Mano Gargždai



Neįgaliųjų fotografijų parodos atidaryme – nesuvaidintos emocijos ir pažadų pliūpsnis (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Simos Ulvikienės nuotr. Simos Ulvikienės nuotr.

Gruodžio 5-osios vakarą Jono Lankučio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus sienas papuošė ypatingi darbai – žmonių su negalia fotografijos. Tarptautinės neįgaliųjų žmonių dienos proga į renginį pakvietė VšĮ „Revilita“ ir sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Gargždų viltis“.

 

Fotografavo neįgalieji

Šių organizacijų vadovė Rekvita Bagdonienė renginį pradėjo primindama, kad 1992 m. Jungtinių Tautų Organizacija gruodžio 3-ąją paskelbė Tarptautine neįgaliųjų žmonių diena. Norima, kad šią dieną visuomenė atkreiptų dėmesį į žmones su negalia ir į specialistus, dirbančius su jais.

Anot R. Bagdonienės, neįgaliųjų fotografijų paroda – naujas produktas, projekto, finansuojamo iš Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Klaipėdos rajono savivaldybės, dalis.

„Fotografijos būrelį sugalvojome pirmą kartą. Mintis kilo spontaniškai. Kai vaikas pradėjo su telefonu visur viską fotografuoti, pagalvojau, kad būtų įdomu pamatyti, ką jie gali, kokį kadrą pagauti“, – parodos atidaryme atviravo R. Bagdonienė.

Prie komandos ji pakvietė prisijungti fotografę Simą Ulvikienę. Moteris nuo balandžio iki lapkričio mėnesio neįgaliesiems vedė fotografijos užsiėmimus.

„Iš pradžių sutikau negalvodama: tai įdomu, nauja patirtis. Kai pasakė, kad jau reikia daryti – išsigandau. Galvojau: kaip čia bus? Ar sugebėsiu? Kaip jie mane priims? Kokie jie?“ – apie jausmus prieš pradedant vesti užsiėmimus prisipažino S. Ulvikienė.

Anot jos, visos baimės išnyko, pradėjus dirbti.

„Pajutau šilumą, natūralumą, paprastumą. Drauge ieškojome įdomių kadrų, mokėmės fotografuoti gamtą, žmones, architektūrą, susipažinome su makrofotografija. Rudenį darėme kalėdinius žaisliukus, rėmelius, koliažus su padarytomis nuotraukomis“, – pasakojo fotografė.

Parodoje, kurioje 23 fotografijos – tiek neįgaliųjų „pagauti“ kadrai, tiek Simos Ulvikienės nuotraukos, atskleidžiančios patį fotografavimo procesą.

Anot projekto vykdytojų, iš viso buvo padaryta virš 700 nuotraukų, atrinkta 250.

„Kokias nuotraukas eksponuoti, neįgalieji rinkosi patys“, – pridūrė R. Bagdonienė.

Kiekvienam pradedančiajam fotografui taip pat bus padovanoti marškinėliai su jų nuotraukomis. Juos taip pat galima pamatyti parodoje.

 

Netrūko linkėjimų ir pažadų

Renginyje dalyvavusi Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narė, Sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos komiteto pirmininkė Audronė Balnionienė pasidžiaugė darbais, paatviravo, kad drauge su neįgaliųjų centro „Klaipėdos lakštutė“ lankytojais įgyvendino analogišką projektą, o jaunimo fotografijos ir šiandien puošia Klaipėdos ligoninės onkologijos skyriaus sienas.

„Nereikia sakyti, kad mes kitokie. Mes esame ta pati bendruomenė, tik vieni yra truputėlį ypatingi ir todėl kiti turi skirti daugiau dėmesio jiems“, – renginyje sakė A. Balnionienė.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Ligita Virkutienė, koordinuojanti projekto įgyvendinimą, teigė, kad įstaigos darbai yra matomi, o projektai bus ir toliau finansuojami.

„Šiandien, žiūrėdama į Jūsų darbus, šiltas emocijas, palinkėčiau, kad kitais ar dar kitais metais įsigytumėte autobusiuką, su kuriuo mielai išvažiuotumėte į gamtą fotografuoti. Kad neribotų Jūsų tik Gargždai ir miestas. Nors neturiu dovanų maišo, bet turiu pažadų“, – su šypsena sakė L. Virkutienė.

Klaipėdos rajono laikraščio „Banga“ redaktorė Vilija Butkuvienė taip pat žadėjo neįgaliesiems pirmąją fotoreportažo pamoką.

„Kai turėsite autobusiuką, siūlau pirmoje ekskursijoje pabūti Jūsų mokytoja, kaip padaryti pirmąjį fotoreportažą. Pamokysiu, kaip parašyti straipsnį. Jūs atsiverčiate „Bangos“ laikraštį – ir du puslapiai yra skirti Jums, juos padarysite patys“, – žadėjo V. Butkuvienė.

Renginyje pasirodė ir dainą atliko viešnia iš Klaipėdos – Jakaterina Kosmakova, taip pat koncertavo Gargždų muzikos mokyklos neįgalių vaikų trio (vadovas Sigitas Stalmokas), o didžiausiu džiaugsmu visiems tapo Lino Švirino edukacinis užsiėmimas – afro būgnų ratas.

Paroda veiks visą gruodžio mėnesį.

R. Bagdonienė už pagalbą rengiant parodą dėkoja Jono Lankučio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėjai Daivai Ringienei.

 

Renginio akimirkos – Simos Ulvikienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 428 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,