Mano Gargždai



Valstybės diena Doviluose išsiskyrė susitelkimu ir bendryste (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Bendruomeninio duonos stalo šventinimas. S.Vaičienės nuotr. Bendruomeninio duonos stalo šventinimas. S.Vaičienės nuotr.

Jau tampa įprasta, kad ieškantys originalios Valstybės dienos šventinės programos Klaipėdos rajone, patraukia į Dovilus. Čia Dovilų etninės kultūros centro, rėmėjų ir savanorių bendromis pajėgomis ir šį kartą subūrė renginys, kurio dalyvius suvienijo tautiškumo dvasia ir pakylėta nuotaika.

 

Nors sinoptikų prognozės nieko gero nežadėjo, Dovilų etninės kultūros centro vadovė Lilija Kerpienė pasidžiaugė, kad lietus šventės planų nesujaukė. Anot organizatorės, labai tiko ir šventinę dvasią pakėlė pati renginio erdvė – šalia seniūnija, bažnyčia, senasis lakūno Eriko Mačkaus namas.

„Kadangi renginys buvo prie bažnyčios, kai kurie koncertai vyko ten, kiti lauke. Kai į bažnytėlę įeidavome, lietutis palydavo, kai išeidavome į lauką – saulė šviesdavo“, – oro sąlygomis nesiskundė įstaigos direktorė.

Šventę pradėjo Žemynos Trinkūnaitės kanklių muzikos improvizacijos Dovilų bažnyčioje bei paroda „Lietuvininkų būties ženklai“. Taip pat dėmesys buvo skirtas pirmojo Klaipėdos krašto lakūno doviliškio Eriko Mačkaus 85-osios žūties metinėms paminėti.

Tiesa, doviliškio Dainiaus Zoko šventinį skrydį, skirtą lakūno E. Mačkaus atminimui, šventės dalyviai dėl prasidėjusio lietaus išvydo šiek tiek vėliau nei planuota.

Pasigėrėti buvo galima ir Rimanto Revinsko paroda „Klaipėdos krašto bažnyčios“. Dovilų bendruomenės žmonės su 40-ies metų tarnystės sukaktimi pasveikino kunigą Liudą Fetingį.

Iškilmingumo šventei suteikė Karinių jūrų pajėgų orkestro koncertas, o jaukumo – Domanto Razausko ir Sauliaus Petreikio muzika, akustiškai skambėjusi Dovilų bažnyčioje.

Pagrindinis Valstybės dienos akcentas – Tautiškos giesmės giedojimas 21 val., kurią dalyviai traukė vieningai susikibę už rankų. Klaipėdos karybos istorijos klubas pasveikino visus šventinėmis salvėmis.

Bendruomeniškumo į šventę įnešė duonos stalas, kurį savo iškeptais duonos kepalėliais papildė įvairios bendruomenės: Smalininkų, Kartenos, Dovilų pagrindinė mokykla, Dovilų lopšelis-darželis „Kregždutė“, Dovilų seniūnija.

Prieš pat tautiškos giesmės giedojimą, visi buvo kviečiami pasivaišinti pašventintos duonos gabalėliu ir pamąstyti apie jos prasmę mūsų gyvenime.

„Buvo labai graži, sakrali, visus sutelkianti apeiga, pamąstymas, kad duona yra pagrindinis žmogaus stiprybės akcentas, leido pamąstyti apie mūsų pradą, išteklius tradicijų“, – kalbėjo L.Kerpienė.

Akį traukė ir Smalininkų demonstruota šakočio kepimo edukacija. Jos atstovai noriai dalinosi skanėsto paslaptimis, kvietė prisidėti prie kepimo proceso, o vėliau šakočiu vaišino ir šventės dalyvius.

Valstybės dieną užbaigė smagus grupės „Studija“ koncertas.

L.Kerpienė pasidžiaugė, kad prie renginio organizavimo prisidėjo gausus būrys savanorių ir rėmėjų: „Ko prašėme pagalbos, visi labai noriai jungėsi. Ypač svarbi Klaipėdos rajono savivaldybės, rėmėjų parama“.

 

 

Valstybės dienos minėjimo akimirkos Doviluose – Sandros Vaičienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 192 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,