Mano Gargždai



Planuojami projektai Klaipėdos rajonui žada teigiamus pokyčius

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

    Siekiant gerinti Klaipėdos rajono infrastruktūrą, daryti rajoną patrauklesnį ne tik turistams, bet ir jo gyventojams, Klaipėdos rajono savivaldybės taryba priima sprendimus teikti paraiškas projektams, kuriuos finansuoja Europos Sąjungos fondai. Apie tai, kokių pokyčių galima tikėtis rajone, kokie projektai planuojami vykdyti, kalbamės su Klaipėdos rajono meru Vaclovu Dačkausku.

 

    Praėjusiame Tarybos posėdyje buvo priimti sprendimai teikti paraiškas 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programai. Kiek ir kokių paraiškų bus teikiama?

    Klaipėdos rajono laukia daug teigiamų permainų. Pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą Tarybos posėdyje pritarta teikti 4 projektų paraiškas. Dvi paraiškos bus teikiamos pagal priemonę „Aktualizuoti savivaldybių kultūros paveldo objektus". Viena paraiška teikiama pagal tos pačios programos priemonę „Socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra" ir dar viena – pagal priemonę „Pėsčiųjų ir dviračių takų rekonstrukcija ir plėtra". Visi šie projektai ne tik pritrauks daugiau svečių į Klaipėdos rajoną, bet ir pagerins rajono žmonių gyvenimą.

 

    Kokie kultūros paveldo objektai sulauks pokyčių?

    Būtent pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą bus teikiamos paraiškos I. Simonaitytės memorialinio muziejaus aktualizavimo projektui ir Koplyčios-mauzoliejaus (MC 31052) restauravimo ir pritaikymo kultūros reikmėms projektui.

    Gavus Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos lėšas pradėti I. Simonaitytės memorialinio muziejaus kompleksiniai tyrimai. Pateikus projekto paraišką bei gavus finansavimą, planuojamas kultūros paveldo objekto, I. Simonaitytės memorialinio muziejaus, kompleksiškas sutvarkymas ir pritaikymas kultūrinėms ir su jomis susijusioms edukacinėms, ekonominėms, socialinėms ir kitoms reikmėms, siekiant išsaugoti bei atskleisti vertingąsias kultūros paveldo objekto savybes ir sudaryti galimybes lankytojų srautų didinimui, kurti naujas ir plėtoti esamas veiklas, įtraukti vietos, kūrybines bendruomenes, padidinti Klaipėdos rajono gyventojų ir turistų susidomėjimą kultūros paveldu.

    Planuojama bendra projekto vertė – 300 tūkst. Eur, iš kurių daugiau kaip 118 tūkst. Eur – Europos Sąjungos lėšos, per 181 tūkst. Eur – Klaipėdos rajono savivaldybės lėšos.

    Turistus pritraukti turėtų ir koplyčia-mauzoliejus, nes tai – regioninio reikšmingumo nekilnojamoji kultūros vertybė, įrašyta į Kultūros vertybių registrą. Šiuo metu koplyčia yra prastos būklės – apgriuvusi, be langų, durų, nuardyta stogo čerpių danga. Apie ją žino tik vietiniai gyventojai, o dėl nesudarytų galimybių ją lanko tik pavieniai lankytojai. Pateikus paraišką ir gavus finansavimą planuojama atkurti kuo labiau autentišką statinio vidaus ir išorės vaizdą – atstatyti stogo konstrukciją su čerpių danga, įrengti medinę perdangą virš rūsio, restauruoti fasadų plytų ir akmenų mūrą, atstatyti stogo mūrinius karnizus, smailių frontonų bokštelius, įstatyti duris bei pagal ikonografinę medžiagą atkurti buvusią koplyčios mūrinę skliautinę perdangą ir sutvarkyti aplinką. Sutvarkytoje koplyčioje planuojama įrengti evangelikų liuteronų kapinių senųjų kryžių ekspoziciją.

    Planuojama bendra projekto vertė – beveik 52 su puse tūkst. Eur, iš kurių daugiau kaip 7.800 Eur – Europos Sąjungos lėšos, daugiau kaip 44 su puse tūkst. Eur – Klaipėdos rajono savivaldybės lėšos.

 

    Nuspręsta teikti paraišką ir projektui, kuriuo bus gerinama socialinių paslaugų infrastruktūra. Koks tai projektas ir kokia jo nauda Klaipėdos rajonui?

    Projektas, kuriam teikiama paraiška – „Priekulės socialinių paslaugų centro infrastruktūros plėtra", o jo nauda – didžiulė, nes bus gerinama Priekulės socialinių paslaugų centro lankytojų buitis. Planuojama įrengti dienos centrą asmenims su negalia raudonų plytų pastate, kurio bendras plotas yra 207,13 m2. Tokiu būdu būtų išspręstos socialinės rizikos šeimų vaikų, lankančių Priekulės socialinių paslaugų centrą, problemos, nes šiuo metu vaikai naudojasi tomis pačiomis patalpomis, kaip ir senyvo amžiaus asmenys. Priekulės socialinių paslaugų centras šiuo metu neatitinka licencijai keliamų reikalavimų, nes tais pačiais sanitariniais mazgais negali naudotis vaikai ir senyvo amžiaus asmenys.

    Raudonų plytų pastate įrengus neįgaliųjų dienos centrą, senyvo amžiaus asmenys būtų perkelti į Priekulės socialinių paslaugų centro pirmąjį aukštą, o vaikams liktų antrasis aukštas, kuriame jie ir yra šiuo metu. Preliminariais skaičiavimais, skiriamų lėšų pakaktų ne tik raudonų plytų pastato rekonstravimui, bet ir visai reikalingai įrangai bei baldams įsigyti, o ateityje būtų galima sutvarkyti ir baltų plytų pastatą jame įrengiant psichosocialinės pagalbos centrą socialinės rizikos asmenims.

    Taigi pateikus projekto paraišką bei gavus finansavimą, bus pagerintas socialinių paslaugų prieinamumas Klaipėdos rajone, plėtojama socialinių paslaugų infrastruktūra bendruomenėje senyvo amžiaus asmenims, socialiai pažeidžiamoms asmenų grupėms (neįgaliems asmenims, socialinės rizikos asmenims) ir jų šeimoms.

    Planuojama bendra projekto vertė – beveik 450 tūkst. Eur, iš kurių per 382 tūkst. Eur – Europos Sąjungos lėšos, beveik 67 su puse tūkst. – Eur Klaipėdos rajono savivaldybės lėšos.

 

    Taip pat bus teikiama paraiška projektui pagal priemonę, kuri skirta pėsčiųjų ir dviračių takų rekonstrukcijai ir plėtrai. Kaip šis projektas pagerins Klaipėdos rajono dviratininkų ir pėsčiųjų kasdienybę?

    Yra parengtas projektas „Pėsčiųjų ir dviračių takų rekonstrukcija ir plėtra Klaipėdos rajone". Pateikus projekto paraišką bei gavus finansavimą bus pagerintos pėsčiųjų ir dviratininkų susisiekimo sąlygos, padidintas gyventojų mobilumas ir prisidėta prie aplinkos taršos mažinimo.

    Projekte numatytas pėsčiųjų ir dviračių tako įrengimas Basanavičiaus gatvėje, Gargžduose. Tai dviračių tako Gargždai–Dovilai dalis. Taip pat pėsčiųjų ir dviračių tako įrengimas numatytas ir Kretingos pl., Gargžduose. Šių projektų sąmatos dar skaičiuojamos, tačiau planuojama preliminari bendra projekto vertė – beveik 103 tūkst. Eur, iš kurių daugiau nei 87 tūkst. Eur – Europos Sąjungos lėšos, beveik 15 su puse tūkst. Eur – Klaipėdos rajono savivaldybės lėšos.

 

    Kokių dar pokyčių Klaipėdos rajone gali tikėtis rajono gyventojai?

    Praėjusiame Tarybos posėdyje buvo priimti sprendimai, kuriais projektų paraiškos teikiamos ne tik pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą, bet ir pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Pagrindinės paslaugos ir kaimų atnaujinimas kaimo vietovėse" veiklos sritis.

    Pagal veiklos sritį „Parama investicijoms į kaimo kultūros ir gamtos paveldą, kraštovaizdį" bus teikiamos paraiškos šiems projektams: „Stepono Dariaus memorialinio parko pritaikymas turizmo ir aviacinio sporto reikmėms", „Kalniškės piliakalnio pritaikymas kultūros ir viešojo turizmo reikmėms, II etapas", „Endriejavo kultūros namų ir bibliotekos modernizavimas", „Stovyklavietės įrengimas Gargždų karjerų teritorijoje", „J. Lankučio bibliotekos Kalotės filialo modernizavimas", „Sodybos Karklės kaime pritaikymas turizmo ir viešosioms reikmėms", „Plikių kultūros namų modernizavimas", „Vasaros rogučių trasos įrengimas Utrių kaime".

    Taip pat pritarta ir AB „Klaipėdos vanduo" projektų paraiškų teikimui pagal veiklos sritį „Parama investicijoms į visų rūšių mažos apimties infrastruktūrą". Paraiškos bus teikiamos šiems projektams: „Geriamojo vandens ruošyklų statyba Tilvikų ir Rudaičių k., Klaipėdos r.", „Geriamojo vandens ruošyklos ir vandens tiekimo tinklų statyba Daugmantų ir Lankupių k., Klaipėdos r."

    Priemonės įgyvendinimui pagal abi veiklos sritis Klaipėdos rajone LR žemės ūkio ministro įsakymu numatyta daugiau kaip 970 tūkst. Eur Europos Sąjungos lėšų, o kaip jos pasiskirstys tarp projektų, bus aiškiau parengus projektinius pasiūlymus.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 284 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,