Mano Gargždai



Gyventojai raginami atsakingiau žiūrėti į gatvių rekonstrukciją

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Prieš porą mėnesių su Administracijos direktoriaus pavaduotoju Česlovu Banevičiumi kalbėjomės apie  Gargždų miesto gatvių rekonstravimo darbus. Kiekvieną savaitę susirinkę projektuotojai, rangovai ir techninės priežiūros bei Savivaldybės administracijos Statybos ir kelių priežiūros skyriaus specialistai aptaria vykstančius darbus ir problemas. Šį kartą − apie, tai, kaip sekasi įgyvendinti projektus ir ko tikimasi iš gyventojų.

 

Tuomet Pievų ir Gluosnių gatvės jau dirbo rangovai. Alyvų, Laukų ir Ramunių gatvės buvo dar nepradėtos, o Užuovėjos gatvei buvo tik ieškoma rangovo. Kokia situacija dabar?

 Žinoma, darbai nestovi vietoje. UAB „Žemkasa“ jau išasfaltavo Gluosnių gatvės važiuojamąją dalį ir  baigia pėsčiųjų taką. Ruošiamasi asfaltuoti Ramunių gatvės važiuojamąją dalį. Pradėti darbai Alyvų gatvėje. Užuovėjos gatvę rekonstruoja UAB „Hidrostatyba“. Gatvėje bus ne tik klojama asfalto danga, bet ir įrengiami dviračių ir pėsčiųjų takai. Iš viso šiems darbams skirta 684,77 tūkst. eurų. Techninę priežiūrą atlieka AB „Šiaulių hidroprojektas“.

 

Su kokiomis problemomis susiduriama? Kokios jų priežastys?

Prieš pradedant gatvės rekonstravimo darbus yra parengiamas rekonstravimo darbų projektinis pasiūlymas. Įvertinti projektinių pasiūlymų, kurie būna paskelbti Savivaldybės internetiniame tinklalapyje skyriuje „Gyventojams“ − „Skelbimai apie visuomenei svarbių statinių projektavimo pradžią“, visada kviečiami ir gyventojai. Tačiau jie beveik niekada į susirinkimus neateina, manydami, kad jokių problemų nekils. Tačiau jų kyla – dėl įvažų į sklypus, dėl buitinių nuotekų ir/ar lietaus kanalizacijos tinklų, prie kurių reikia būti tvarkingai prisijungus, kad nereikėtų vėliau ardyti naujos šaligatvio ar kelio dangos ir pan.

Kviestume į platesnio informavimo ir aiškinamąjį darbą įsitraukti ir seniūnaičius, − jie, gavę informaciją iš Statybos ir kelių priežiūros skyriaus bei seniūnijos, galėtų paraginti gatvių, kuriose planuojami rekonstravimo darbai, gyventojus išsamiai susipažinti su rengiamu projektu, sudalyvauti susirinkime, padiskutuoti ir sužinoti, kaip išspręsti probleminius klausimus, susijusius su konkrečiais sklypais.

Kadangi šiuo metu pagal galiojančius teisės aktus nebėra užsakovo rezervo, kiekvienas papildomas darbas turi būti perkamas pagal viešojo pirkimo procedūras, ir tai apsunkina bendrą drabų eigą.

Artimiausiu metu bus pateikti Gargždų Skaidriosios gatvės rekonstrukcijos projektiniai pasiūlymai, vyks aptarimas, taigi – kviečiame gyventojus aktyviai dalyvauti. 

 

Papasakokite detaliau apie problemas, susijusias su įvažomis į sklypus ir prisijungimu prie požeminių tinklų.

Nors yra paklotos buitinių nuotekų trasos, pastatyti šuliniai prie sklypo ribų, sudaryta galimybė gyventojams prisijungti, tačiau ne visi yra prisijungę. Dėl to gali kilti problemų tiems, kurių sklypai yra žemesnėje vietoje, − jų kiemai gali tvinti. Tiems, kurie neprisijungę prie buitinių nuotekų tinklų, nebus leidžiama prisijungti prie lietaus kanalizacijos magistralinių tinklų. Deja, kai kurie gyventojai, kažkada statydami namus, nesilaikė suprojektuoto žemės paviršiaus aukščio reikalavimų. Prisivežė žemių, išsikėlė sklypus. Taip susidarė situacija, kad toje pačioje gatvėje vieni namai yra aukščiau, kiti – žemiau − pastariesiems gali patvinti kiemas, jei nebus tinkamai prisijungę prie lietaus nuotekų tinklų. Todėl jie turėtų kreiptis į seniūniją, susitvarkyti dokumentus ir prisijungti prie lietaus nuotekų tinklų, nes po to, kai nauji šaligatviai bus pakloti, nebebus tokių galimybių. 

Kitas dalykas, kad dalyje gatvių nebuvo suprojektuoti lietaus kanalizacijos tinklai. Gyventojai jokiu būdu negali buitinių nuotekų įvado jungti į lietaus kanalizaciją, − už tai gali būti nubausti Viešosios tvarkos skyriaus.

 

Rekonstruojant gatves ir tiesiant naujus šaligatvius, dažnai neišvengiamai tenka šalinti dalį želdinių, − ypač skaudu gyventojams matyti, kai kertami jų kažkada sodinti medžiai. Ar taip yra ir šįkart?

Užuovėjos gatvėje apie 70 medžių trukdo gatvės asfaltavimo ir pėsčiųjų, dviračių tako tiesimo darbams. Projekte buvo numatyta išpjauti tik 8 medžius, tačiau teks kirsti daugiau. Dėl techninio projekto ir geodezinės nuotraukos nesutapimų iš anksto nebuvo numatyta, kas ir kaip pjaus darbams trukdančius medžius. Rangovas gali juos išpjauti, tačiau neaišku, kas kompensuos išlaidas už medžių panaikinimą.

Taigi – vienas iš klausimų, kuriuos būtina aptarti gyventojų susirinkimuose, kokius želdinius ir kur galima sodinti rekonstravus gatvę, kad jie ateityje ne trukdytų, o puoštų erdvę, teiktų pavėsį ir jaukumą aplinkai.

Gatvių, kaip ir kitų statinių, rekonstravimo darbai, nors jie dažnu atveju yra iš dalies finansuojami Europos Sąjungos fondų ar valstybės lėšomis, Savivaldybei atsieina brangiai, todėl turime juos atsakingai atlikti ir prižiūrėti, koordinuoti jų eigą, − aktyvumo ir atsakingo požiūrio tikimės ir iš gyventojų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 247 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,