Mano Gargždai



Nauja viltis: kokių dar pokyčių sulauks Gargždų parkas?

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Gyventojus itin džiugina nauji parko takeliai.Simos Ulvikienės nuotr. Gyventojus itin džiugina nauji parko takeliai.Simos Ulvikienės nuotr.

Gargždų parkas – ir vėl dėmesio centre. Savivaldybės lėšomis pradėti naujinti šios poilsio oazės takai, gražius darbus čia toliau tęsia ir planuoja naujus miesto bendruomenė. Be to, netrukus paaiškės, kas rengs parko infrastruktūros sutvarkymo projektą. Tikimasi, kad antrą kartą paskelbto konkurso laimėtojai nenuvils kaip ankstesnieji ir miesto parkas pamažu atgims naujam gyvenimui.

 

Parką „gaivina“ bendruomenė

Kol „sukasi“ Gargždų parko gaivinimo biurokratiniai procesai, laimei, nestinga aktyvių gyventojų iniciatyvų. Gargždų miesto bendruomenės entuziazmo dėka parke įrengta vaikų žaidimo aikštelė, netoliese – ir lauko treniruokliai. Po kelis kartus per metus bendruomenė visus sukviečia į talkas. Miestelėnus subūrė ir nauja iniciatyva – tęstinis bendruomenės projektas „ŽYDIM‘16“. Dar rudenį 3 arų plote buvo pasodinta 5 tūkst. narcizų svogūnėlių, kurie jau džiugina savo žiedais.

 

Akcijos „ŽYDIM‘16“ rezultatai. S.Ulvikienės nuotr.

 

Negana to, neseniai parke įrengtos sūpuoklės neįgaliesiems, kurioms lėšos rinktos akcijos „Įsupkime gerumą“ metu. Apgailėtinos būklės buvę parko takai taip pat pagaliau pradėti tvarkyti. Tam Klaipėdos rajono savivaldybė atseikėjo 42 tūkst. Eur.

Ir tai – ne pabaiga. Balandžio viduryje paaiškėjo, kad Gargždų miesto bendruomenės rašytas projektas „Darniu darbu padėsime parkui ir vienas kitam“ gavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansavimą – 9 040 Eur.

Gargždų miesto bendruomenės valdybos narys Vytautas Čeledinas pasakojo, kad, planuojant projekte numatytus darbus, atsižvelgta į parengtą Gargždų miesto parko vystymo galimybių studiją. Projektą nutarta rašyti, kad būtų įgytas ekonominis pagrindas.

V.Čeledinas teigė, kad pagaliau reikia sutvarkyti parko „šukuoseną“ – išnaikinti ne parkinius medžius arba jų perteklių, atidengti upės vaizdą.

 

Rengs pažintines talkas

Anot Gargždų bendruomenės nario, planuojama surengti šešias talkas. Iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skirtų lėšų bus nuomojami reikalingi įrankiai, kitos priemonės. Be to, žadama pasikviesti įvairių specialistų, kurie pasidalintų įdomia informacija.

„Sėdėdami prie laužo, bendraudami, valgydami košę ar sriubą, gerdami arbatą, galėtume išgirsti dar kažką įdomaus apie parką, apie buvusius mūsų dvarininkus, kurie pradėjo jį kurti. Taip pat apie gamtą, kuri supa parką, draustinį, kaip reikėtų elgtis toje aplinkoje. Talkose dalyvauja ir jaunoji karta, gal kažkas jiems bus naujiena“, – kalbėjo V.Čeledinas, pridūręs, kad savo žiniomis pasidalintų ekologas ar etnografas. Kas parke ir kodėl yra daroma, kaip apskritai jie yra kuriami, papasakotų architektas.

 

Bendruomenės talkos rezultatai. S.Ulvikienės nuotr.

 

V.Čeledinas svarstė, kad patrauklesnį parką darys ne tik nepastebimi žmogaus ranka padaryti patobulinimai, pavyzdžiui, nugenėti medžiai, bet ir žydinčios gėlės. Mąstoma apie mažiau priežiūros reikalaujančias daugiametes gėles, kurioms sužydėjus, žmonės galės pasidžiaugti.

Pasak V.Čeledino, kadangi projektų vertinimas užsitęsė, daugelį darbų teks nukelti į rudenį.

Beje, miestelėnus ir svečius turėtų pradžiuginti ir kita bendruomenės idėja – norima įrengti lauko šachmatų aikštelę. Kaip teigė V.Čeledinas, tiksli vieta dar nėra išrinkta, tačiau tai galėtų būti skverelis netoli Gargždų socialinių paslaugų centro, prie Minijos ir Kvietinių gatvių sankryžos.

„Skveras galėtų tapti šachmatininkų meka, bendravimo vieta. Būtų pastatyti keli suoliukai, staliukai, kad norintieji galėtų atsinešti ir savo šachmatų lentas“, – idėją pristatė V.Čeledinas.

 

Planuojama ir daugiau darbų

Dar 2010-aisiais metais parengtoje Gargždų miesto parko vystymo galimybių studijoje pristatoma dar įspūdingesnė šios vietos sutvarkymo koncepcija: didesnių atvirų erdvių, kultūriniams ir komerciniams renginiams skirtų vietų, sporto aikštynų, slidinėjimo zonos, valčių prieplaukos, pėsčiųjų tilto per Minijos upę įrengimas ir kt. Nežadama pamiršti ir istorinio parko veido.

Deja, Gargždų miesto parko infrastruktūros sutvarkymo projekto laukė nesėkmė – pirmąjį viešųjų pirkimų konkursą laimėję rengėjai nesilaikė terminų, tad sutartis buvo nutraukta ir reikėjo skelbti naują konkursą.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gytis Kasperavičius tvirtino, kad susidomėjimas konkursu jaučiamas. Pasak G.Kasperavičiaus, rangovas bus pasirinktas pagal pateiktus projektinius pasiūlymus. Jo žiniomis, juos jau rengia trys kompanijos. Vokai su pasiūlymais bus atplėšti balandžio 29-ąją. Projektavimo darbams rangovas turės metus laiko.

Kadangi projektavimas užtruks ir tai – objektas, kurio vertė, realizuojant visą, bus pakankamai didelė, anot G.Kasperavičiaus, nuspręsta remonto darbus pradėti anksčiau – neseniai parko takai pradėti kloti asfaltu.

„Galimybių studijoje numatyta pagrindinius takus daryti lygius, kad ir dviratininkai galėtų važiuoti, ir riedutininkai, vežimėliai“, – kodėl pasirinkta asfalto danga, aiškino Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas.

G.Kasperavičius vardijo, kad šiais metais parke dar planuojama darbų: vietoje apkerpėjusios ir nebenaudojamos krepšinio aikštelės ketinama pasėti žolę, nes Galimybių studijoje šioje lokalioje vietoje numatyta pievutė, taip pat daugiau dėmesio žadama skirti parko priežiūrai, šienavimui. Kad tualetas taip nekristų į akis, norima jį apželdinti vijokliais.

„Jau remontas prasidėjo, toliau laukia priežiūra. O projektas lygiagrečiai bus rengiamas ir ateityje įgyvendinamas“, – reziumavo G.Kasperavičius.

 

Gargždų parkas 2016 m. balandį – Simos Ulvikienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 296 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,