Mano Gargždai



Devintokei Vydūnas sužadino patriotiškus jausmus

Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Agluonėnų pagrindinės mokyklos devintos klasės mokinė Erika Toliušytė, susipažinusi su Vydūno asmenybe ir kūryba, dalinasi mintimis apie garsaus filosofo požiūrį į tėvynės ir asmenybės santykį.

 

Vydūnas „Tėvynė ir žmogus“

 

Vilhelmas Storosta (slapyvardis Vydūnas) – filosofas, rašytojas, publicistas, Mažosios Lietuvos kultūros veikėjas. Savo įvairiapuse veikla siekė ugdyti sąmoningų ir laisvų žmonių tautą. Šį tikslą pasiekti, anot Vydūno, galima tik ugdant tautos dvasinę kultūrą – mokslą, meną, dorovę. Jis visą savo gyvenimą paskyrė lietuvių tautinės savimonės žadinimui ir ugdymui.

Šiame straipsnyje autorius įstabiai ir subtiliai aprašo Tėvynę. Tekste analizuojamas žmogaus ir tėvynės ryšys. Autorius palygina, kuo skiriasi tėvynės žmogus ir žmogus be tėvynės. Skaitant šį tekstą, labai lengva įsijausti ir suvokti tas problemas, kurias laiko svarbiomis Vydūnas. Jis palygina dvi priešingybes – tėvyniškumą ir betėvyniškumą: „Pirmuoju atveju su kiekviena karta auga darna tarp tėvynės ir žmogaus. Antruoju atveju vis labiau linkstama manyti, kad esą galima perkant ar prievarta įgyti žemės ir ją vadinti tėvyne“.

Kūrinį rekomenduočiau perskaityti tiems, kas nesuvokia, kokį vaidmenį žmogaus gyvenime vaidina tėvynė, ir tiems betėvyniams, kuriems atrodo, kad tėvynė gali būti bet kur.

Šis straipsnis labai aktualus šiandien, nes daugelis žmonių pasirenka emigracijos kelią. Pagrindinės emigracijos priežastys dažniausiai būna politinės ir ekonominės. Paprastai žmonės emigruoja norėdami ieškoti geresnio gyvenimo. Jie taip lengvai palieka savo tėvynę, kurioje gimė ir užaugo. Aš manau, kad emigracija nėra vienintelė išeitis atrasti geresnį gyvenimą. Gerai gyventi galima ir tėvynėje. Pirmiausia reikia pamilti tėvynę ir į gyvenimą pažvelgti kitomis, pozityviomis akimis. Žmonės yra linkę dėl visko kaltinti kitus. Reikia pagalvoti, ką aš pats darau blogai? Ką galiu pakeisti savo gyvenime, kad čia gyventi būtų gera? Ką galiu daryti geriau?

Man tėvynė – tai vieta, kurioje gimiau ir užaugau. Čia aš ištariau pirmąjį žodį, žengiau pirmuosius savo žingsnius. Čia aš viską dariau pirmą kartą. Todėl branginu tą vietą ir noriu savo gyvenimu, apsisprendimais ir siekiais tėvynę puoselėti ir tobulinti.

 

Norite pasidalinti įžvalgomis apie savo perskaitytą knygą? Atsiliepimus siųskite el.paštu jie bus publikuojami rubrikoje „Dalinuosi".

 

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 358 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,