Mano Gargždai



Į ką atkreipti dėmesį mėgaujantis grožio paslaugomis?

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

    Naudodamiesi grožio paslaugomis paprastai tikimės tik teigiamų pokyčių – tiek išvaizdos, tiek nuotaikos. Grožio paslaugų teikėjai savo ruožtu turi teikti tokias paslaugas, kurios ne tik patenkintų šiuos jūsų lūkesčius, bet ir kurios nekeltų pavojaus sveikatai. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai pataria, į ką labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį lankantis grožio paslaugų teikimo vietose.

 

    Yra infekcijų tikimybė

    Naudojantis grožio procedūromis, kurias atliekant pažeidžiama oda arba gleivinė, instrumentai užteršiami krauju arba kitais kūno skysčiais, yra tikimybė užsikrėsti infekcinėmis ligomis: grybeline infekcija, karpomis, bakterinėmis infekcijomis, niežais, utelėmis, netgi ŽIV, hepatitais B ir C. Infekcijos perduodamos naudojant netinkamai valomus, dezinfekuojamus ir sterilizuojamus instrumentus, taip pat nesilaikant kitų higienos reikalavimų.

    Todėl apie grožio paslaugų teikimo vietose tykančius pavojus sveikatai bei apie tai, kaip turi būti suteikta saugi grožio paslauga, turėtų žinoti kiekvienas.

 

    Žinokite savo teises

    Grožio paslaugos, kurias teikiant pažeidžiama oda arba gleivinė ir instrumentas užteršiamas krauju arba kitais kūno skysčiais, yra tatuiravimo, ilgalaikio (permanentinio) makiažo papuošalų vėrimo, nagų priežiūros (manikiūro, pedikiūro) karpant nagų odeles, plaukų skutimo, mikrodermobrazijos. Šios paslaugos kitaip dar vadinamos A kategorijos grožio paslaugomis. Naudodamiesi šiomis paslaugomis, turėtumėte žinoti, kad:

    Jums turi būti pateikta informacija.

    Grožio paslaugas teikiančioje įstaigoje Jums matomoje vietoje turi būti paskelbtas leidimas-higienos pasas, kuris liudija, kad veiklos vykdymo sąlygos atitinka visuomenės sveikatos saugos reikalavimus.

    Paslaugos teikėjas Jums privalo suteikti informaciją apie atvejus, kai paslauga (procedūra) negali būti teikiama (pavyzdžiui, tam tikros ligos, amžius, asmens organizmo būklės ir savybės ir kt.); galimą riziką Jūsų sveikatai, komplikacijas (užsikrėtimo virusinėmis, bakterinėmis, grybelinėmis ligomis, infekcijos, kraujagyslių, nervų pažeidimo, alerginių reakcijų, randėjimo, kai kurių ligų paūmėjimo pavojus ir kt.), apie galimas organizmo reakcijas (padidėjęs jautrumas, dirginimas, niežėjimas, paraudimas, patinimas, išsausėjimas, atmetimo reakcija ir kt.), elgesį (priemonės, kurių turi būti imamasi) prieš ir po procedūros, papildomą priežiūrą.

    Turite teisę pareikalauti, kad Jums būtų suteikta informacija apie naudojamus instrumentų valymo, dezinfekcijos ir sterilizacijos būdus, naudojamus kosmetikos gaminius, dažus, papuošalus.

 

    Turi būti pildoma paslaugos suteikimo Jums kortelė

    Paslaugos teikėjas prieš pradėdamas teikti tatuiravimo, ilgalaikio (permanentinio) makiažo, papuošalų vėrimo paslaugas privalo užpildyti paslaugos teikimo kortelę arba kiekvieno kliento duomenis įrašyti į žurnalą. Kortelėje arba žurnale privalo būti įrašytas paslaugos pavadinimas, paslaugos teikimo data, kliento vardas ir pavardė, amžius, parašas, bei grožio procedūrą atlikusio asmens vardas ir pavardė, parašas.

    Tatuiravimo, ilgalaikio (permanentinio) makiažo, papuošalų vėrimo paslaugos turi būti teikiamos atskiroje patalpoje arba veido ir kūno priežiūros teikimo patalpoje, kai tuo metu joje neteikiamos veido ir kūno priežiūros paslaugos. Joje būtinai turi būti įrengta praustuvė rankoms plauti, šalia jos turi būti skystas muilas, rankų dezinfekcijos priemonė su dozatoriais, vienkartiniai rankšluosčiai, atliekų surinkimo talpykla.
    Grožio paslaugos teikėjai prieš kiekvieną paslaugą turi nusiplauti ir dezinfekuoti rankas. Teikiant A kategorijos paslaugas (tarp jų ir nagų priežiūros (manikiūro, pedikiūro) karpant nagų odeles paslaugas), kurių metu gali būti pažeista kliento oda, privalo mūvėti vienkartines pirštines ir jas keisti po kiekvieno paslaugos vartotojo.
    Vienkartiniai sterilūs ir sterilizuoti daugkartiniai instrumentai turi būti išpakuojami Jums matant. Atkreipkite dėmesį į supakuotus instrumentus. Jei jų pakuotė pažeista, o cheminiai indikatoriai rodo nepakankamą jų apdorojimą, tokius instrumentus draudžiama naudoti.
    Jums turi būti naudojami švarūs, kitiems vartotojams nenaudoti arba vienkartiniai užtiesalai, apdangalai ir popierinės juostelės bei servetėlės.

    Paviršiai, prie kurių tiesiogiai liečiasi Jūsų oda, plaukai, būti dengiami vienkartiniu užtiesalu arba valomi po kiekvieno paslaugų vartotojo.

 

    Darydamiesi tatuiruotę ar verdamiesi auskarus pasiteiraukite, ar:

    Jums naudojami tatuiruočių trafaretai yra vienkartiniai (turi būti naudojami vienkartiniai trafaretai).
    Tatuiravimui, ilgalaikiam (permanentiniam) makiažui naudojami dažai yra sterilūs, ar nesibaigęs jų tinkamumo naudoti terminas, ar paslaugos teikėjas turi dažų saugą patvirtinančius dokumentus lietuvių kalba.
    Jeigu tatuiravimui, ilgalaikiam (permanentiniam) makiažui naudojami dažai yra daugkartinio naudojimo pakuotėje, teikiant paslaugą jie turi būti pilami į vienkartinį indą ir naudojami tik Jums. Draudžiama vienkartiniame inde likusius dažus naudoti kitam paslaugos vartotojui.
    Veriami papuošalai yra sterilūs, ar paslaugos teikėjas turi jų saugą patvirtinančius dokumentus lietuvių kalba.

    Pastebėję, kad grožio salone, kirpykloje, kosmetikos kabinete nesilaikoma šių reikalavimų, ar Jums kyla klausimų dėl paslaugos teikimo, būtinai kreipkitės į paslaugos teikėją. Nesulaukę tinkamos paslaugos teikėjo reakcijos, praneškite apie tai Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 266 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,