Mano Gargždai



Apšviestos gatvės – saugesnės

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotrauka. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotrauka.

Prasidėjus tamsiems žiemos vakarams, laukiant didžiųjų metų švenčių, vis dažniau susimąstome apie šviesą ne tik mūsų širdyse ar namuose, bet ir gatvėse. Šviesios gatvės – saugios gatvės, todėl gatvių apšvietimui skiriamos lėšos, apšvietimo organizavimas yra aktualūs klausimai rajono gyventojams.

 

Klaipėdos rajono savivaldybės vicemerė Rūta Cirtautaitė įsitikinusi, kad daugelis rajone kylančių saugumo problemų būtų išspręsta, jei gatvių apšvietimui būtų skiriama daugiau lėšų: „Daug žmonių, susirūpinusių savo ir artimųjų saugumu gatvėse, diskutuoja apie tai, ar reikėtų mieste kamerų, tačiau, − ar kameros mus apsaugos, jei gatvėse nebus šviesos? XXI amžiuje reikia stengtis, kad gatvės būtų apšviestos ne tik mūsų rajono miestuose, bet ir miesteliuose, kaimuose, gyvenvietėse. Svarbu, kad šviesa nebūtų išjungiama naktimis, bet, žinoma, tam reikalingas didesnis finansavimas.“

Statybos ir kelių priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Romualdas Barysas teigia, kad apžvietimo situacija rajone nėra bloga, nuolat stengiamasi ją gerinti, tačiau, kaip ir viskam – tam reikia lėšų. 2016 metais Klaipėdos rajono savivaldybė seniūnijoms gatvių apšvietimo linijų ir objektų priežiūros išlaidoms skyrė daugiau nei 220 tūkst. eurų. Gargždų seniūnijos elektros objektams, tarp jų ir 3 šviesoforinėms sankryžoms, 2 fontanams, šventiniams renginiams ir šventinėms girliandoms, Savivaldybė skyrė 104 tūkst. eurų, planuojamų skirti lėšų suma 2017 m. – 100 tūkst. eurų.

Agluonėnų seniūnijai 2016 m. skirta 4,1 tūkst. eurų, o 2017 m. planuojama skirti daugiau – 4,5 tūkst. eurų. Dauparų−Kvietinių seniūnijai apšvietimui šiais metais skirta 8,2 tūkst. eurų suma, kuri kitais metais turėtų didėti iki 10 tūkst. eurų. Dovilų seniūnijai šiais metais skirta 12 tūkst. eurų, planuojama, kad kitais metais lėšos apšvietimui turėtų didėti iki 15 tūkst. eurų. Endriejavo seniūnijai Savivaldybė apšvietimui skyrė 5,8 tūkst. eurų, taip pat beveik 11 tūkst. eurų skirta apšvietimo plėtrai. Kitais metais Endriejavo seniūnijos gatvių apšvietimui planuojama skirti 6 tūkst. eurų. 2016 m. Judrėnų seniūnijos gatvių apšvietimui Savivaldybė skyrė 5,3 tūkst. eurų, kitais metais finansavimas turėtų augti iki 6 tūkst. eurų. Kretingalės seniūnijai skirta 12 tūkst. eurų, finansavimas kitais metais neturėtų kisti. 17 tūkst. eurų 2016 m. buvo skirta Priekulės seniūnijai, kuriai kitais metais planuojama skirti 20 tūkst. eurų. Sendvario seniūnijos lauko apšvietimui 2016 m. buvo skirta 20 tūkst. eurų, 2017 m. numatyta skirti 19 tūkst. eurų. Veiviržėnų seniūnijai šiais metais apšvietimui Savivaldybė skyrė 9 tūkst. eurų, o kitais metais planuojama sumą didinti iki 12 tūkst. eurų. Vėžaičių seniūnijos gatvių apšvietimui 2016 m. skirta 14 tūkst. eurų, o 2017 m. plane šiai seniūnijai numatyta skirti 15,5 tūkst. eurų. Taigi kitais metais seniūnijų gatvių apšvietimui taip pat planuojama skirti apie 220 tūkst. eurų.

Klaipėdos rajono vicemerė Rūta Cirtautaitė atkreipia dėmesį, kad ne visur gatvės yra apšviestos, o apšvietimo išjungimas naktį nėra gera praktika. „Jau prasidėjo adventas – ramybės ir apmąstymų metas. Rajone vyksta daugybė renginių, vakaronių, skirtų šiam švenčių laukimo laikotarpiui, į kuriuos susirenka bendruomenių nariai: šeimos su vaikais, senoliai, jaunimas. Vis dėlto ne visur į namus galima grįžti saugiomis, apšviestomis gatvėmis. Štai, pavyzdžiui, apšvietimo trūksta Ližių, Rudgalvių kaimuose, Žemaičių gatvėje Endriejavo miestelyje, Dovilų miestelyje, Šiūparių, Daukšaičių, Šalpėnų, Mataičių, Gerduvėnų, Kalniškės, Samališkės kaimuose, Maciuičių, Ketvergių gyvenvietėse ir kitose vietovėse. Trūksta apšvietimo prie rajono ugdymo įstaigų perėjų, tačiau nepakankamas finansavimas lemia ir tai, kad daugelyje vietovių šviesos yra išjungiamos, o tai sumažina gyventojų, eismo dalyvių saugumą. Galbūt seniūnams reikėtų atkreipti dėmesį ir pasitarti su seniūnijos gyventojais, seniūnaičiais, ar reikia tiek renginių seniūnijose. Gal geriau tas lėšas skirti apšvietimo įrengimui?“, – svarstė vicemerė Rūta Cirtautaitė.

Vis dėlto galima pasidžiaugti, kad nuolat stengiamasi gerinti apšvietimo kokybę bei vykdyti apšvietimo plėtrą, todėl Klaipėdos rajone apšvietimo linijų turėtų daugėti, o apšvietimo laikas, jei bus skiriama daugiau lėšų, − ilgėti. Tai reiškia, kad ir saugumo lygis rajone turėtų augti.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 201 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,