektą įgyvendinti ėmėsi Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas. Į rinkinį „Tilidūda" įtraukta dešimt dainelių: „Du gaideliai", „Plaukė žąselė", „Tindi rindi riuška", „O tai arklys", „Tili tili dūda", „Žvirbli žvirbli", „Šarkele varnele", „Vai, ir atbėgo baikštusis elnias", „Aš turėjau gaidį" ir „Iškėlė žvirblelis didelę puotą". Animuotos dainelės skirtos ikimokyklinio amžiaus vaikams, tačiau jos bus įdomios ir pradinukams.

     „Daineles atrinkome taip, kad jos būtų žinomos daugumai lietuvių – kad ir tėvai bei seneliai noriai įsitrauktų ir dainuotų drauge su mažyliais, – teigia projekto vadovė Aušra Žičkienė, minėto instituto mokslo darbuotoja. – Suaugusieji galės padėti vaikams mokytis gyvūnėlių pavadinimų, skaičiuoti, paaiškinti apie gražaus, tinkamo elgesio normas ir pažinti mus supantį pasaulį apskritai. Juk būtent liaudies dainose slypi neįkainojama išmintis, kurią taip paprastai galima perteikti vaikams." Pasak jos, norėtųsi, kad į viešumą būtų išleista ir daugiau tokių animuotų lietuviškų dainelių – galbūt šis projektas taps paskata ir kitiems kūrybingiems žmonėms imtis panašių iniciatyvų.

     Kuriant animaciją ir aranžuotes buvo konsultuojamasi su įvairių sričių specialistais, siekiant, kad visas filmukų rinkinys būtų kokybiškas ir pritaikytas atitinkamo amžiaus vaikams – t. y. dainelės būtų nuosaikaus tempo, vaizdas neperkrautas detalių, kad vaikai spėtų dainuoti kartu ir kai ką įsiminti.
Dainų aranžuotes kūrė grupės „Skylė" lyderis Rokas Radzevičius, o įrašė jas pasitelkęs savo šeimos narius – žmoną atlikėją Aistę Smilgevičiūtę bei trimetį sūnų Eivyduką. „Įrašinėti ir perteikinėti vaikiškų dainelių personažus buvo labai smagu – ypač visai mūsų šeimai patiko įgarsinti naminių gyvūnų garsus dainoje „Aš turėjau gaidį". Kriuksėjome, žvengėme ir mekenome, – linksmomis akimirkomis dalijasi Rokas Radzevičius. – Instrumentus aranžuodamas rinkausi tokius, kurių skambesys būtų mielas vaiko ausiai – skaidrių, šiltų, tyrų spalvų. Apmąstytas buvo ir kiekvienos dainelės tempas, kad tiktų mažiesiems."

     Filmukų scenarijų, personažus ir animaciją kūrė skaitmeninės grafikos technologijų ir produktų kūrimo kompanija UAB „Indeform" – projekto vadovas Algirdas Noreika, grafikos dizainerės Eglė Čečenikovaitė, Agnė Berlinskaitė ir animatorius Laurynas Bačys. „Kūrybos metu įdėta daug darbo ir širdies – apgalvotas kiekvienas scenarijaus kadras, personažas, stilistika, stengtasi vaikams perteikti gerą, šiltą, spalvingą nuotaiką, supažindinti vaikus su tautine – grynai lietuviška simbolika", – pažymi A. Noreika.

     Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas. Visas kūrybos procesas truko metus.

     „Tilidūda" animuotos dainelės vaikams bus pasiekiamos visiems nemokamai internetu per „YouTube", jų bus galima pasiklausyti ir per „Spotify", „iTunes", „Pakartot.lt".
     Nuoroda į daineles: https://www.youtube.com/watch?v=TLAyfS3tmL8&index=1&list=PLwk_rFn7C9VtgTRApoO8rzgU9ioU-SG5b.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 396 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,