Mano Gargždai



Senjorai klausėsi Klaipėdos kariliono skambesio

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos r. švietimo centro nuotr. Klaipėdos r. švietimo centro nuotr.

Gruodžio 13 d. Klaipėdos rajono Trečiojo amžiaus universiteto studentai lankėsi Klaipėdos centrinio pašto bokšte, kuriame galėjo pamatyti ir klausytis didžiausio Lietuvoje – Klaipėdos kariliono.

 

Tai vienas iš dviejų Lietuvoje esančių tokio pobūdžio muzikinių instrumentų, tapęs Klaipėdos savitumo simboliu. Pasak karilionininko Kęstučio Kačinsko, Klaipėdos karilionas – pasaulinio lygio instrumentas, kuriuo verta didžiuotis miestui ir miestiečiams. K. Kačinskas pasakojo senjorams iš Klaipėdos šio unikalaus instrumento atsiradimo istoriją ir skambino juo. Ekskursijos metu senjorai susipažino su instrumento specifika ir muzikos išgavimo būdu, įtaką kultūrai bei žmogaus organizmui.

Didžiausias Lietuvoje Klaipėdos karilionas centrinio pašto bokšte buvo sumontuotas 1987 m. lapkričio 13 d. Tai buvo pagal Peterio Schilingo projektą Apoldos (Vokietija) Schillingų varpų liejyklos meistrų pagamintas ir įrengtas instrumentas. Jį sudarė 48 chromatiškai suderinti varpai, 4 oktavų klaviatūra. Didžiausias varpas sveria 900 kilogramų, mažiausias – 15 kilogramų. Bendra varpų masė – 6800 kg, o su visomis konstrukcijomis – apie 10 tonų.

Muzikiniais varpais atliekami polifonijos meistrų, Vakarų Europos klasikų bei Lietuvių kompozitorių kūriniai, parašyti specialiai šiam instrumentui.

Nuo pat instrumento įrengimo buvo rengiami tarptautiniai kariliono muzikos festivaliai, kuriuose be klaipėdiečių varpų muziką atliko svečiai iš Kauno, taip pat Danijos, Vokietijos, Olandijos, Prancūzijos, Belgijos ir Lenkijos. Paskutinis festivalis (Tarptautinis Baltijos miestų varpų muzikos festivalis) vyko 2003 metais, jame dalyvavo visi Lietuvos karilionininkai ir instrumento virtuozai iš Koldingo (Danija), Mecheleno (Belgija) ir Gdansko (Lenkija). Klaipėdos kariliono koncertų pasiklausyti galite prie centrinio Klaipėdos pašto (Liepų g. 16) kiekvieną šeštadienį, sekmadienį ir švenčių dienomis 12 valandą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 306 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,