Mano Gargždai



„Vaivorykštėje“ – dėmesys kalbai, spaudai, knygai

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Dominykos Ambroževičiūtės nuotr. Dominykos Ambroževičiūtės nuotr.

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje lietuvių gimtosios kalbos mokytojų iniciatyva organizuotas tradicinis renginys – Lietuvių kalbos savaitė. Jis skirtas Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti.

 

Nuolat siekiama atkreipti dėmesį į mūsų gimtosios kalbos, spaudos reikšmę, knygos svarbą, todėl nei progų, nei veiklų nestokojama. Šiais metais pasirinkta kalbai turbūt neįprasta, tyli renginio forma. Įvairiausiose „Vaivorykštės“ erdvėse publikuojami darbai gimnazijos bendruomenės narius skatino pamąstyti, kaip reikėtų gyventi be informacijos, ką žmogus prarastų, jei neskaitytų, kokia iš tikrųjų turi būti sakomo žodžio vertė.

Gimnazijos skaitykloje bibliotekos darbuotojos Barbora Dotienė ir Dalia Žurkauskienė iš Stanislovo Šikšniaus asmeninio archyvo gavo senų (1956–1987 m.) laikraščių („Tiesa“, „Kalba Vilnius“, „Banga“, žurnalų („Mokslas ir gyvenimas“) ir parengė parodą „Tada rašė taip“. Į skaityklą susirinkę mokiniai galėjo apžiūrėti, pavartyti, paskaityti ir palyginti senuosiuos leidinius su naujaisiais, pasidomėti, kokia informacija buvo skelbiama anuomet. Kitoje viešoje vietoje, prie aktų salės, vyko knygų mainai. Visi norintys galėjo atnešti savo perskaitytas knygas ir išsikeisti jas į kitas, dar nevartytas, neskaitytas. Tai puiki idėja puoselėti knygų svarbą, padėti rasti kelią pas skaitytojus! Juk perskaitytoms knygoms neverta dūlėti lentynose. Tai, kas vieniems yra pamiršta ir sena, kitiems gali pasirodyti seniai ieškotu lobiu.

Prie šios savaitės renginių vykdymo prisidėjo ir gražiai rašantys mokiniai. Trečioje erdvėje, I aukšto fojė, buvo sukurtas įspūdingo dydžio stendas „Pirmiausia buvo Žodis“. Daugybė frazių priminė, kaip turime vertinti kalbą, pagarbiai ją vartoti, kokia yra kūrybos galia. Menišką žodį puoselėjantys gimnazistai Linora Ruškytė, Džiugas Girijotas bei dainuojamosios poezijos atlikėjai Kotryna Kraynaitė ir Tomas Cirtautas dalyvavo dešimtą kartą organizuotame Vakarų Lietuvos mokinių meninio žodžio ir dainuojamosios poezijos konkurse „Lietuviško žodžio šviesoje“.

Lietuvių kalbos savaitės renginiai pražydo kartu su pavasario šiluma.

 

„Vaivorykštės“ IIa klasės gimnazistės Dominykos Ambroževičiūtės nuotraukos:

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 305 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,