Mano Gargždai



Leonidas Donskis: „Gargždai – ypatingas atvejis“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Leonidas Donskis. Dominykos Ambroževičiūtės nuotr. Leonidas Donskis. Dominykos Ambroževičiūtės nuotr.

     Visai neseniai paramos akcijos „Įsupkime gerumą" sumanytojų kvietimu Gargžduose viešėjo įžymus lietuvių filosofas Leonidas Donskis, kuris susirinkusiesiems skaitė paskaitą „Individualybės ir bendrystės galios".

 

     Filosofas prisipažino esąs labai pamalonintas dėl pakvietimo į Gargždus, nes miestas jam artimas ir sukelia sentimentalių emocijų, čia praleista nemažai vaikystės dienų.

     L.Donskis negailėjo komplimentų šiam miestui.

     „Daug sakantis faktas yra tai, kad Gargždai yra vienas iš tokių miestų, kurio neištiko kitų mažų miestų likimas – jis neištuštėjo <...> Gargždai – ypatingas atvejis, nes turi tvirtus pamatus – bendruomenės, tapatybės, savimonės", – paskaitą pradėjo filosofas.

 

     Individualybės ir bendrystės galios valdo vienu metu

     Susirinkusiems žmonėms L.Donskis teigė, kad individualybė ir bendrystė žmogų valdo vienu metu: „Mūsų gyvenimas būtų neįmanomas be mūsų individualybės – mes esame „pasmerkti" būti atsakingi už savo veiklą. Niekas negali mūsų pavaduoti. Kiekvienas atsakome už savo skirtumus nuo kitų žmonių".

     Filosofas taip pat pastebi, kad, nors ir būdamas individualus, žmogus yra priklausomas nuo kitų asmenų.

     XVIII a. Prūsijos filosofas Imanuelis Kantas, pasak L. Donskio, teigė, kad žmones iš prigimties erzina būti bendruomenėje, nes kiekvienas iš jų yra skirtingas.
     „Problema ta, teigė Kantas, kad tuo pat metu mes trokštame ir būti pripažinti. O kaip tu gali būti pripažintas nebūdamas tarp kitų žmonių?" – tęsė filosofas.

     L.Donskis pripažino, kad visa tai tinka ir valstybių santykiams.

     „Visos valstybės yra skirtingos, bet visos jos nori pripažinimo ir pagarbos", – paaiškino filosofas.

 

     Esybę galime įrodyti per žmonių ryšius

     Paskaitoje L.Donskis samprotavo ir apie visuomenės ir žmonių santykį.

     Pasak jo, socialumas yra buvimas su žmonija per tam tikras patirtis.

     „Man yra labai svetimas požiūris į kultūrą lyg į, pavyzdžiui, sendaikčių muziejų. Jokiu būdu. XXI amžiuje tu gali suvokti, kodėl prieš 400 šimtus metų Šekspyras aprašė tokią problemą, kokia yra aktuali ir šiandien. Mes skaitome tai, kas mums artima ir atpažįstama", – dėstė filosofas.

     „Kaip mezgasi žmonių ryšys?" – retoriškai paklausė L. Donskis, remdamasis italų filosofu Giovan Vico. Pasak filosofo, G. Vico rašė, kad „viena iš didžiausių pasaulio paslapčių yra visuomenė". „Žmonija turi puikią progą pažinti savo sukurtą pasaulį", – teigė L. Donskis. G. Vico rėmėsi teologiniais motyvais ir, pasak L. Donskio, teigė, kad ten, kur yra du, yra ir trečias: „Anot Vico, Dievo esybę galime įrodyti tik per žmonių ryšius", – dėstė filosofas.

 

     Žemas pasitikėjimo lygis – totalitarinio režimo pasekmė

     Anot filosofo L.Donskio, visuomenės yra aukšto ir žemo pasitikėjimo lygio.

     „Filosofas Robertas Patnamas atliko tyrimą, kodėl Šiaurinė Italija taip skiriasi nuo Pietinės Italijos. Šiaurės Italija yra labai išsivysčiusi, o Pietų Italijoje vyksta daug nusikalstamų veiklų, kai kuriose vietovėse net klesti anarchija. Patnamo išvada buvo tokia: Šiaurės Italija sukaupė didelį socialinį kapitalą, todėl sukūrė didelį pasitikėjimą šalyje".

     Filosofas toliau tęsė mintis ir apie Lietuvą: „Mano mokytojas ir draugas Vytautas Kavolis domėjosi, ką totalitariniai režimai padaro su visuomene. Jis bandė spėti, kokia liks Lietuva išsivadavusi iš Sovietų Sąjungos. V. Kavolis sakė, kad Lietuva liks lietuviška ir jokių problemų nekils šiai moderniai visuomenei, išskyrus ta, kad visuomenėje bus itin žemas pasitikėjimo lygis, netikėjimas institucijomis ir silpnas socialumas", – pasakojo L. Donskis.

 

     Problema – susvetimėjusi visuomenė

     L. Donskis taip pat palietė ir kitą aktualią temą – bendruomenės susvetimėjimą.

     „Gyvenimas labai greitai keičiasi, kad tu nebeatpažįsti pasaulio, kuriame gyvenai, ir pasijunti svetimas".

     Pasak filosofo, technologijos greitai vaidins dar didesnį vaidmenį mūsų gyvenimuose, o socialinį gyvenimą realybėje mes vis labiau ignoruojame.

     „Labai paprasta – socialiniuose tinkluose gali turėti daugybę draugų. Jei kas nepatinka, gali užblokuoti, tačiau pamirštame, kad realybėje mes tikrų draugų turime vos keletą. Ir, jei mes apleidžiame savo santykius realiame gyvenime, jie tiesiog išnyksta", – teigė L. Donskis.

     Po paskaitos gerbiamam filosofui buvo užduota klausimų apie dabar aktualias temas, pateikta įžvalgų iš pačios paskaitos.

     „Individualybė ir gyvenimas socialioje pilietinėje bendruomenėje – neatsiejama gyvenimo dalis tiek kadaise, tiek dabar, todėl apie tai reikia daug kalbėti", – reziumavo L. Donskis.

 

     Akimirkos iš L.Donskio paskaitos – Dominykos Ambroževičiūtės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 285 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,