Mano Gargždai



Gyventojų nuomonė, tikslinant vidines rajono ribas, itin svarbi

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Česlovas Banevičius. Klaipėdos r. sav. nuotr. Česlovas Banevičius. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybėje augant gyventojų skaičiui daugėja ir įvairių žemės sklypų formavimo, pertvarkymo projektų. Dėl intensyvių teritorijų planavimo darbų kyla natūralus ribų tikslinimo poreikis. Su Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Česlovas Banevičius atsako į klausimus apie Klaipėdos rajono savivaldybėje vykstančius vidinių ribų nustatymo darbus.

 

Šiuo metu yra vykdoma gyventojų apklausa, siekiant sužinoti vietos gyventojų nuomonę dėl Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijos gyvenamųjų vietovių ribų ir seniūnijų ribų nustatymo (keitimo) pagal parengtą dokumentą. Kodėl apskritai kilo poreikis keisti, tikslinti vidines rajono ribas?

Ne paslaptis, kad Klaipėdos rajono savivaldybėje daugėja naujakurių, žmonės planuoja gyvenimą mūsų rajone, taip pat vyksta įvairūs sklypų formavimo ir projektavimo darbai. Vykstant intensyviems darbams, pastebėjome, kad rajone yra tikrai nemažai problemiškų vietų, kuriose persidengia ir yra nelogiškos gyvenviečių ir seniūnijų teritorijų ribos.

Pavyzdžiui, Saulažolių kaimas fiziškai yra Gargždų miesto teritorijoje, tačiau turi savarankiško kaimo pavadinimą. Rajone yra ir tokių sklypų, kurie faktiškai yra viename kaime ar gyvenvietėje, o dokumentuose priskirti kitam kaimui. Kai kurie dideli sklypai, priklausantys vienam savininkui, nusidriekia per keletą seniūnijų. Yra ir tokių vietovių, kuriose trys šalia esantys sklypai priklauso trims skirtingiems kaimams. Ypač daug tokių vietų yra Priekulės, Veiviržėnų, Judrėnų seniūnijose ir kitur, todėl visus šiuos neaiškumus būtina išspręsti.

Svarbu suprasti, kad dėl nenustatytų gyvenamųjų teritorijų ribų susiduriama su problemomis ir nepatogumais registruojant nekilnojamąjį turtą, mokant mokesčius už žemę ar deklaruojant pasėlius. Dėl seniūnijų, kadastro vietovių ir gyvenamųjų vietovių ribų nesutapimų ar netikslumų neretai vienas žemės sklypas, priklausantis vienam savininkui, patenka ne tik į kelias skirtingas gyvenamąsias vietoves, bet net ir į skirtingas seniūnijas. Dėl to žemės savininkai yra priversti už to paties sklypo atskiras dalis mokėti atskirus mokesčius, nes tos dalys registruotos kitu adresu. Dėl tokių netikslumų kyla problemų ir rajonuose dirbantiems matininkams bei teritorijų planuotojams.

Raginu visus Klaipėdos rajono gyventojus pasidomėti projektu ir išsakyti savo nuomonę bei teikti pasiūlymus gyventojų apklausoje seniūnijose iki gruodžio 5 d.

 

Ar galima tikėtis radikalių pokyčių nustatant ar panaikinant gyvenamąsias vietoves, jų ribas, suteikiant ar keičiant pavadinimus?

Pateiktas projektas radikalių pokyčių nenumato. Juo siekiama išspręsti ginčytinų sklypų ribų klausimus. Mūsų siūlymu projektą rengianti įmonė, laimėjusi viešųjų pirkimų konkursą, UAB „Atamis“, nustatant gyvenviečių, miestų ir miestelių ribas, orientuosis į natūralius riboženklius: kelius, takus, melioracijos griovius ir pan.

Taip pat bus laikomasi pagrindinių gyvenamųjų vietovių teritorijų ribų nustatymo principų. Tai reiškia, kad vientisas žemės sklypas nedalomas dviem ar daugiau gyvenamųjų vietovių; gyvenamųjų vietovių teritorijų ribos negali kirsti statinių, kurie suformuoti kaip vienas atskiras nekilnojamasis daiktas, išskyrus inžinerinius statinius; gyvenamosios vietovės teritorijai priskiriami į ją įsiterpę ar prie jos prisišlieję nedideli miško žemės plotai ir vandens telkiniai; jeigu gyvenamųjų vietovių teritorijas skiria privatūs upeliai ar grioviai, geležinkelis, valstybinės ar vietinės reikšmės kelias arba kiti natūralūs ar dirbtiniai nekilnojamojo turto objektai, gyvenamųjų vietovių ribos nustatomos pagal šiems objektams priskirtų žemės sklypų ribas. Na, o gyvenamoji vietovė, kurios visa teritorija priskiriama kitų gyvenamųjų vietovių teritorijoms – panaikinama.

Be to, patikslinus ribas kai kuriose vietovėse gali keistis gyventojų skaičiaus rodikliai, todėl kai kur bus aiškesnės rinkimų apygardos.

 

Kaip sekasi vykdyti projektą?

Sutartis dėl rajono vidinių ribų patikslinimo su UAB „Atamis“ sudaryta 2 metams ir yra verta šiek tiek daugiau nei 10 tūkst. eurų. Jau yra išanalizuota esama būklė, nustatytos preliminarios gyvenamųjų vietovių ribos, preliminarūs sprendiniai aptarti su Savivaldybės ir seniūnijų specialistais, o šiuo metu yra vykdoma gyventojų apklausa dėl nustatomų gyvenamųjų vietovių ribų.

Kol kas rajono bendruomenė didelio susidomėjimo rengiamu projektu neparodė, todėl dar kartą noriu paraginti visus rajono gyventojus sudalyvauti apklausoje, kuri vyks iki gruodžio 5 d. Klaipėdos rajono savivaldybės seniūnijų administracinėse patalpose seniūnijų darbo laiku. Norint sudalyvauti apklausoje, būtina turėti asmens tapatybę patvirtinanti dokumentą. Visi brėžiniai yra iškabinti seniūnijose, todėl gyventojai gali susipažinti su planuojamais pokyčiais ir pareikšti savo nuomonę apklausos anketose. Taip pat susipažinti su esamomis ir siūlomomis gyvenviečių ribomis galima adresu http://gis.klaipedos-r.lt/gis3/.

 

Ar į gyventojų nuomonę bus atsižvelgta?

Visi gyventojų pasiūlymai bus registruojami iki gruodžio 5 d., o po to juos svarstys komisija ir bus vykdoma nustatomų gyvenamųjų vietovių ribų korekcija pagal gautas pastabas. Projektą turės tvirtinti Klaipėdos rajono savivaldybės taryba, taip pat jį reikės derinti su VĮ Registrų centru, Žemės ūkio, Susisiekimo ir Vidaus reikalų ministerijomis.

Gyventojų nuomonė – itin svarbi. Tačiau tam, kad ji būtų išgirsta – ją reikia išsakyti. Kviečiu rajono gyventojus nebūti abejingus ir dalyvauti jiems svarbių sprendimų priėmime.

1 komentaras

  • Sveiki,
    Su esamomis ir siūlomomis (preliminariomis) gyvenviečių ribomis kviečiate susipažinti adresu http://gis.klaipedos-r.lt/gis3/. yra neveikianti tai patvirtina atidaromos šios nuorodos tūrinis t.y. 404 - File or directory not found.
    The resource you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable.
    Pasidomėkite kaip susipažinti su ribomis, jei jos nedeklaruojamos, kur priežastis ir kokius pasiūlymus galime teigti.

    Pranešti Petras Trečiadienis, 2016 lapkričio 23 05:10 Komentaro nuoroda

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 235 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,