Mano Gargždai



Seimo rinkimai: Klaipėdos rajonas nustebino (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Gargždų apygardos Nr. 31 rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas sakė, kad darbai baigti tik ryte. S.Ulvikienės nuotr. Gargždų apygardos Nr. 31 rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas sakė, kad darbai baigti tik ryte. S.Ulvikienės nuotr.

Sekmadienį Lietuvoje vyko Seimo rinkimai. Paaiškėjo, kad Klaipėdos rajono gyventojai palankumą išreiškė „tvarkiečiui“ Petrui Gražuliui ir „valstiečiui“ Broniui Markauskui. Jie varžysis antrajame rinkimų ture.

 

Vyks antrasis rinkimų turas

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, iš 38 458 Gargždų apygardos rinkėjų iš viso balsavo 48,75 proc. jų.

VRK skelbia, kad Gargždų vienmandatėje apygardoje daugiausia rinkėjų balsavo už partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovą Petrą Gražulį. Už jį iš viso balsavo 5 709  rinkėjai – 30,28 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų. Antroje vietoje – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Bronius Markauskas. Už jį balsavo 3 938 rinkėjai (20,89 proc.). P.Gražulis ir B.Markauskas varžysis antrajame rinkimų ture.

Trečias liko Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio narys Eugenijus Gentvilas, gavęs 3 391 rinkėjo balsą (17,98), ketvirta – Rasa Petrauskienė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), kuri gavo 2 768 balsus (14,68 proc.), penktas – Benediktas Juodka (Lietuvos socialdemokratų partija), už kurį balsavo 1 117 rinkėjų (5,92 proc.), šeštas – Žydrūnas Banevičius (Antikorupcinė N. Puteikio ir K. Krivicko koalicija (Lietuvos centro partija, Lietuvos pensininkų partija)), surinkęs 483 balsus (2,56 proc.), o septinta – Loreta Kaltauskienė (Darbo partija). Už ją balsavo 426 rinkėjai (2,26 proc.).

Daugiamandatėje apygardoje Klaipėdos rajono gyventojai palankumą išreiškė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, už kurią iš viso balsavo 4 320 rinkėjų (22,90 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų). 3 515 (18,63 proc.) rajono gyventojų balsavo už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionius demokratus. 2 822 (14,96 proc.) – už partiją „Tvarka ir teisingumas“, 2 142 (11,35 proc.) – Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdį, 1 920 (10,18 proc.) – už Lietuvos socialdemokratų partiją.

 

 

Rinkimai – be incidentų

Gargždų apygardos Nr. 31 rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas portalui mano-gargzdai.lt sakė, kad komisija darbą baigė tik 10 val. ryte. Be to, šiandien laukia posėdis, kurio metu, kaip numatyta įstatyme, bus vykdomas reitingų perskaičiavimas: „Trauksime burtus. Kurioms apylinkėms kokie sąrašai klius, tuos reitingus turėsime perskaičiuoti“.

Pasak Z.Bitino, rinkimai praėjo pakankamai ramiai – nebūta incidentų, tik koją pakišo naujovės.

„Ne taip lengva buvo suvesti duomenis į protokolus, vis tik diegiama programa turi trūkumų, ją teks tobulinti“, – teigė Z.Bitinas.

Jis pastebėjo, kad Gargždų apygardos rinkėjų aktyvumas šiuose rinkimuose buvo didelis, tačiau jis neatmetė galimybės, kad antrajame ture šis skaičius gali sumažėti.

„Antrajame ture nebegalioja jokie apribojimai – laimi tas, kuris pelno daugiau balsų ir nesvarbu, kiek rinkėjų ateina“, – aiškino Z.Bitinas.

 

Tikisi palaikymo

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas P.Gražulis padėkojo rinkėjams, kurie išreiškė pasitikėjimą vienmandatėje apygardoje, tačiau neslėpė nusivylimo partijos rezultatais.

„Kaip ir kiekviena partija, tikėjausi geresnių rezultatų, bet yra, kaip yra. Atrodo, stengiesi dirbti nuoširdžiai, nemažai darbų atlikta, bet vis tiek žmonės nori permainų, nori dar didesnių darbų ir aš visiškai pateisinu tuos žmones“, – sakė P.Gražulis.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas atviravo, kad antrajame ture tikėjosi varžytis su E.Gentvilu, tačiau žmonės nusprendė kitaip.

Pasiteiravus, kaip rinkėjų palankumo P.Gražulis sieks antrajame ture, jis teigė: „Dirbu taip, kaip ir dirbsiu. Žemės ūkio ministru greičiausiai taps „valstiečių“ partijos atstovas B.Markauskas. „Valstiečiai“ sako savo programoje, kad ministrai negalės būti Seimo nariais. Jeigu jis atsisakys to mandato ir taps Žemės ūkio ministru, o aš gausiu pasitikėjimą vienmandatėje apygardoje, tai dirbtume kartu ir nuveiktume nemažų darbų Klaipėdos rajonui. Vienas su kitu kažkokių priešpriešų neturime.“

Primename, kad dabar pagal LR Konstituciją, Seimo narys, tapęs ministru, mandato nepraranda.

P.Gražulis prasitarė, kad bendravo su Klaipėdos rajono meru ir tikisi socialdemokratų, kurie yra koalicijos partneriai Savivaldybėje, paramos antrajame ture.

„Nežinau, kaip nuspręs, bet manau, kad ir dalis konservatorių parems antrajame ture. Taip pat ir Darbo partijos bei Antikorupcinės N. Puteikio ir K. Krivicko koalicijos elektoratas,“ – vylėsi P.Gražulis.

 

Agresyviai nekovos

Paklaustas, kaip vertina rinkimų rezultatus, B.Markauskas tvirtino, kad nenusivylė.

„Su partijos nariais, kolegomis, draugais tikėjomės, kad daugiamandatėje apygardoje rezultatai bus geresni, nei rodė reitingai. Šiek tiek gaila, kad ne tokie geri, kaip pačioje pradžioje, bet visumoje – neblogi. Vienmandatėse apygardose pagal skaičių esame tarp turinčiųjų daugiausiai kandidatų antrame ture. Čia situacija gali būti labai skirtinga – priklauso nuo to, su kurių partijų atstovais mūsų kandidatai varžysis“, – kalbėjo B.Markauskas, pridūręs, kad vienmandatėse apygardose po antro turo „valstiečiai“ tikisi gauti dar apie 15 mandatų.

Antrajame rinkimų ture B.Markauskas savo galimybes vertina teigiamai.

„Prieš rinkiminę kampaniją turbūt buvo vertinama, kad liks E.Gentvilas ir P.Gražulis. Manau, prie rezultato prisidėjo tai, kad mūsų partija gerai pasirodė. Manau, turiu nemažai šansų antrajame ture, tikiuosi, kad dauguma kitų partijų palaikys. Antrajame ture galimybes vertinu netgi geriau negu išėjimą į antrą turą“, – dėstė B.Markauskas.

Dar rugsėjo 12-ąją vykusių debatų metu „valstiečių“ kandidatas atskleidė, kad papildoma motyvacija dalyvauti šiuose rinkimuose – partijos sprendimas jį siūlyti į Žemės ūkio ministro postą. Pasak B.Markausko, tokia galimybė neatmesta.

„Turbūt visi labai nustebtų, jei „valstiečiai“ nesiektų posto Žemės ūkio ministerijoje. Tačiau dar viskas priklausys nuo to, kokia koalicija bus formuojama“, – sakė B.Markauskas ir patvirtino, kad jis – vienas iš kandidatų į minėtą postą.

Pasidomėjus, kaip sieks rinkėjų palankumo antrajame ture, kandidatas svarstė, kad pirmiausia reikės išnagrinėti rinkimų rezultatus pagal apylinkes, kur yra silpnesnės pozicijos. Be to, viliamasi dėl rėmimo susitarti su kolegomis, kurie nepateko į antrąjį turą.

„Manau, kad ne tiek jau daug lems ta rinkiminės kampanijos strategija, galvoju, kad žmonės daugiau turės viską susidėlioti. Tik pavojinga tai, kad gali būti mažas rinkėjų aktyvumas antrajame ture. To labai nesinorėtų, – sakė B.Markauskas, reziumavęs, kad rinkimams nebus ruošiamasi agresyviai. – Neužsiimsiu P.Gražulio kritika“.

 

Kurį kandidatą palaikys?

Trečias likęs E.Gentvilas neslėpė nusivylimo, kad nepateko į antrąjį rinkimų turą. Pasak jo, tai galėjo lemti kelios priežastys.

„Negaliu sakyti, kad džiaugiuosi, bet yra kelios objektyvios priežastys. Visų pirma, apygardų reforma, kai buvo atimtos Kalotė, Ginduliai, Karklė ir priskirtos prie Klaipėdos miesto. Šios apylinkės buvo palankiausios liberalams. Jei jos būtų išlikusios, būtų užtekę balsų, kad pakliūčiau į antrąjį turą. Antra aplinkybė – tapau sąrašo lyderiu, tai manęs beveik nebeliko Gargždų apygardoje, o kaimo žmonėms aktualu, kad kandidatas dalyvautų, parodytų veidą, o ne vien kažkas atvirukus ar laikraščius panešiotų. Trečias subjektyvus dalykas – kilo „valstiečių“ banga ir pakilo“, – mąstė E.Gentvilas.

Politikas dėkoja rajono žmonėms ir savo štabui ir akcentavo, kad antrajame ture palaikys B.Markauską.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė R.Petrauskienė džiaugėsi savo rezultatu vienmandatėje apygardoje.

„Surinkau beveik tiek pat, kiek liberalas E.Gentvilas. Labai stebina pirmojo kandidato rezultatas, taip pat galvojau, kad kitaip susidėlios eiliškumas“, – portalui mano-gargzdai.lt komentavo R.Petrauskienė.

Pasiteiravus, kurį kandidatą – P.Gražulį ar B.Markauską – konservatoriai palaikys antrajame rinkimų ture, pirmadienio ryte R.Petrauskienė įvardinti dar negalėjo, nors ir atskleidė, kad yra apie tai svarstoma.

„Dar niekas ir neprašė palaikymo“, – lakoniška buvo R.Petrauskienė.

Išsamius Seimo rinkimų rezultatus galite rasti čia.

 

Seimo rinkimų rezultatų laukimo akimirkos – partijų ir Simos Ulvikienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 312 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,