Mano Gargždai



Klaipėdos rajone „dygsta“ taromatai

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Taromatuose bus priimama specialiu ženklu pažymėta tara. mano-gargzdai.lt nuotr. Taromatuose bus priimama specialiu ženklu pažymėta tara. mano-gargzdai.lt nuotr.

Nuo vasario 1-osios tiek prekybininkų, tiek pirkėjų laukia pokyčiai – pradės veikti naujoji užstato sistema. Perkant vienkartines metalines, stiklines ir plastikines pakuotes, teks palikti 10 euro centų užstatą, kuris bus grąžinamas pridavus tarą. Taromatai, kuriuose bus priimama specialiu ženklu pažymėta tara, statomi ir Klaipėdos rajone.

 

Užstatą galės susigrąžinti

Gargžduose taromatai jau įrengti prie abiejų bendrovės „Maxima LT“ parduotuvių. Renata Saulytė, UAB „Maxima LT“ Komunikacijos skyriaus vadovė nurodė, kad nuo vasario 1 d., kai šalyje pradės veikti vienkartinių pakuočių užstato sistema, šių parduotuvių klientai galės tarą priduoti nekeičiant kasdieninių savo įpročių – tiesiog eidami apsipirkti.

„Nuo vasario 1 d. Lietuvoje įsigaliosiančios vienkartinių pakuočių užstato sistemos esmė, kad pirkdami gėrimus stiklinėje, plastikinėje ar metalinėje taroje pirkėjai parduotuvėje paliks 10 euro centų užstatą. Tai galios tarai, kurios talpa didesnė nei viena dešimtoji litro (100 ml) ir mažesnė nei trys litrai (3 000 ml). Įmetę tuščią užstato sistemoje dalyvaujančią tarą į prie parduotuvių ar jose įrengtus taromatus pirkėjai gaus čekį, kurį pateikę parduotuvės kasininkui galės susigrąžinti po 10 euro centų už kiekvieną priduotą tuščios taros vienetą“, – aiškino „Maxima LT“ Komunikacijos skyriaus vadovė.

Beje, R.Saulytė pabrėžė, kad pakuočių užstato sistemoje dalyvaus tik tos pakuotės, kurios prie brūkšninio kodo turės specialų juodai baltą taromatų atpažįstamą ženklą: „LR Aplinkos ministerija yra numačiusi, jog gamintojai ir importuotojai visą pirminę vienkartinę stiklinę, plastikinę ir metalinę tarą Lietuvoje, kuri atitinka minėtus talpos reikalavimus, privalės specialiai pažymėti iki 2016 metų gegužės 1 dienos“.

 

Pareikalavo didelių investicijų

Pasak R.Saulytės, planuojama, kad, įrengus taromatus, bent pirmaisiais metais „Maxima“ surinks apie 80 proc. visų pirkėjų nuperkamų vienkartinių pakuočių.

„Tai maždaug 11 mln. pakuočių per mėnesį. Iki šiol užstato principu Lietuvoje buvo renkama tik stiklinė tara. „Maxima“ tinklo parduotuvėse kiekvieną mėnesį jos buvo surenkama beveik 15 mln. vienetų“, – sakė R.Saulytė.

Anot jos, bendrovė „Maxima LT“ yra paskaičiavusi, kad taromatų projektas pareikalaus apie 1 mln. eurų bendrovės investicijų. Į šią sumą įeina taromatų įrengimas prie 200 parduotuvių, taromatų ir kasų IT sistemų suderinimas, daugkartinės ir vienkartinės taros srautų, logistikos, suderinimas, taromatų priežiūra ir švaros užtikrinimas, taip pat pačios „Maxima“ privačių prekės ženklų pakuočių žymėjimas, pirkėjų informavimas. Dalis iš šių investicijų bus skirta ir 600 darbuotojų apmokymams.

 

Gargžduose – 2 „Maximos“ taromatai

Iš viso „Maxima“ šalyje įrengs 200 taromatų. Juos turės 85 proc. tinklo parduotuvių, iš jų 19 – Klaipėdos apskrityje: 12 Klaipėdos mieste, 3 Palangoje, 2 Gargžduose ir 2 Kretingoje.

„Didžioji dalis – 183 taromatai – didesni ir stovės prie prekybos centrų lauke, o 17 mažesnių taromatų bus įrengti parduotuvių viduje. Likusiuose 34 „Maxima“ parduotuvėse taromatai statomi nebus, nes jų prekybos plotas per mažas. Pagal šalyje galiojančius įstatymus, vienkartinę tarą supirkinėti privalo tik didesnės parduotuvės, kurių prekybinis plotas siekia 300 kv. metrų. Rinkdamiesi taromatų modelius prioritetą teikėme patogumui ir norėjome užtikrinti, kad klientai paprastai ir patogiai galėtų grąžinti užstatą, kad jiems nereikėtų stumdytis prie įėjimų ar keisti kasdienių savo įpročių“, – teigė R.Saulytė.

 

Naujai sistemai ruošiasi ir kiti parduotuvių tinklai

Dar vienas taromatas Gargžduose turėtų būti pastatytas prie parduotuvės „Norfa“.

„Visuose „Norfa“ prekybos centruose ketiname įrengti taromatus. Tose parduotuvėse, kuriose iki vasario mėn. 1 d. taromatų nespėsime pastatyti, taros surinkimas bus vykdomas rankiniu būdu“, – portalą mano-gargzdai.lt informavo prekybos tinklo „Norfa“ atstovas žiniasklaidai Darius Ryliškis.

Taip pat taromatas stovės ir prie Dituvoje esančios parduotuvės „Rimi“.

Prekybos tinklą „Iki“ valdančios UAB „Palink“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė patikino, kad taromatai bus įrengti tose šio tinklo parduotuvėse, kurių prekybinis plotas yra didesnis kaip 300 kv.

„Visose kitose mažesnėse tinklo parduotuvėse, kuriose nebus įrengti taromatai, tara bus priimama mūsų darbuotojų ankstesne tvarka, tačiau bus galima priduoti tik daugkartinę tarą. Klaipėdos apskrityje esančiose mūsų tinklo parduotuvėse bus įrengta 20 taromatų“, – dėstė B.Čaikauskaitė.

Ji pridūrė, kad bendrovės investicijos į taromatus sudarys virš 1 mln. eurų.

„Jos apims statybos darbus, eksploatacines išlaidas, IT sistemų ir kasų suderinimo, reklamos išlaidas bei kitus darbus. Nuo sausio pradžios pradėjome apmokyti darbuotojus dirbti su taromatais. Kiekvienoje parduotuvėje organizuojami mokymai, kurių metu keliama darbuotojų kvalifikacija, jie supažindinami su naujos sistemos nauda. Mes aktyviai ruošiamės pereinamajam laikotarpiui, kurio metu rinkoje bus prekės su depozitu ir be jo, kad pirkėjams būtų aišku ir patogu“, – patikino B.Čaikauskaitė.

 

Priimti turės ir kaimuose

Kaip nurodo Aplinkos apsaugos ministerija, pakuočių pardavėjai, t.y. prekybos vietos, pagal įstatymą privalo priimti vienkartinių pakuočių, už kurias nustatytas užstatas, atliekas. Pareiga yra užstato pakuotes priimti ir 300 kv. metrų ar daugiau užimančiose prekybos vietose, ir visose kaimo parduotuvėse.

Svarbu ir tai, kad pardavėjai užstato priėmimą ar grąžinimą turi vykdyti ne didesniu nei 150 metrų atstumu nuo prekybos vietų.

 

informacija

Gamintojai ir importuotojai (GI) privalo dalyvauti užstato už vienkartines pakuotes sistemoje nuo 2016 m. vasario 1 d. ir užstatą taikyti alui, alaus kokteiliams, sidrui, kriaušių sidrui, vaisių vynui, vaisių vyno kokteiliams, vaisių vyno gėrimams, kitiems fermentuotiems gėrimams, alkoholiniams kokteiliams ir nealkoholiniams gėrimams, gaiviesiems gėrimams, stalo vandeniui, girai, natūraliam mineraliniam vandeniui, šaltinio vandeniui, fasuotam geriamajam vandeniui, sultims, nektarui.

Užstatą privalu taikyti pakuotei, kurios talpa didesnė nei 100 ml, bet mažesnė negu 3 litrai: stiklinei; PET (perdirbti tinkami plastiko gaminiai); metalinei.

Užstatas gali būti netaikomas: gėrimus parduodant oro, vandens, kelių, geležinkelių transporto priemonių, priklausančių LR jurisdikcijai ir vežančių keleivius tarptautiniais maršrutais, valdytojams ar naudotojams ir šie gėrimai yra skirti parduoti ir (arba) vartoti nurodytų transporto priemonių keleiviams.

zenkliukas Specialus ženklas, kuriuo bus žymima tara.


 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 321 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,