Mano Gargždai



Gripo epidemija skelbiama ir Klaipėdos rajone

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS (ULAC) centro medikai informuoja, jog sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) sparčiai auga visoje Lietuvoje. Nuo vasario 3 d.  gripo epidemija skelbiama ir Klaipėdos rajone.

 

Sergamumas gripu laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centras informuoja, kad šių metų 4 savaitę (sausio 25–31 d.) Klaipėdos apskrityje sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis palyginus su 3 savaite (sausio 18–24 d.) padidėjo 1,6 karto (nuo 70,9 iki 112,03 atvejų/10 000 gyventojų) ir pasiekė epideminį lygį.

Didžiausias sergamumas buvo užregistruotas Klaipėdos rajone – 133,12 atvejų/10 000 gyventojų, Klaipėdos mieste – 128,36 atvejai/10 000 gyventojų, Kretingos rajone – 123,97 atvejai/10 000 gyventojų.

Gripu susirgo 658 Klaipėdos apskrities gyventojai, iš jų – 352 vaikai iki 17 metų amžiaus. Vaikų iki 17 metų amžiaus sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis sudarė 53,5 proc. Dėl gripo sunkios ligos eigos buvo hospitalizuoti 18 Klaipėdos apskrities gyventojų, iš jų – 10 vaikų iki 17 metų.

Klaipėdos apskrityje š. m. 4 savaitę sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis buvo 1,3 karto didesnis už praėjusių metų to paties laikotarpio sergamumo rodiklį, kuris siekė 67,92 atvejus/10 000 gyventojų.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad pajutus pirmuosius gripo simptomus (karščiavimą, šaltkrėtį, raumenų, sąnarių, galvos ir/ar gerklės skausmą, kosulį), reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, nevykti į darbą, mokyklą, sergančių vaikų nevesti į darželius. Būtina dažnai vėdinti ir plauti patalpas. Visiems asmenims rekomenduojama reguliariai plauti rankas su muilu ir vandeniu, kosint, čiaudint užsidengti nosį ir burną, neplautomis rankomis stengtis neliesti burnos, nosies ir akių. Vengti artimo kontakto su sergančiaisiais, stengtis mažiau lankytis žmonių masinio susibūrimo vietose.

Klaipėdos rajono savivaldybės Administracijos direktorius patvirtino gripo priešepideminių priemonių Klaipėdos rajone planą. Jame numatomos įvairios priemonės rajono įstaigoms ir įmonėms: stacionaruose uždraustas ligonių lankymas, apribotas planinių operacijų skaičius, patvirtinta supaprastinta nedarbingumo pažymėjimų išdavimo asmenims tvarka, vaikų ugdymo įstaigose numatyta nutraukti užsiėmimus, kai suserga daugiau nei 20 proc. vaikų, taip pat ribojami masiniai renginiai. Visą priemonių planą rasite ČIA.

Nors skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų, nereikėtų pamiršti ir nespecifinių gripo bei ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų prevencijos priemonių.

Todėl rekomenduojama:

·       tinkamai ir dažnai plauti rankas, nusiplovus jas nusausinti;

·       vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

·       vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;

·       laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – prisidengti nosį ir burną, vienkartines nosinaites nedelsiant išmesti, nusiplauti rankas;

·       neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;

·       gerai vėdinti patalpas;

·       susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į vaikų ugdymo įstaigas, gydytis, kaip nurodė gydytojas;

·       sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint, bei sveiki žmonės slaugydami sergantį asmenį taip pat turėtų dėvėti medicininę kaukę.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 534 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,