Mano Gargždai



Agluonėnų seniūnijoje nuobodu nebūna

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Vasario 16-osios sporto šventė. Agluonėnų seniūnijos nuotr. Vasario 16-osios sporto šventė. Agluonėnų seniūnijos nuotr.

Agluonėnų seniūnijoje gyvenančių ir dirbančių iniciatyvių žmonių dėka čia niekada netrūko renginių.

 

Rodos, kad po šventinio Kalėdų ir Naujųjų metų sutikimo bent kurį laiką turėtų nusistovėti sąlyginė ramybė, tačiau tik ne pas mus. Gruodžio mėnesį jau buvo ruošiamasi šio krašto rašytojos I. Simonaitytės gimtadienio paminėjimui ir dvidešimtosios Agluonėnų seniūnijos rašytojos vardo premijos įteikimui. Ta proga buvo parengta ir premijos įteikimo metu – sausio 22 d. – pristatyta paroda bei lankstinukas apie rašytojos vardo premijos laureatus. Priminsime, kad jubiliejinės – dvidešimtosios – premijos laureatais tapo KTU Architektūros ir statybos instituto mokslo darbuotojai, Mažosios Lietuvos kultūros paveldo tyrinėtojai Martynas ir Marija Purvinai – už dėmesį I. Simonaitytės gimtinės istorijai, už Mažosios Lietuvos krašto etnografijos ženklų fiksavimą ir tyrimus bei jų publikavimą mokslo leidiniuose. Premiją nuo 2012 metų finansuoja Klaipėdos rajono savivaldybė. Kas dar nespėjo ar neturėjo galimybės pamatyti šios parodos, prašome užsukti darbo metu į Agluonėnų seniūnijos kultūros namų fojė ir susipažinti su ja. Užėjus į seniūniją, Jums bus padovanotas ir lankstinukas apie laureatus.

Nuo 2015 metų pavasario kultūros namų fojė veikė Klaipėdos „Varpo“ gimnazijos moksleivių darbų paroda, už ką nuoširdžiai dėkojame jų mokytojui agluonėniškiui H. Šurkui. Parodos Agluonėnuose, minėtose patalpose ar etnografinėje sodyboje, rengiamos nuolat, tad kviečiame visus sekti informaciją spaudoje, socialiniuose tinkluose ir apsilankyti jose.

Vasaris visus džiugina artėjančiu pavasariu, todėl įprasta, kad per Užgavėnes visi veja žiemą lauk. Daug metų persirengėliai, aplankę namus ar įstaigas, rinkdavosi gyvenvietės sode, kur vykdavo Kanapinio ir Lašininio kova, įvairūs žaidimai, virvės traukimo varžybos, buvo deginama Morė, vaišinamasi blynais, šiupiniu ir arbata. Šiemet šią šventę pabandyta organizuoti kitaip. Režisieriaus D. Malajevo iniciatyva etnografinėje sodyboje buvo surengtas šiupinio vakaras, kurio metu buvo mokoma pasigaminti kaukes, parodyta ištrauka iš klojimo teatro spektaklio „Amerika pirtye“ pagal Keturakio pjesę, susirinkusius linksmino kapela „Bengeliai“, bendruomenė vaišino šiupiniu ir arbata, buvo žaidžiami įvairūs žaidimai. Gal ne viskas vyko taip, kaip norėtųsi, tačiau iš klaidų mokomasi, ir tikimės, kad ateityje šis renginys praturtės, išsiplės ir pritrauks daugiau žiūrovų.   

Naujus metus aktyviai pradėjo klojimo teatro kolektyvas, savo naujai pastatytą spektaklį „Motušė Kuraž ir jos vaikai“ pagal B. Brechto pjesę (rež. D. Malajavas) pristatęs Priekulės ir Drevernos žiūrovams. Artimiausiu metu jį pamatyti galės ir veiviržėniškiai.

Valentino dienos proga jaunimo studija kasmet organizuoja šventines diskotekas.

Vasario 16-ąją Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga tradiciškai seniūnija ir sporto klubas „Agluona“ organizuoja sporto šventę, skirtą šiai datai paminėti. Vyksta stalo teniso, rankų lenkimo, smiginio varžybos, šaškių „Žaibo“ turnyras. Džiugu, kad į šią šventę daugiau ar mažiau renkasi jaunimas, kuris taip pat neabejingas Lietuvos praeičiai, dabarčiai ir ateičiai. Giedama tautiška giesmė, skamba seniūnės sveikinimo žodžiai, kuriuos dažnai palydi ir folkloro ansamblio „Agluona“ atliekamos lietuvių liaudies dainos.

Į Kaziuko mugę Agluonėnuose jau daug metų pakviečia pagrindinė mokykla.

Kovo 11-ąją nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo 1990 m. agluonėniškiai renkasi ant Aukuro kalno, kur uždegama ugnis, skamba Lietuvos himnas, liaudies dainos, sveikinimai, dalijamasi prisiminimais, į dangų leidžiami trispalviai balionai, aitvarai. Į šventę įsijungia pagrindinės mokyklos kolektyvas. Vėliau kalno papėdėje bendraujama prie arbatos puodelio, kepamos dešrelės, vaišinamasi sumuštiniais, šildomasi prie laužo. Šiemet šią dieną taip pat laukiame visų, kurie myli savo gimtąjį kraštą, susirinkti ant kalno su trispalvėmis vėliavėlėmis, kaspinais, balionais, savo pasigamintais ar pirktais aitvarais. Prie aitvarų leidimo šventės prisijungs ir Klaipėdos „Varpo“ gimnazijos dvyliktokai su mokytoju H. Šurkumi. Tegul tik vėjas padės aitvarams pakilti nuo mūsų kalno su linkėjimais visai Lietuvai.

Na, ir tos mūsų moterys... Mamos, žmonos, močiutės, merginos, seserys, draugės, bendramintės... Ką mes veiktume be jų? Taigi, ir šiemet, Kovo 8-ąją, pakviesime seniūnijos moteris, merginas (ir ne tik jas!) į joms skirtą pasimatymą Agluonėnų kultūros namuose, kuriame dalyvaus mūsų ir Drevernos kultūros namų kolektyvai. 

Džiaugiamės, kad turime daug puikių, iniciatyvių žmonių, teikiančių savo idėjas, noriai dalyvaujančių įvairiuose renginiuose ir geranoriškai prisidedančių prie jų organizavimo ar rėmimo. Dėkojame seniūnijos bendruomenei, sporto klubui „Agluona“, jaunimo studijai, etnografinei sodybai, pagrindinės mokyklos ir darželio kolektyvams, verslininkams, įmonėms, organizacijoms, kultūros darbuotojams, nuoširdžiai dirbantiems savo darbą.

 

Agluonėnų seniūnijos nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 292 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,