Mano Gargždai



Meningokokinę infekciją atpažino ne iškart

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Mažametei stipriai susirgus greitąją medicinos pagalbą teko kviesti tris kartus. Galiausiai mergaitei buvo nustatyta žaibinė meningokokinė infekcija ir ji paguldyta į Infekcinių ligų skyrių, tačiau, medikų teigimu, jos būklė sunki. Egidijaus Jankausko/ve.lt nuotr. Mažametei stipriai susirgus greitąją medicinos pagalbą teko kviesti tris kartus. Galiausiai mergaitei buvo nustatyta žaibinė meningokokinė infekcija ir ji paguldyta į Infekcinių ligų skyrių, tačiau, medikų teigimu, jos būklė sunki. Egidijaus Jankausko/ve.lt nuotr.

Pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbta mamos iš Priekulės, kurios mažametei dukrai diagnozuota žaibinė meningokoko infekcija, istorija sujaudino šimtus žmonių. Mažametės greitosios pagalbos medikai į ligoninę nevežė, nes nebuvo matyti infekcijai būdingų bėrimų, o vėliau gydė galimą žarnyno infekciją.

 

Socialiniame tinkle detalią istoriją paskelbusi moteris rašė, kad šeštadienio vakarą dvejų metų dukra pasijuto blogai, temperatūra siekė 39 laipsnius, tad iškvietė greitąją pagalbą.

 

Tik iš trečio karto

„Atvykę medikai išdavė vaistų „Paracetamol“ ir išvyko. Po 1 val. būklė vėl pablogėjo, aukšta temperatūra, vėmė, ant kūnelio nebuvo matyti pabėrimų. Kviečiau greitąją pagalbą antrą kartą, ji atvykusi man papriekaištavo, kad pati galiu suduoti „Paracetamolio“ - numušti aukštą temperatūrą ir nėra pagrindo vežti į ligoninę, nes turi praeiti. Primygtinai pareikalavau, kad vežtų į ligoninę, nes jutau, kad mano dukrai negerai kažkas... Nuvežė į Vaikų ligoninę Klaipėdoje, ten numušė temperatūrą, pasakė, kad gal žarnyno infekcija, ir patarė kreiptis pirmadienį į šeimos gydytoją. Išleido namo, patikino, kad viskas praeis - nėra tikslo guldyti į ligoninę. Kaip jie gali taip diagnozuoti jokių tyrimų neatlikę?“ - stebėjosi moteris.

Pasak jos, grįžus namo būklė tik blogėjo, mergaitė vėmė. Trečią sykį iškvietus greitąją pagalbą, atvykęs kitas ekipažas iškart išvežė vaiką į ligoninę.

„Ir tik iš trečio karto mus paguldė į ligoninę, į Reanimacijos skyrių su įtarimais, kad galima „žaibiška meningokoko infekcija“. Dukrytė pajungta prie aparatų, vaistai leidžiami, tačiau ar ne per vėlai viskas?“ - klausė mama, suabejojusi gydytojų profesionalumu.

 

Organizmui trūko skysčių

Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė pasakojo, kad pirmą kartą į Vaikų ligoninę mergaitė atvežta šeštadienio naktį.

„Mergaitė susirgo 12 dienos vakare, sukarščiavo. Mama išsikvietė greitąją, bet greitosios medikai nerado nieko ypatingo, paskyrė paracetamolio žvakutę ir išvažiavo. Nekritus temperatūrai mama kreipėsi dar kartą. Tada vaikas buvo atvežtas į Vaikų ligoninę. Atvežus temperatūra buvo 36,8 laipsnio. Vaikas apžiūrėtas, išskyrus paraudusią gerklytę, nieko blogo nerasta. Mamai patarta sugirdyti vaistų temperatūrai mažinti, pasiūlyta gerti daugiau skysčių ir išleista namo ambulatoriniam gydymui be 20 minučių pirmą valandą nakties.

Kitą dieną 8 valandą 33 minutės ryte ji atvyksta pakartotinai į ligoninę, skundžiamasi gausiu vėmimu. Apžiūrėjus matyti, kad yra apglebusi oda, organizmui trūksta skysčių, mergaitė, mamos žodžiais, vėmė daugiau nei 10 kartų. Gydanti gydytoja išsiuntė mergaitę į Klaipėdos universitetinės ligoninės infekcinių ligų stacionarą. Tai buvo sekmadienį. Mergaitė paguldyta į stacionarą, bet bėrimų nėra, kaip pati mama rašo. Atsiradus bėrimui iškart tapo aišku, kad mergaitė serga meningokokine infekcija ir pradėtas adekvatus gydymas“, - įvykių eigą pasakojo K. Bobianskienė.

 

Būklė - labai sunki

Pasak ligoninės vadovės, meningokokinė infekcija prasideda karščiavimu, kaip bet kuri kita infekcija, pavyzdžiui, gripas, angina ir panašiai, tad kol ant kūno nematyti specifinių bėrimų, diagnozės nustatyti negalima.

Šis meningokokinės infekcijos atvejis Klaipėdoje, K. Bobianskienės teigimu, yra antras. Dar vienas vaikas šia infekcija susirgo prieš mėnesį, tik bėrimai buvo matyti iš karto.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas prof. habil. dr. Vinsas Janušonis portalui delfi.lt vakar sakė, kad mergaitės būklė labai sunki.

„Vienąkart būna su bėrimais, kitąkart be. Meningokoką mergaitei diagnozavo vos jai atvykus pas mus. Jei infekcijos eiga žaibinė, ir kelios valandos gali būti pragaištingos. Tačiau reikia ne tik bėrimus stebėti, tačiau kai vaikas sunegaluoja - kreiptis pas gydytojus. Tėvai ligos nenustatys pagal bėrimus ar ką kita. Jei vaikas sunegalavo ir matote, kad vaikui blogai - nedelskite. Šiuo metu mergaitės būklė labai sunki“, - pabrėžė V. Janušonis.

 

Premjeras pavedė išsiaiškinti

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius antradienį kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, prašydamas išsiaiškinti šiuo metu sunkios būklės dvimetės mergaitės, gydomos Klaipėdos ligoninėje, ligos diagnozavimo ir gydymo aplinkybes. Kaip teigia mergaitės mama, ligonei buvo nustatinėjamos skirtingos diagnozės, buvo delsiama ją vežti į ligoninę, kol galiausiai nustatyta pavojinga meningokokinė infekcija.

„Tik išsiaiškinę, ar šiuo rezonansiniu atveju nebuvo medikų ar kitų atsakingų asmenų darbo aplaidumo ar nekompetencijos diagnozuojant ligą, priimant sprendimą dėl hospitalizacijos ir skiriant gydymą, galėsime užkirsti kelią panašiems atvejams ateityje“, – sako premjeras, pavesdamas ministerijos vadovybei išsiaiškinti šio atvejo aplinkybes ir užtikrinti, kad ateityje visais atvejais būtų laiku suteikiama profesionali medicinos pagalba.

 

informacija

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) praėjusios savaitės duomenimis, šiemet Lietuvoje diagnozuoti 26 susirgimai meningokokine infekcija, keturi iš susirgusiųjų mirė. Visi mirusieji - vaikai, kurių vyriausiajam - septyneri metai. Pernai mūsų šalyje užregistruotos septynios mirtys nuo šios infekcijos.

Vakcina nuo meningokokinės infekcijos B tipo sukėlėjo 2013 m. registruota Europos vaistų agentūroje, todėl ji tiekiama Lietuvoje. Lietuvoje skiepijimai nuo meningokokinės B infekcijos pradėti 2014 m. ir paskiepyti 338 vaikai, o 2015 m. paskiepyti 1045 vaikai (tėvų ar globėjų lėšomis). Šiuo metu vakcinos nuo meningokokinės infekcijos trūksta, laukiama naujos jos siuntos.

 

VEdid WWW

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 354 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,